XS
SM
MD
LG

Ima li spasa za Regionalni "Jug"? Tri kluba istupila iz lige, ostala samo Željeznica

Regionalna liga Republike Srpske grupa "jug" za sezonu 2020/21 zapela je na polusezoni i po tome će se i ravnati konačna tabela ove godine.

Od četiri ekipe, koliko ih se takmiči u ligi, tri su odustale od takmičenja na proljeće, a sezonu su bili spremni završiti samo fudbaleri Željeznice iz Trnova, kojima će tako biti ponovo dodijeljena titula prvaka na "jugu", ali kao i obično ekipa iz Trnova neće imati ambicije, a ni finansijska sredstva da se plasira u Drugu ligu Republike Srpske grupa "Istok".

Paljanski Olimp, Podgrab, te Rudo odustali su od takmičenja i sudbina ovih klubova, barem što se tiče seniorskog fudbala je upitna. Za nadati se da će uspjeti, s obzirom na to da Olimp i Rudo imaju aktivne omladinske takmičarske selekcije, za sljedeću sezonu pripremiti ekipe za takmičenje.

Postoji informacija da bi se u takmičenje poslije šest godina mogao vratiti Hercegovac iz Bileće. Oni su se rasformirali pred početak sezone 2015/16, a isto tako negdje provejava i nada da bi se u takmičenje mogao uključiti trebinjski LeoStars, mada je to sve trenutno na "dugom štapu".

Definitivno, ovo ljeto će biti ljeto da se konačno proba pronaći neki model za igranje na "jugu" koji nikada nije bio previše bogat klubovima, ali takmičenje od tri ili četiri kluba, ako ih i toliko bude teško da nekome može biti od koristi. I dok su ostale Regionalne lige značajno punije, pa postoje i niže lige od regionalnih, "jug" je fudbalski umro, a da li se može i oživiti to je na fudbalskim funkcionerima.


OFK Podgrab 1 : 5 Rudo
Olimp 4 : 2 Željeznica
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Željeznica 5 4 0 1 12
2 Olimp 5 4 0 1 12
3 Rudo 5 2 0 3 6
4 OFK Podgrab 5 0 0 5 0