XS
SM
MD
LG

Genijalni Filips i promašen sastav Zlatka Dalića

Foto: Leeds Live

Fudbaleri Engleske savladali su Hrvatsku sa 1-0 u prvom kolu grupe D evropskog prvenstva. Iako je bio samo jedan pogodak, bilo je dosta toga zanimljivog za analizirati pa krenimo redom.

Krenućemo od sastava. Kad su izašli sastavi, jedan prijatelj mi je poslao poruku gdje se čudi sastavu Engleza. Naime, Englezi su igrali 4-2-3-1. Sama formacija nije ništa neobična. Međutim, Sautgejt je stavio i na lijevu stranu desnog beka (Tripijea) a prijatelju je bilo čudno i otkud Filips u startnoj postavi. Objasnio sam mu zašto je Sautgejt izveo takav sastav i koliko je zapravo sastav dobar. Naime, Englezi otvaraju napade sa trojicom nazad gdje je Kajl Voker (nominalno desni bek) zapravo desni štoper dok je Tripije konstantno na suprotnoj polovini. Isto tako, Filips je u datom trenutku bio najbolja opcija i radi rovitog Hendersona ali i radi svoje sjajne sezone. Mnog možda to ne vide ali Filips je jedan od ključnih igrača Lidsa koi pokriva ogroman prostor i sjajno se kreće između linija  što će se kasnije pokazati i kao ključ pobjede Engleza.

Kada je izašao sastav Hrvatske, već na prvu je bilo jasno da je Dalić dosta toga loše odradio. Povukao je nelogične poteze, nepotrebno stavio igrače van pozicija i ponašao se kao da isprobava nešto novo, nešto što se isprobava u prijateljskim utakmicama. Neupitno je da je Joško Gvardiol veliki potencijal. Ali je bilo nepotrebno stavljati štopera na lijevog beka pogotovo jer Gvardiol nije napadački upotrebljiv. Takođe, i prije početka meča bilo je jasno da će se trojka Brozović-Modrić-Kovačić gušiti međusobno jer će igrati na malom prostoru. Nije Dalić imao ni desetku u startnoj postavi kao ni pravog napadača. 

Početak meča pripao je Englezima. Hrvati su se branili u formaciji 4-4-2 gdje je prednju liniju odbrane u početku predvodio Modrić. Englezi su maksimalno opterećivali lijevu stranu gdje je Tripije stalno bio na suparničkoj polovini dok bi mu leđa čuvali Rajs i nekada Maunt. Takođe, i Kejn bi se spuštao na lievu stranu te su kratkim pasovima pokušavali izbaciti Sterlingu pas u prostor računajući na njegovu brzinu. A Sterling je bio tipični Sterling. Sjajno kretanje i katastrofalna rešenja.

Prvu priliku Englezi su imali ni manje ni više nego nakon auta. Tripije je izvodio aut ali ne na igrača koji mu je prišao i navukao pažnju Hrvata na sebe nego je prebacio loptu u sredinu do Sterlinga. Hrvati tu nisu najbolje reagovali a Sterling je dao loptu u prostor Fodenu koji je na kraju pogodio stativu. Imali su Hrvati još jedan kiks kod branjenja prekida. Hrvati generalno brane loše prekid jer se svi uvlače nazad te ostavljaju prostor za udarac iz vana. Englezi su to iskoristili te je Mings vratio Sterlingu loptu. Sreća Hrvata je ta što je Sterling bio toliko ''precizan'' da je vjerovatno nastradalo neko auto na parkingu Vemblija.

Primjer kako Hrvatska loše brani prekid

Nakon prvih 15-20 minuta, Hrvatska se malo oslobodila. Do tada su Englezi imali na momente i oko 65% posjeda ali su onda i Hrvati počeli hrabrije igrati. Međutim, ostajali bi nedorečeni u završnici. Po lijevoj strani je sve faktički zavisilo od Perišića. Ubacio se Gvardiol i centrirao jednom ali to je bilo baš baš loše. Na desnoj je Vrsaljko bio dosta neodlučan. A i generalno, na momente su previše pokušavali igrati duge lopte s obzirom da ni Kramarić ni Rebić nisu toliko dobri u skok igri. Sa te strane ostaje misterija zašto je Dalić krenuo bez Petkovića. Petković nije nekko ko će dati mnogo golova ali je odličan u skoku, dobro se gradi i sjajno odlaže loptu u prostor saigračima. Po svemu je bio idealan da krene u ovoj utakmici. Čak bi i u presingu pomogao jer bi pritiskao štopere Engleza. A inače, Englezi su na momente imali problema da kroz pas iznesu loptu na polovinu Hrvatske i tu se negdje vidio izostanak Megvajera. 

Poluvrijeme je završeno 0-0 a Englezi su krenuli nekako odlučnije u nastavak. U 57. minuti Sterling je pogodio. Međutim, sada dolazimo do sigurno igrača utakmice. Kalvin Filips odigrao je gotovo pa perfektan meč. U prvom poluvremenu je imao 100% tačnih dodavanja a ukupno 93%. Sjajno se kretao između linija cijelo vrijeme te je imao sjajan pokuša u prvom poluvremenu kada mu je Livaković odbranio. Pokrivao je prostor, ulazio u duele stalno i bilo ga je na svim dijelovima terena. Tako je i kod gola imao fantastičnu kretnju u desnom međuprostoru a tu kretnju bez lopte Hrvati nisu uopšte pratili. Kada je dobio loptu, krenula je rotacija da ga zatvore, Sterling se sjajno ubacio što je Filips vidio i sjajno ga uposlio za 1-0.

Dalić je probao izmjenama promijeniti nešto i zaista je uspio. Hrvati su postali napadački aktivniji kada su izvršene izmjene. Vlašić je zamijenio Brozovića koji je odigrao jednu od najgorih utakmica u poslednje vrijeme dok je Kramarića zamijenio Brekalo. Vjerovatno je tada trebao i Petković ući a ne desetak minuta kasnije ali Dalić očito nije tako mislio. Iako su pokušavali, nisu uspjeli izjednačiti.

Na kraju se može reći da je dobrim dijelom Hrvatska izgubila rai Dalićeve promašenog sastava. Dosta igrača je stavio van pozicija, birao nelogična rešenja i potpuno odsjekao napadački dio. Bila je očito ideja da se brani ali je u tom branjenju i fokusu na odbrani, napadački izveo dosta nepotentnu ekipu za ovakve Engleze. 

Vidjelo se da Gvardiol ne može igrati lijevog beka a da pri tome doprinosi napadu. Vidjelo se da Brozović-Modrić-Kovačić guše međusobno jedan drugog. Kada je Brozović izašao, tek tad je vezni red ''prodisao''. Jednostavno, sva trojica su se nalazila na malom prostoru a pogotovo je to loše izgledalo s obzirom na lošu igru Brozovića. Kovačić i Modrić su bili dobri i Kovačić je generalno bio ponajbolji igrač Hrvatske. Vlašić je nakon ulaska bio aktivan i imao je za 20ak minuta najviše kontakata u završnoj trećini napada što dovoljno govori koliko je bio bitan i koliko bi zapravo bilo bole da je od starta igrao. Ne bi odbrana trpila toliko a napadački bi Hrvatska bila potentnija. Isto važi i za Petkovića a objasnili smo već zašto. 

Međutim, kad se podvuče crta, ne može se reći da je Hrvatska odigrala kriminalno loše. Više je to neubjedljivo bilo a istini za volju nisu briljirali ni Englezi i bila je to prava turnirska utakmica gdje su i jedni i drugi donekle bili oprezni. Međutim, utisak je da bi Hrvati napravili nešto više da je Dalić bio hrabriji.

No, iz ove utakmice može izvući dosta puka i može donijeti zaključak oko toga sa kakvim timom treba izaći u narednim mečevima koji će svakako biti važniji za Hrvate. Ovaj poraz je jedna dobra lekcija Daliću i iz svega može dosta toga naučiti. A da li će, pokazaće mečevi sa Češkom i Škotskom.


Hrvatska 3 : 1 Škotska
Češka 0 : 1 Engleska
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Engleska 3 2 1 0 7
2 Hrvatska 3 1 1 1 4
3 Češka 3 1 1 1 4
4 Škotska 3 0 1 2 1