XS
SM
MD
LG

Deklasiranje Letonije za ostanak na prvom mjestu

Foto: A. Đulović

Foto: A. Đulović

Nakon završenog prvog dijela turnira i jednog dana pauze, danas je u zeničkoj Areni nastavljeno takmičenje u okviru grupe B CEV Srebrene lige. U njoj ženska odbojkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine lovi prvo mjesto, odnosno jednu od prve dvije pozicije koje će voditi u polufinale pel ofa ovog takmičenja. Bh. odbojkašice završile su prvi dio turnira kao prvo plasirane, ali sa istim brojem pobjeda kao i selekcije Estonije i Portugala.

Od 17:00 sati svoju utakmicu igrale su uprvato  reprezentacije Estonije i Portugala, prvi pratioci Bosne i Hercegovine. U jako zanimljivom meču, u kojem je Estonija velikim preokretom osvojila prvi set, Portugal je okrenuo sve u svoju korist i rezultatom 3-1 (24 - 26, 25 - 19, 25 - 19, 25 - 20) savladao Estonke po drugi put. Značilo je to da BiH nema prava na kiks protiv posljednje plasirane ekipe ove grupe.

Foto: A. Đulović

Foto: A. Đulović

Pozitivan rezultat bh. odbojkašica niti jednoga trenutka večeras nije došao u pitanje. Letonija je savladana sa lakoćom 3-0 (25 - 12, 25 - 8, 25 - 15) za samo 56 min., u vjerovatno i najboljoj predstavi domaćih djevojaka na turniru do sada. Izgledale su dominantno i samouvjereno, a oko 200 ljudi u publici moglo je uživati u lijepim akcijama i sigurnoj pobjedi.

Iako je pobjeđena, evidentno, daleko najslabija selekcija koja će do kraja boriti i da nekome otkine bar jedan set, veličina pobjede ogleda se u tome što su večeras priliku za igru dobile sve djevojke iz sastava. Nakon dobijenog prvog seta, trener Ljubičić počeo je sa rotacijama, a na kraju meča igrale su djevojke su do sada bile u potpunosti u sjeni. Značajnu priliku za igru dobile su Dragotinović Žana, Hadžić Ajla, Babić Elena, Rašidović Dženita, a svoje prve minute zabilježile su i Radović Ivana i Klopić Ela.

Ogroman dio posla i dosadašnjih rezultata, svakako, iznjele su iskusnije i dokazane odbojkašice: kapitenka Begić Edina, Selimović Edina, Paradžik Ajla, Dajana Bošković, Božić Milana, Radišković Anđelka, te fantastični prvi libero našeg tima Ivković Milica. Međutim u večerašnjoj utakmici apsolutno najbolju predstavu pokazala je mlada Isanović Iman, te tako opravdala ukazano povjerenje igranja cijelog susreta. Kako na servisu tako u napadačkom segmentu igre uopšteno, Isanović je sa ukupno 9 poena, od čega 7 smečeva, zasigurno bila i najbolji pojedinac cijeloga susreta.

Sutra bh. djevojke očekuje izuzetno važan susret protiv ekipe Estonije, koja BiH do sada nanijela i jedini poraz. Pobjedom u ovom meču i definitivno bi se osigurala pozicija koja vodi i plej of Srebrene lige.

Foto: A. Đulović

Foto: A. Đulović

Foto: A. Đulović

Foto: A. Đulović

Foto: A. Đulović