XS
SM
MD
LG

Od problema sa povredama, preko gomile osporavanja, do najboljeg igrača Evrolige

Foto: Euroleague

U sezoni 2010/11 Mega je igrala KLS. Jedan mladi dečko debitovao je u seniorskom timu sa svega 16 godina. Talentovan plej ali niko nije znao gdje će taj igrač biti u budućnosti. Gdje je danas taj momak ?Pa nije mu loše. Naredne sezone igraće NBA ligu a danas je postao zvanično MVP Evrolige.

Vasilije Micić krenuo je svoj košarkaški put iz Mege. Nije od starta sve bilo kako treba. Prva sezona je bila okej i imao je preko osam poena u prsjeku. Sledeću je počeo fantastično ali je doživio povredu koljena i završio je sezonu. U sezoni 12/13 bio je jedan od ključnih igrača Mege koja je izborila plasman u ABA ligu. U ABA je imao debi u Meginom dresu ali je i ta sezona 13/14 bila jako teška jer je imao lom ruke.

Micić je iz Mege otišao u Bajern. Nije tamo bilo najbolje za Vasu. Igre su bile sasvim solidne s obzirom na njegove godine ali je bilo problema sa povredama ali i nedovoljnog povjerenja Pešića. Sredinom sezone 15/16 došao je na pozajmicu u Zvezdu. Bio je dio tima koji je bio šampion u ABA i KLS te u TOP8 EL. Micić je bio bekap plej ali nije dobio veliki prostor u Zvezdi.

Nakon Zvezde, otišao je u Tofaš. Ta sezona bila je pravi ''okidač'' za Vasu. Igrao je fantastično u Turskoj i bio je jedan od najbitnijih igrača u ekipi. Došli su do četvrtfinala u ligi i igrali su jako lijepu košarku. Nakon te sezone, Micić je otišao u Žalgiris.

Saradnja sa Šarasom Jasikevičiusom bio je pun pogodak. Trener koji je igrao na Vasinoj poziciji i bio genijalan košarkaš. Mnogo toga je Vasa naučio u sezoni u Kaunasu. Te sezone Žalgiris je igrao sjajno i na kraju su bili treći u Evroligi.

Sledeća stanica bio je Efes. Nije to djelovalo da će ispasti tako dobro. Međutim, uparivanje tandema Micić-Larkin ispostaviće se kao fantastična odluka za klub iz Istanbula. U prvoj sezoni igrali finale Evrolige, prošle sezone bili su prvi i igrali najbolju košarku do prekida sezone a sada su ponovo na završnom turniru.

Cijela ekipa djeluje kao sjajno ukomponovan orkestar ali zna se da su ključevi ekipe u rukama Vase Micića i Šejna Larkina. A za igre u tekućoj sezoni Vasa je nagrađen i velikim priznanjem. Micić je sa 16,3 poena i 4,8 asistencija po meču, dobio nagradu za najboljeg igrača Evrolige u sezoni 20/21.

A ništa to nije slučajno i sve je plod ogromnog rada. Nije bilo uvijek lako i puno pehova je imao Micić do momenta kada je zasjao. Mnogo puta osporavan, povrede koje su ga izbacivale iz ritma pa na kraju krajeva i smrt majke tokom Mundobakseta 2019. godine. Međutim, ništa to nije pokolebalo Vasu. 

Sve te loše stvari kao da su bile dodatni podstreh za Micića i kao da su ga dodatno gurale da bude još uporniji, da još više radi i da nikada ne odustaje. A kad se trudiš i radiš marljivo, na kraju pobereš plodove tog rada. I zaista je tako. Micić je neko ko mnogo radi na sebi i neko ko pokušava konstantno napredovati. Poboljšavao je segmente u svojoj igri i napredovao iz sezone u sezonu i dosta je učio čak i kroz lošije epizode u svojoj karijeri.

Na kraju je postao najbolji igrač Evrolige. Reklo bi se apsolutno zasluženo. Realno, igra Efesa nije ista sa i bez Micića. Nekada djeluje da ni Larkin ne bi bio to što jeste da ne igra u tandemu sa Micićem koji ima pobjednički mentalitet. Često povuče kad je najbitnije, preuzme odgovornost i ne boji se promašaja. Čak i ako neki bitan šut promaši, nastavi dalje i igra kao da se ništa nije desilo. A takve stvari su odlike pravih šampiona što Vasa definitivno jeste.

Ostaje da se vidi kako će se završiti aktuelna sezona. Micić će svakako biti jedan od ključnih faktora za uspjeh Efesa na predstojećem F4 u Kelnu. Nakon toga slijedi mu ljeto u reprezentaciji a onda odlazak i u NBA ligu gdje će igrati za Oklahomu.

A koliko je Micić bio osporavan govori podatak da su se i Amerikanci lomili da li će ga izabrati na Draftu. Filadelfija je odlučila da ga Draftuje na kraju ali je kasnije kroz trejdove završio u Oklahomi. 

S obzirom da je Oklahoma u ''rebulding'' fazi, reklo bi se da je idealna sredina za Vasu i da bi i u NBA mogao da pokaže dosta toga. Dosta onoga što neki nisu nikad vjerovali da će pokazati. Srećom, najbolji igrač Evrolige ih je demantovao......