XS
SM
MD
LG

Niko protiv Rafe na šljaci Rolan Garosa nije favorit ali za dosta se i Nole pita

Foto: ATP Tour

Rivalstvo koje traje godinama. Rivalstvo koe je jedno od najvećih u istoriji sporta. Rivalstvo koje je dalo tenisu mnogo istorijskih i nezaboravnih mečeva. Rivalstvo koje će biti bogatije za još jednu, 58. epizodu nakon meča u petak. U polufinalu Rolan Garosa sastaće se Novak Đoković i Rafael Nadal.

Kada su se poslednji put sastali u polufinalu Rolan Garosa, bio je to epski meč i meč koji tako jezivo boli sve Novakove fanove. Nakon pet setova i višečasovne borbe, Rafa je slavio sa 3-2. U petom setu je bilo 9-7 iako je Nole imao prednost brejka. Sjećamo se svi i onog prokletog ''pecanja'' Noleta koje ga je vjerovatno koštalo pobjede a sjećamo se i krajnje diskutabilnog suđenja Paskala Marije koji je pogurao Španca ka osvajanju jednog seta.

Međutim, sve to može lako biti zaboravljeno ukoliko Nole sada dobije Rafu. Da, dobio ga je na Rolan Garosu prije šest godina ali ovaj meč ima mnogo veću težinu od toga. Ovo je jedan od poslednjih njihovih mečeva. Pobjedom, Nole bježi Rafi na dvije pobjede i stvara sebi sjajnu šansu da dođe na jedan Gren Slem zaostatka. A ako Rafa dobije, vjerovatno ide na +3 Slema u odnosu na Noleta a izjednačiće se u međusobnim duelima.

Koliko god Nole bio mentalno jak, sigurno ga i dalje izjeda to famozno polufinale. Imao ga je, bacio na konopce ali ga nije uspio nokautirati radi tako maleroznih i nevjerovatnih okolnosti. I zato što toliko želi opet dobiti Rafu na RG, gdje Rafa ima 105-2, Nole je dosta toga podredio tom cilju u protekle dvije godine. Pa sada je krajnje vrijeme da sve dođe na naplatu.

O čemu je riječ ? Svi smo barem jednom imali neopisivu želju baciti daljinski nakon što ne prođe Noletov drop-šot. Međutim, sada bi svo to forsiranje drop-šota moralo doći na naplatu. Naime, Rafa stoji pet-šest metara iza osnovne linije. Ako bi Nole pa bar u 70% situacija bio neumoljiv sa drop-šotom, bio bi jako blizu željenog cilja.

Takođe, servis je izuzetno bitan. Loptice su brže što bi Noletu moralo odgovarati. S obzirom da će Rafa stajati daleko iza osnovne linije, Nole će kik serviima i slajs servisima moći praviti veliku razliku a ti servisi ne moraju nužno biti previše brzi i agresivni. Bitniji će biti sami uglovi pod kojima će ih gađati. Procenat prvog serivsa mora biti visok ukoliko Nole želi uspjeh.

Takođe, ritern bi mogao igrati veliku ulogu. Rafin servis je dosta ranjiv na ovogodišnjem Rolan Garosu. Samim tim, ako Nole bude riternirao kako zna, mogao bi imati i dosta šansi za brejk. Imao ih je i na primjer Švarcman u četvrtfinalu i pravio je brejkove ali je njemu problem što ima loš servis pa je Rafa ipak to dobio bez problema. Međutim, Nole ima sjajan servis i ako bi riternirao kako treba, teško bi se Nadal izvukao.

Da se razumijemo, protiv Rafe na šljaci Pariza, niko favorit nije pa ni Nole. Ali, od Noleta dosta toga zavisi i za dosta se Nole pita. Rafa će igrati ono svoje i probaće maksimalno forsirati forhend. Nole mu može parirati bekhendom bez problema i ako bekhend bude služio, Rafa će biti u problemu. Moguće je da Nole proba i nešto što obično ne radi, tipa servis voleja u nekim momentima. Jednostavno, da bi se Rafa dobio mora se i rizikovati a toga je svjestan i Nole.

Ali bitnije od svega je kakav će Nole mentalno biti. U finalu prošlog Rolan Garosa, Nole se bukvalno ''ugasio''. S obzirom na ''žar'' nakon pobjede nad Beretinijem, možemo biti optimisti pred ovaj duel jer vidi se koliko je Nole ''gladan'' i koliko želi titulu baš ove godine u Parizu.

Nama je teško da uživamo u ovakvim mečevima jer se potroše tone živaca i energije. Ali zaista će ovo biti još jedan klasik u kome će se moći uživati a nažalost neće ih još mnogo biti. Ovakve mečeve je nezahvalno prognozirati. No, ako bi se poklopilo sve što sam naveo da bi Nole morao uraditi u ovom meču, vjerujem da bi se Nole radovao.

Zato će hrabra prognoza biti 3-1 za najboljeg tenisera svijeta.