XS
SM
MD
LG

Upoznajte Tamaru Zidanšek, Slovenku koja pravi čuda na RG

Foto: UBITENNIS

Svaki Gren Slem donese neke nove junake i junakinje. Kod dama je postalo redovno da neka teniserka napravi iznenađenje. Jedna od takvih je i Tamara Zidanšek.

Tamara  Zidanšek je djevojka koja ima 23 godine. Svoj debi imala je 2014. godine kada je u Velenju prošla kvalifikacije a kasnije je došla i do svoje prve titule. To je uradila sa samo 16 godina i nagovijestila je da je čeka velika karijera. Međutim, u to vrijeme je još igrala juniorski tenis. Bila je TOP20 ali nikada bolja od 16. mjesta kod juniorki.

Kasnije je gradila svoju seniorsku karijeru. Prvi veliki rezultat je napravila u Nirnbergu 2019- godine kada je izgubila finale od Putintseve. Isto joj se desilo i u drugom finalu na VTA nivou kada je u aprilu ove godine izgubila od Osorio u Bogoti. Zanimljivo, opet je dobila prvi set pa izgubila. Na ITF 125 nivou ima dvije titule a zanimljivo da je obje osvojila u Bolu na Braču.

Najbolji renking imala je u julu 2019. godine. Tada je i igrala finale Nirnberga i osvojila jedan od turnira u Bolu. Zidanšek je tada bila 56. na svijetu. Pred Rolan Garos bila je 85. teniserka svijeta. Međutim, ovogodišnji turnir će joj promijeniti karijeru.

Zidanšek nikada do ovogodišnjeg Rolan Garosa nije igrala ni treću rundu na Gren Slemu a nije imala ni TOP10 pobjedu. Svoju prvu TOP10 pobjedu ostvarila je kada je pobijedila Bjanku Andresku, inače šestu nositeljku. 

Ta pobjeda u prvom kolu bila je nagovještaj sjajnog turnira. Nije tu Zidanšek stala. Nastavila je sa briljantnim igrama te je pobjedom nad Paolom Badosom, prošla u polufinale. Tako je Tamara ostvarila najveći rezultat u istoriji samostalne Slovenije ali osigurala i sebi prvi plasman u TOP50 u karijeri. Međutim, ako se gleda istorija ipak ovo nije najbolji rezultat jedne Slovenke. Mima Jaušovec je osvojila titulu za bivšu Jugoslaviju. Ali ko zna, kako Tamara igra možda isto uradi na kraju.

Tamara nema veliku visinu i visoka je 168 centimetara. Djeluje krhko ali udara zaista veoma snažno. Može se povući sa te strane paralela između nje i Žastin Enan. Čak im je i osnovni udarac sličan. Objema je bekhend omiljeni s tim št je kod Tamare dvoručni bekhend u pitanju dok je fantastična Belgijanka udarala jednoručni bekhend.

Iako se u samim razmjenama i ne osjeća toliko to što je Tamara niska i krhka, na servisu se ipak osjeti. To joj stvara probleme i često joj protivnice oduzimaju servis. Međutim, ona uspijeva parirati jer u razmjenama stvara protivnicama probleme i tako se vraća u meč. Nikada se ne predaje pa čak ni kad zaostaje ali zna na momente biti labilna kada je ona u prednosti.

Sada joj slijedi duel sa Pavljučenkovom. Ruskinja jeste iskusnija i jeste favorit u tom meču ali Zidanšek više niko ne smije potcijeniti. A ona može potpuno bez pritiska odigrati. Već sada je uradila fantastičnu stvar i ovaj Rolan Garos joj mora i treba biti odskočna daska za nastavak karijere jer ima samo 23 godine.

A ko zna, možda nakon velike Mime, Slovenija dobije još jednu GS šampionku.....