XS
SM
MD
LG

Dobija li BiH ''Fudbalsku islamsku deklaraciju''?

Nakon političko-verskog programa iz 1970. godine koji je pod nazivom “Islamska deklaracija” u Egiptu napisao Alija Izetbegović, ratni vođa muslimana u BiH, pet decenija posle njegovi sledbenici pokušavaju da naprave “islamsku fudbalsku deklaraciju”. 

Pet premijerligaških klubova sa pridjevom – muslimanski: Velež, Sarajevo, Tuzla siti, Sloboda i Željezničar juče su na sastanku u hotelu “Prezident” na putu između Zavidovića i Tuzle napisali “Inicijativu za reformu, ravnopravnost, razvoj i regularnost fudbalskog takmičenja u BiH” (skraćeni naziv: “Inicijativa 4R”). Taj dokument više liči na ucenjivački i preteći akt prema državnom Savezu i većini premijerligaša koji dolaze iz Republike Srpske i dela Federacije BiH nazvanog Herceg-Bosna. I to u trenucima kada je na čelu Fudbalskog saveza BiH Banjalučanin Vico Zeljković, prvi predsednik iz Republike Srpske i kada je prvi put vodeći čovek “krovnog” Saveza “Dejtonske zemlje” stigao do visokih organa Evropske fudbalske unije (UEFA).

Zanimljivo je da pomenuti klubovi u prethodnih deset godina, otkako je uz pomoć stranih ambasadora u BiH srušeno tročlano Predsedništvo FS BiH, nametnut destabilizacioni Komitet za normalizaciju i uvedena institucija jednog predsednika, nikada nisu podigli glas protiv zajedničkog Saveza niti tadašnjeg predsednika Elvedina Begića!

Dokument “Inicijativa 4R” u pravom smislu reči, kada se pročitaju zaključci pet klubova, potseća na “Islamsku deklaraciju” Alije Izetbegovića u kojoj gorljivo se zalažući da muslimani trebaju ustrojiti svoje države onako kako nalaže islam, a ne prema modelima nastalima u Evropi. U tome da trebaju pribeći revolucijama, jer puki dolazak neke islamističke stranke na vlast ne može uspostaviti društvo usklađeno sa zahtevima islama. Izetbegović je u Islamskoj deklaraciji, između ostalog”, napisao:

Šemsudin Hasić

“Islamski preporod ne može započeti bez verske, ali se ne može uspešno nastaviti i dovršiti bez političke revolucije...”

Žurnal je u prošlosti pisao o tome kako je Fudbalski savez BiH bio u raljama zvanične politike SDA, kao ekskluzivna organizacija samo jednog naroda u BiH i određenog manjeg broja klubova koje su predvodili Sarajevo i Željezničar. U poslednje vreme “muslimansku fudbalsku priču” kao lider preuzeo je Šemsudin Hasić, predsednik mostarskog Veleža. To je isti onaj Hasić koji je minule jeseni na Gradskom stadionu u Banjaluci od svog trenera Feđe Dudića tražio da povuče igrače sa terena na meču protiv Borca!

Jesu li to fudbalski maniri ili političke zavrzlame?

U pokretu nazvanom “Inicijativa za reformu, ravnopravnost, razvoj i regularnost fudbalskog takmičenja u BiH” (“Inicijativa 4R”) doneseni su ovi zaključci:

1. “Inicijativa 4R” poziva FS BiH na otvoreni i transparentni dijalog putem sastanka s ciljem formiranja Udruženja premijerligaša BiH, kao što su predstavnici klubova udruženih u ovoj inicijativi već nekoliko puta pozivali.

2. Pozivamo Borac Banjaluka, Leotar Trebinje, Posušje, Radnik Bijeljina, Rudar Prijedor, Široki Brijeg, Zrinjski Mostar da se pridruže našoj “Inicijativi 4R” i priključe dijalogu sa FS BiH. “Inicijativa 4R” nije politička niti nacionalna. Cilj je dobrobit i ravnopravni tretman svih klubova koji se takmiče u Premijer ligi BiH.

3. “Inicijativa 4R” poziva javnost (posebno medije i navijače) da izrazi svoju podršku formiranju Udruženja premijerligaša BiH, reformi, ravnopravnosti klubova, razvoju i regularnosti fudbalskog takmičenja u našoj zemlji s ciljem očuvanja i popularizacije sporta u BiH za sledeće generacije.

4. Zahtevamo od FS BiH da ukine praksu kažnjavanja tzv. verbalnog delikta. Neprihvatljivo je da se klubovi i njihovi predstavnici odmah kažnjavaju nakon bilo kakvog javnog prigovora na rad Saveza ili čak samo na osnovu toga što se međusobno sastaju.

5. “Inicijativa 4R” poziva da se u što kraćem mogućem roku izvrši reforma sistema suđenja u Premijer ligi i nadzora nad radom sudija i njegovom evaluacijom. Posebno zahtevamo da medijima i klubovima budu dostavljani snimci sa svih kamera kojima se snimaju utakmice.

6. Neophodno je preispitati ugovor sa generalnim sponzorom Premijer lige koji je evidentno štetan za klubove. Primer toga su “LED paneli”, kojima raspolažu pojedini klubovi, i u koje su uložili značajna sredstva radi ostvarivanja neophodnih finansijskih prihoda. Klubovima je neomogućeno da u potpunosti koriste svoje “LED panele” i nameće im se korištenje panela generalnog sponzora ili značajno redukovanje prava na korištenje svojih.

7. Dajemo punu podršku Fudbalskom klubu Mladost Doboj-Kakanj u njegovoj borbi za pravdu.

8. Zahtevamo da predstavnici FS BiH najdalje do 2. augusta 2021. godine uspostave javni dijalog s predstavnicima “Inicijative 4R” i započnu reformne procese u skladu sa prethodnim tačkama. U slučaju da predstavnici FS BiH ne započnu dijalog sa “Inicijativom 4R”, predstavnici Inicijative će zvanično zatražiti pomoć od viših fudbalskih institucija u sklopu UEFA i razmotriti proširenje bojkota Saveza u sklopu utakmica Premijer lige.

Očekuje se reakcija Fudbalskog saveza BiH…

Akteri

Jučerašnjem sastanku prisustvovali su predsednici Šemsudin Hasić (Velež), Damir Kasum (Sarajevo), Almir Husić (Tuzla siti), i Elmir Šećerbegović (Sloboda), dok je Nazif Hasanbegović (Željezničar) bio akter sastanka posredstvom video-zuma.

Biće zanimljivo sačekati reakciju ostalih 14 članova Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH na  potez Azmira Husića 

 


Sloga : Zvijezda 09
Sarajevo : Velež
Posušje : Zrinjski
Široki Brijeg : Borac
GOŠK : Željezničar
Tuzla City : Igman
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Borac 28 20 6 2 66
2 Zrinjski 28 19 4 5 61
3 Velež 28 13 10 5 49
4 Sarajevo (-3) 28 13 6 9 42
5 Posušje 28 11 8 9 41
6 Sloga 28 12 2 14 38
7 Široki Brijeg 28 10 5 13 35
8 GOŠK 28 8 8 12 32
9 Željezničar 28 9 3 16 30
10 Igman 28 8 4 16 28
11 Tuzla City 28 7 6 15 27
12 Zvijezda 09 28 6 2 20 20