XS
SM
MD
LG

Odbojkašice BiH otvorile Srebrenu ligu pobjedom

Foto: A. Đulović

Danas je (petak, 28. maj) počeo turnir u okviru grupe "B" CEV Srebrene lige za odbojkašice. Sve utakmice u ovoj grupi igraju se u okviru jednog turnira (uslovljeno COVID-19 situacijom, op. a.), a čija organizacija je povjerena Bosni i Hercegovini. Tako se u zeničkoj Areni u okviru ukupno 12 utakmica, od 28. maja do 3. juna, međusobno sastaju selekcije četiri zemlje: Bosne i Hercegovine, Estonije, Letonije i Portugala.
Turnir je otvorio meč između Bosne i Hercegovine i Latvije, sa početkom od 17:00 časova.

U prvom setu odbojkašice BiH brzo su stigle doosjetnije prednosti. Bilo je 6 poena razlike već pri rezultatu 10-4, pa je već tada gostujući selektor bio prinuđen d zove tajm aut. No, ni nakon pauze Letonke nisu imale odgovor na odličnu igru bh. djevojaka. Razlika je se samo povećavala, pa su gosti iskoristili i drugi tajm aut kod velikih 10 poena zaostatka, pri rezultatu 16-6. U nastavku, gošće ipak nešto bolje, pa pri 22-18, smanjuju na "samo" 4 razlike. Ipak, za više nisu imale snage pa je završilo sa sigurnih 25-19 za BiH u prvom setu.

Bh. odbojkašice su fantastično otvorile i drugi set, sa ekspresnih 4-0. Ta razlika je i ovoga puta rasla kako je set odmicao. Dosegla je 10 prednosti u zasvršnici (20-10), no gošće su to opet uspjele smanjiti pri samom kraju, pa je na konačni rezultat glasio 25-20. U svakom slučaju još jedan bez većih problema osvojen set za BiH, pa je nakon 50 min. igre bilo 2-0.

Letonske su u trećem setu osvojile prvi poen, ali je nakon toga uslijedila serija od 5-0 bh. djevojaka. Međutim, ovaj set ispostavio se kao najkvalitetniji i rezultatski od početka neizvjesnijih od prva dva. Rezultiralo je to sa velikom borbom na obje strane, mnogo dugih poena i dosta kvalitetnom odbojkom. Selekcija BiH i u takvim uslovima se bolje snašla, te je  pokazala svoj kvalitet. Fantastično odigrana završnica donijela je na kraju najveću prednost u meču 25-18, i sigurnih 3-0 u sat i 15 min. igre.

Bosna i Hercegovina - Letonija 3-0 (25-19; 25-20; 25-18)

 

Foto: A. Đulović

 

 

Foto: A. Đulović