XS
SM
MD
LG

Čekam okršaj sa Tijanom

Sestre Bošković

Reprezentacija BiH, pobjedom nad selekcijom Portugala rezultatom 3:0 u setovima, okončala je prvi od dva turnira grupe B Srebrene lige CEV-a koji se igraju u Zenici. Rezultat po setovima bio je 25:21, 25:23, 25:19. U drugom meču Estonija je s 3:0 u setovima (25:18, 25:22, 25:19) savladala Letoniju.

Nakon prvog turnira BiH je prvoplasirana sa 7, Estonija ima 6, Portugal 5, a posljednja Letonija je bez bodova. Dvije prvoplasirane selekcije iz ove grupe, zajedno s dvije prvoplasirane selekcije iz grupe A, u kojoj su Slovenija, Austrija, Luksemburg i Izrael, igraće na plej-ofu za plasman u Zlatnu ligu CEV-a koji će biti održan 11. i 12. juna u Mariboru. U grupi A prva je Slovenija sa 9, Austrija ima 6, Izrael 3 i Luksemburg je bez bodova.

Podsjetimo, selekcija Bosne i Hercegovine plasirala se na Evropsko prvenstvo (to je prvo veliko takmičenje za seniorsku žensku reprezentaciju) koje će biti održano od 18. augusta do 4. septembra u Srbiji, Hrvatskoj, Rumuniji i Bugarskoj.

 U meču sa Portugalom briljirala je Dajana Bošković. Razgovarali smo s njom nakon meča o reprezentaciji, Evru, planovima...

Plasman na Evropsko prvenstvo bh reprezentacije je historijski uspjeh. Kako se osjećate kao dio generacije koja je to uspjela i prvi put donijela našem nacionalnom timu plasman na veliko takmičenje?

- Ostvarili smo cilj - plasman na Evropsko prvenstvo. Ekipa je bila u kompletnom sastavu, što nije bio slučaj na prošlim kvalifikacijama kada su nedostajale Edina Begić i nekoliko djevojaka koje su s nama. Za dosta kratko vrijeme smo uspjeli da se spremimo. Našom dobrom igrom smo se kvalifikovali na Evro. Što se tiče Srebrene lige, dobro smo ušli protiv Letonij, drugi dan se desio pad u igri, pad koncentracije te smo izgubili od Estonije, a u trećem meču smo dali sve od sebe i pobijedili maksimalnim rezultatom Portugal.

Na EP-u nas očekuje najteža grupa, u kojoj su evropski, svjetski i olimpijski šampioni. Biće i duel sestara Bošković. Tijana, reprezentativka Srbije, najbolja svjetska igračica, došla je u Zenicu da Vas podrži u kvalifikacijama...

- Iskreno, priželjkivala sam grupu u Beogradu, ali nisam mogla pomislit da će biti tako jaka. Srbija, Rusija, Azerbejdžan, Belgija Francuska i BiH. Definitivno najjača grupa. Ali, to nam ne predstavlja ništa. I da smo u slabijoj grupi, pripremili bismo se isto. Očekujem da ćemo se spremiti dobro za Evro.

U Beogradu bh očekuje taj meč protiv Srbije, meč protiv sestre. Neće biti prvi put da igramo jedna protiv druge. Sastala su se prošle godine naša dva kluba. Ta utakmica je bila bez nekog pritiska. Bilo je veoma zabavno i zanimljivo igrati protiv nje. Jedva čekam da se to opet ponovi. A što se tiče njene podrške, stvarno mi mnogo znači. Ona prvenstveno meni daje podršku kao sestra, a onda nas podržava i s ove druge, sportske strane. To mi zaista mnogo znači.

U jednom Vašem intervjuu izjavili ste da biste se bavili modom da niste odbojkašica...

- Nekako vidim sebe u tim modnim vodama. Stvarno volim modu pored sporta. Možda se nekom čini da sport i moda ne idu zajedno. Vjerovatno da se ne bavim odbojkom, išla bih u modnom pravcu.

Kakva je budućnost odbojke u BiH?

- Ova generacija je jako dobra. Ako nastavimo da radimo i budemo u ovom sastavu nekoliko godina, BiH može dosta da napreduje i pruži. Već smo izborile taj plasman na Evropsko prvenstvo. Bože zdravlja za sve, nadam se da ćemo se predstaviti u najboljem svjetlu tamo. Ako nas država maksimalno podrži, bh. odbojka može da ide uzlaznom putanjom i ostvari još više ciljeve.

Kakva su iskustva u radu sa selektorom Stevanom Ljubičićem?

- Ovo je prvi put za sve cure da rade sa selektorom Stevanom. Od prvog dana je jako ozbiljno pristupio. Znao je da imamo 14 dana da se pripremimo i sa stručnim štabom je dao maksimum, kao i sve djevojke. Nije nas uopšte mazio.

Fenomenalni uslovi

Tražio je od nas da budemo fokusirane, ozbiljne, kako na treningu, tako i na terenu za vrijeme mečeva. Mislim da su red, rad i disciplina dali dobar rezultat. Pokušavamo da ispoštujemo što traži od nas i da u budućnosti ostvarimo još bolje rezultate.

Kakvi su uslovi u Zenici?

- Uslovi u Zenici su fenomenalni. Moram pohvaliti organizaciju. Osjećamo se super. Ništa nam ne fali. Mislim da BiH može da organizuje veća takmičenja od Srebrene lige i samih kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.