XS
SM
MD
LG

Baksi su se vratili

Foto: The Ringer

Nakon četiri utakmice NBA finala, rezultat je 2-2. I Sansi i Baksi bili su perfektni kući i odbranili su vlastiti teren.

Kada se serija preselila u Viskonsin, Finiks je vodio sa 2-0 i to je oba meča dobio dosta sigurno iako razlika nije bila prevelika. Djelovalo je da su cijelo vrijeme kontrolisali meč pa i pored pobjeda od deset i 13 razlike, izgledalo je da su bili mnogo bolji.

Bilo je jasno da u trećem meču Baksi nemaju parava na kiks i da poraz znači faktički kraj. Baksi su inače ekipa koja je mnogo bolja kući i koja igra kući sa mnogo većom energijom. U trećoj utakmici, ekipe su bile ravnopravne do završnice prvog poluvremena. Tada su Baksi dodali gas i došli su do 15 poena prednosti. Jeste onim ludim kucanjem Kem Džonson pokrenuo Sanse u trećem periodu te su prišli na -4 ali Baksi su odbili njihov nalet dosta lagano i bez problema su priveli meč kraju.

Neki utisak o trećem meču je bio taj, da je Janis konačno dobio pravu podršku. Janis nije tip igrača koji može dati 40-50 poena i sam dobiti ovakve mečeve. Može on dati 40 poena što je pokazao u drugom meču pa i trećem, ali ne može sam bez podrške saigrača. I zaista, ako Holidej i Midlton nisu na visini zadatka, Baksi teško mogu napraviti neštoč. U trećem meču bili su raspoloženi i to je dalo rezultata dok je Buker odigrao katastrofalan meč.

Znalo se da će i četvrti meč sinoć, biti mnogo mnogo bitan.  Na kraju, dobili smo vjerovatno najneizvjesniji meč u dosadašnjem dijelu finala i to ne samo radi najmanje razlike nego i radi utiska. I jedni i drugi su pokazali dosta toga.

Sansi su sjajno otvorili meč. Vidio se Bukeru žar u očima i htio se iskupiti za lošu partiju u trećem meču. Od starta je igrao dobro a radila je i odbrana Sansa. Budinhozer se pokušao odmah u startu prilagoditi pa je nakon tri ipo minute kratko izvadio Janisa. Imali su tu Sansi i devet poena prednosti ali su Baksi uhvatili ritam do kraja prvog perioda i prišli su na -3.

A taj prvi period zapravo oslikava cijeli susret. Gledajući sve, Sansi su propustili ogromnu priliku da naprave brejk. Vodili su skoro cijelo vrijeme a bar 80% vremena su bili vidno bolji tim. Šta je bio problem ? Jednostavno nisu mogli do kraja krunisati bolju igru. Tako, iako su bili bolji u prvom poluvremenu, na odmor se otišlo sa rezultatom 52-52. U nastavku, slična priča. Dolazili su do vodstva ali nikako dvocifrenog a po igri je utisak da su zaslužili takvo vodstvo. 

Baksi su bili strpljivi. Nisu paničili iako su vjerovatno i sami vidjeli da na momente ne mogu parirati kako žele Sansima. Ali uspijevali su držati priključak i čekali su svoju šansu. A obično u sportu, kada šanse ne iskoristiš stigne kazna. To se Finiksu desilo. U završnici susreta razigrao se Midlton te je odveo svoj tim do preokreta i pobjede.

Ako se gleda sam utisak, Baksi su ''ukrali'' pobjedu Sansima. Sansi jesu bili bolji ali nisu iskoristili prilike da na vrijeme prelome meč. Mnogo je razloga zašto je to tako. Prvo i osnovno, Milvoki nije paničio i bio je strpljiv. Drugo, Buker je igrao maestralan meč ali je imao i problema sa faulovima. A faktički, bio je jedini raspoložen u Sansima. Treće, Kris Pol odigrao je najgori meč u ovogodišnjem plej ofu a i u završnici je izgubio jednu od najbitnijih lopti na meču.

Tako smo faktički na početku jer je rezultat 2-2 i u nastavak niko ne ulazi sa prednošću barem ne rezultatskom. Psihološka je sigurno na strani Baksa i radi povratka ali i načina na koji su dobili meč broj četiri. Ono što raduje, ekipe se pokušavaju prilagoditi i nisu statične.

Sansi su u prve dvije utakmice pretrčali Bakse u potpunosti. Sinoć, nisu postigli pa gotovo ni poen iz tranzicije i cijelo vrijeme su Baksi dobro trčali. Sa druge strane, Sansi su prilagodili odbranu te su otežavali posao Janisu koliko god je to moguće i ovaj put nije išao do 40+ partije kao u drugom i trećem meču. Baksi sa druge strane limitiraju minute Lopeza koliko god je to moguće te tako otežavaju Sansima pik igru kroz koju preko Lopeza postižu dosta poena kroz seriju.

Šta možemo očekivati u petom meču ? Sve bih pare stavio na ludačku partiju Krisa Pola. Možda neće biti dovoljno da dobiu ali sam siguran da će odigrati fantastično. Svjestan je i sam kako je loše odigrao sinoć i biće spreman da u figurativnom smislu izrešeta sve igrače Milvokija ako treba samo da mu ekipa dobije. Takođe, treba očekivati bolju igru Ejtona koji nakon 1/4 trećeg meča, nije mnogo pokazao u ove dvije utakmice u Viskonsinu.

Baksi će se morati spremiti da energetski ispariraju Sansima. Baksi su generalno ''domaćinska'' ekipa. Kući su na 9/10 u ovom plej ofu ali na strani ne igraju ni blizu sa toliko energije. S obzirom da se zna sa koliko energije Sansi igraju kući, sada prosto Milvoki mora da im odgovori. Ne smiju sebi dozvoliti da budu pretrčani kao u prva dva susreta. Igrački, Baksi se moraju opet nadati da će Janis, Midlton i Holidej biti na nivou ali i da će Lopez bolje šutirati trojke jer je sinoć bio na 0/5.

Psihologija će svakako igrati bitnu ulogu. Psihološki Baksi su u prednosti jer su se vratili a i može se reći ukrali pobjedu Sansima u četvrtom meču. Sada pritisak prelazi na stranu Sansa jer kako znaju moraju odbraniti domaći teren. A djeluje baš da ih je pritisak stegao u momentima kad su mogli prelomiti četvrti meč. To im se ne smije ponoviti jer brejk dovodi Milvoki na korak do sna.

Iz ove perspektive nije nemoguće da gledamo i sedam mečeva jer su ekipe sigurne na svom terenu. U svakom slučaju, itekako vrijedi pratiti finale. U ova četiri meča imalo se šta za vidjeti a nekako djeluje da nas pravi spektakl tek čeka.