XS
SM
MD
LG

Opet ta Noletova mentalna snaga i konačno taj drop-šot kad je bilo najbitnije

Foto: ATP Tour

Novak Đoković u još jednom teniskom klasiku bio je bolji od Rafaela Nadala u polufinalu Rolan Garosa. Kroz karijeru je Nole ostvario brdo velikih pobjeda ali ovo je jedna od najvećih njegovih pobjeda u karijeri. A početak ne da nije nagovještavao ovakav ishod nego je bio kao ružan san.

Doduše, Nole je već u prvom gemu imao dvije brejk lopte ali je Rafa pogađao sjajne servise i zadržao je na kraju svoj serivs. Imao je Nole i gem lopte na svom servisu ali je došlo do brejka. Nadal tu nije stao i došao je do duplog brejka i 5-0. Nekoliko stvari treba istaći u tom početnom dijelu. Prije svega, djeluje da je Nole forsirao mnogo drop-šot i da je navikao Rafu na njega kao i na sam sledeći udarac nakon drop-šota. Drop-šotovi su sjajno oružje za Rafu na šljaci ali ako se doziraju na pravi način. Takođe, nakon izgubljena prva dva gema, djeluje da se Nole malo mentalno ''ugasio''.

Vjerovatno nam je svima u glavi bilo prošlogodišnje finale jer je djelovalo da gledamo reprizu. Međutim, Nole je do kraja prvog seta uradio tako mnogo iako ga je izgubio. Ovo što sam napisao na prvu možda zvuči i glupavo ali nije samo bitno da li gubite set nego kako ga gubite. Da je Nole izgubio prvi set sa 6-0 ili 6-1, Rafa bi imao takvo samopouzdanje da bi smio ući u ring sa čitavom planetom. Jeste dobio set sa 6-3 ali mu je Nole poslao vrlo jasnu poruku sa tim jednim vraćenim brejkom. Poslao mu je poruku da je tu i da će Rafa tek imati probleme u ovom meču.

Nole je drugi set bolje otvorio i odmah je došao do brejka prednosti ali je taj brejk prednosti brzo ispustio. Mnogi bi tu pali mentalno ali ne i Nole. Nastavio je igrati i kao da je osjećao da će doći nova šansa. Došla je i novim brejkom poveo je 4-2. U naredna dva servis gema muku je mučio sa servisom i subjektivni osjećaj bio je takav da Nole ne može napraviti ništa sa servisom pa čak i kad ubaci prvi servis. Međutim, našao je načina da sačuva brejk prednosti i sa 6-3 dobije set.

Treći set je nešto najbolje što sam za 18 godina gledanja tenisa vidio. Set koji je trajao pa faktički duže nego meč Italije i Turske na otvaranju EP u fudbalu mora biti ludački kad samo pogledate da je trajao toliko. A kakvi su bili poeni ? Poeni su bili kao na video igrici. I jedan i drugi igrali su briljantan tenis. Bilo je i nekih jeftinih grešaka ali više da pokažu da su i njih dvojica živa bića i da moraju nekad nešto promašiti. Nole je imao dva puta prednost brejka, servirao kod 5-4 i za set ali se Nadal vratio. Kod 6-5, imao je i set loptu na servis Noleta. A onda je došlo sve na naplatu. Sva nerviranja oko tog jednog udarca.

Nole je u poslednje godinu-dvije počeo dosta više igrati drop-šot. Često je to izgledao loše, često je taj udarac kidao nerve i njemu i svim njegovim navijačima ali Nole je taj udarac spremao kao oružje kojim će dotući Nadala na Rolan Garosu. Međutim, u prošlogodišnjem finalu Nole je sam sebe dobrim dijelom dotukao forsiranjem drop-šota i jer ga nije adekvatno dozirao. I iako je Nole imao i uspjeha sa ovim udarcem, vjerovatno nema Noletovog navijača koji nije sebi čupao kosu sa glave radi drop-šota ili koji se jedva suzdržavao da nešto ne razbije u kući (ne pitajte kako znam). Ali svakom ko je malo dublje u samoj materiji, bilo je jasno koliko je drop-šot zapravo moćno oružje za Rafu. A u možda i ključnom momentu meča, sve je došlo na naplatu. Sve muke sa drop-šotom, svi promašaji ma sve. Nole je odigrao vjerovatno najperfektniji drop-šot u karijeri te je spasio set loptu. 

Na kraju je set odveo u taj brejk. U taj brejku se opet desio jedan bitan detalj. Pri vodstvu Noleta 4-3, Rafa je promašio zicer na mreži. Ta njegova greška ga je na kraju faktički koštala seta. Inače, Nole je kao i protiv Beretinija imao 5-4 i dva servisa u taj brejku. Srećom, ovaj put se nije stegao i sa dva poena poveo je sa 2-1 u setovima.

Četvrti set Rafa jeste otvorio bolje i poveo je sa 2-0 ali nije to djelovalo uopšte dobro po Rafu i nije baš djelovalo da Nole mora mnogo paničiti. I zaista je bilo tako. Sve ono što smo u najavi govorili, došlo je na naplatu. Bolji servis, bolji ritern i Nadal koji nema mnogo opcija. Iako je servis trebao biti jako oružje, Nole je servirao izuzetno loše u prva tri seta. Mučio se da ubaci servis a i kad ga ubaci, nije pravio preveliku razliku. Međutim, sve je to došlo na svoje u četvrtom setu izuzev male krize u tom prvom gemu. Na kraju je Nole sa 6-2 dobio četvrti set i došao je do velike pobjede.

Mnogo stvari je bitno u ovom meču bilo a najviše do izražaja je došla Novakova mentalna snaga. Vjerovatno 99% tenisera ne bi uzelo ni deset gemova kada bi Rafa poveo sa 5-0 na Rolan Garosu protiv njih. Ali Nole nije pao. Čak štaviše, dobar dio kasnijeg uspjeha upravo je došao radi dobrog završetka prvog seta jer opet ponavljam, bitno je kad gubite i kako gubite set. 

Vjerovatno ključni set za ishod meča bio je taj vanzemaljski treći set. Vrlo moguće da bi i Rafa dobio meč da je izvukao taj set. Međutim, Nole je i u tom setu pokazao mentalnu snagu ali i nevjerovatnu hrabrost. Propustio je dva puta brejk prednost, kod 5-4 imao je 30-0 i faktički zicer koji je promašio. Samo par minuta kasnije, Rafa je imao set loptu a Nole je spasio tu set loptu ni manje ni više nego famoznim drop-šotom. 

A inače, obojica su imali po jedan baš ''krupan'' promašaj u tom trećem setu. Iako je sam set bio nevjerovatan što se kvaliteta tiče, Nole je svoj promašaj imao u pomenutoj situaciji na servisu za set a Rafa u taj brejku. Razlika ? Djeluje da je Nole mentalno bolje prevazišao svoj promašaj a da je Rafu njegov promašaj dosta dotukao. Što se samog četvrtog seta tiče, manje više je tu sve rečeno. Servis i ritern vodili su Noleta do sigurnog seta a i intenzitet Nadalove igre je malo opao pa se može reći i da je Nole bio, ne samo mentalno, nego i fizički spremniji.

Što se tiče samih udaraca, Noleta je dobro služio bekhend ali je dosta pravio razliku sa kratkim forhend dijagonalama. Nije on direktno dolazio toliko do poena sa tim udarcem, koliko je tim udarcem sebi otvarao više mogućnosti. Sa druge strane, Rafin bekhend i nije bio baš na njegovom nivou što je Nole pokušavao koristiti kad god bi to mogao. Što se samih uslova tiče, činjenica je da se igralo kad je hladnije i da je to odgovaralo Noletu. Najprostije rečeno, kad je hladnije Rafini spinovi sporije odskaču i daju Noletu veći manevarski prostor. Ali isto je bilo i u prošlogodišnjem finalu, pa Nole to nije iskoristio. Iako su uslovi bili bolji za Noleta, trebalo je te uslove i iskoristiti.

Ovom pobjedom Nole je uradio mnogo a tek će ako dobije Cicipasa. Sada vodi protiv Rafe 30-28 u međusobnim duelima. Ako dobije Cicipasa, imaće samo Slem manje od Rafe i Rodžera. Slijedi Vimbldon a iz ove perspektive biće teško da bilo ko uzme Noletu titulu tamo. Isto tako, ako Nole dobije Cicipasa, postaće prvi teniser koji je osvojio svaki Slem najmanje dva puta. 

Zbog svega toga ova pobjeda je tako bitna i velika. Za nas je Nole najveći ikad i on je to nebrojano puta dokazao. Ali pobjedom nad Rafom, napravio je veliki korak ka tome da i po brojkama bude najveći svih vremena.