XS
SM
MD
LG

Fudbal i Arlov, više od igre i misije

Ništa teže nema nego velike misli reći ili napisati, da ih svako razume kao univerzalnu vrednost. Tako i fudbal i Arlov, odnosno, i igre i misije; čovek je uvek izuzetak!

Milorad Arlov, rođen na Kordunu, kao i njegovi preci, u pogromu pred celim svetom, sačuvao je glavu, danas živi i radi u Banjaluci, fudbalofil prve vrste, ta čarobna igra spojila ga je sa sunarodnocima sa Kosova i Metohije, sudbine gotovo iste kao njegove, i sve pretvorila u zajedništvo i bratstvo!

Tako je izuzetak potvrdio pravilo čojstva i ljudskosti!

U povodu Vidovdanskih svečanosti predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je Milorada Arlova i srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika, jedine iz Republike Srpske. Odlikovanje je, ustvari, patriotizam kao duhovno bogatstvo i čovekoljublje. Zbog toga je i fudbal postao više od igre, možda i lekcija našeg postojanja kako se uči patnja, a da ne izgubi dostojanstvo.

Svu tu časnu priču, o iskonskom bratstvu srpskog naroda u golemoj nevolji započeo je fudbal, a dobri ljudi oživotvorili i pretvorili u misiju opisanoj i sačuvanoj u izuzetno vrednoj knjizi “Humano srce Srpske”, autora Žurnalovog novinara Slavko Basare.

Tako i reči neponovljivog sveca koji je hodao po zemlji zajedno s nama patrijarha Pavla “Praštamo, ali ne zaboravljamo”, imaju svoj eho baš kroz životnu priču Milorada Arlova, da je najplemenitija osveta opraštati i oprostiti, ali, istovremeno, nikada ne odustati i pred zlom pokleknuti.

Fudbalska magija, s kojom je sve počelo, posle je nastavljena nizom humanitarnih akcija, dolazak dece s Kosmeta u Republiku Srpsku, stvaranje novog bratstva i prijateljstva, izgradnja Dnevnog centra “Podrži me-9. Januar” u Kosovskoj mitrovici za decu i mlade s posebnim potrebama… dokazuje da su misije kao ova Arlova, uz sportsku igru njegovog života, još uvek žive i da traju, bez obzira na (ne)vreme i (ne)doba.

Ništa nije tako sveto kao osećaj za pravdu, upravo onoliko koliko je čovek fudbala i sporta uopšte, kao junak ove priče, rođen i stvoren za zadovoljstvo, koje nema cenu zlatom da je platiš.