XS
SM
MD
LG

Novi poraz Sarajeva

Sarajevo - Tuzla siti 1:2

Fudbaleri Sarajeva rezultatom 2:1 su poraženi od Tuzla Sitija u susretu prvog kola Premijer lige BiH

Nakon katastrofalnog i potpuno razočaravajućeg ispadanja od ekipe Milsamija u četvrtak, Sarajevo je danas ugostilo ekipu Tuzla Siti  na otvorenju nove sezone Premijer lige BiH. Očekivanja od Sarajeva tradicionalno su velika, iako je Bordo tim prošao velike promjene uoči početka nove sezone. 

Stoga je bilo istinski šokantno za domaću publiku kada je praktično iz prve šanse na utakmici gostujući tim stigao do pogotka. Igrala se treća minuta kada je mrežu Sarajeva nakon ubačaja sa lijeve strane zatresao Sulejman Krpić, a ponovo su loše reagovali Selmir Pidro i golman Adnan Kanurić.Sarajevo je imalo velike probleme u ranoj fazi utakmice i bilo je gotovo bez šansi, iako je imalo terensku inicijativu. Sredinom poluvremena Bordo tim je ponovo promijenio formaciju sa 3-4-3 na 4-3-3, a bilo je to upravo ono što je trebalo domaćoj ekipi da prodiše punim plućima.

Razigrao se Tino Sven Sušić koji je bio na svim dijelovima terena, a on je imao prvu ozbiljniju priliku za svoj tim, izblokiran je u posljednjem momentu. Potom je Sarajevo imalo još nekoliko pokušaja, prije nego je zasluženo poravnalo u 35. minuti. Nakon kornera se stvorila velika gužva u kaznenom prostoru gostiju, koji su uspjeli izbaciti loptu. Ipak, Halid Šabanović je došao do nje, odlično ubacio i pronašao Numana Kurdića, a ovaj je glavom savladao Nevresa Fejzića.

Samo nekoliko minuta kasnije, Sarajevo je moglo i do vodstva. Fanimo je oteo jednu loptu gostima, odmah gurnuo do Sušića, a ovaj proigrava Dervišagića, čiji udarac odlazi malo pored gola. Prvi dio je tako okončan rezultatom 1:1, ali navijači Sarajeva su itekako imali razlog da budu zadovoljni.

Očekivalo se da Sarajevo nastavi istim tempom i u drugom dijelu, ali gostujući tim napravio je određene korekcije, pa je mnogo lakše i ranije uspijevao da zaustavi napade Bordo tima. Ipak, Sarajevo je i dalje imalo posjed lopte na svojoj strani i nastojalo je napasti protivnički gol, pa je imalo i uglavnom solidnu podršku svojih navijača, koji su osjetili da samo tako mogu pomoći svom timu.

Golman Sarajeva Adnan Kanurić nije ni danas djelovao previše sigurno, pa je uz dosta muke zaustavio udarac Mešinovića sa distance, koji i nije djelovao toliko opasno.

Na drugoj strani, nekoliko puta je lopta šetala kroz kazneni prostor Tuzla Sitija, ali svaki put bi nedostajalo da se neko nađe na pravom mjestu i sprovede je u mrežu gostiju. Najbolju šansu je imao rezervista Dal Varešanović u 74. minuti, kada je poslije ubačaja Fanima glavom šutirao pored gola.

U drugom dijelu, Tuzlaci su najčešće prijetili iz prekida, a iz igre nisu uspjeli da naprave ništa značajno sve do 80. minute. Tada su odigrali prvu ozbiljniju akciju, a nakon ubačaja sa desne strane Kanurić ispada na nevjerovatan način, te Adnan Džafić trese njegovu mrežu za novo vodstvo Tuzlaka.

 

Primljeni gol Sarajevu je potpuno "odsjekao" krila, te do kraja meča nisu domaći uspijevali ozbiljnije zaprijetiti. Ipak, u 87. minuti Džafić je dobio drugi žuti karton kod gostiju, pa je Sarajevo do kraja imalo igrača više. Uspjelo je jednom zaprijetiti preko Cmiljanića, a onda je u 89. minuti Fanimo pao u kaznenom prostoru gostiju, no nije bilo penala za Sarajevo.

Do kraja meča, promjene nije bilo, pa je tuzlanski tim ostvario jako važan trijumf na početku sezone, dok se rezultatska kriza Bordo tima nastavlja, iako partija koju je Sarajevo pružilo nije bila toliko loša.

FK Sarajevo - FK Tuzla City 1:2 (1:1)
Stadion: Olimpijski stadion Asim Ferhatović Hase, Koševo
Sudija: Ermin Sivac (Zenica)
Strijelci: 0:1 - Krpić (3), 1:1 - Kurdić (35), 1:2 - Džafić (80)
Žuti kartoni: Pidro, Palić, Đokanović, Kurdić (Sarajevo), Musemić, Krpić (Tuzla Siti)
Crveni karton: Džafić (Tuzla City) - 87

FK Sarajevo: Kanurić, Pidro, Oremuš, Šabanović (61. Velkoski), Dupovac, Kurdić, Palić, Đokanović (85. Cmiljanić), Sušić (76. Salčin), Fanimo, Dervišagić (61. Varešanović). 

FK Tuzla Siti: Fejzić, Čeliković, Šukilović, Nukić, Mehidić, Gavrić, Karjašević (56. Efendić), Džafić, Mišić (85. Đerić), Mešinović (75. Mehanović), Krpić


Radnik 0 : 1 Leotar
Sloboda 1 : 0 Rudar Prijedor
Široki Brijeg 0 : 0 Zrinjski
Velež 2 : 0 Posušje
Sarajevo 1 : 2 Tuzla City
Željezničar 1 : 1 Borac
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Velež 1 1 0 0 3
2 Tuzla City 1 1 0 0 3
3 Sloboda 1 1 0 0 3
4 Leotar 1 1 0 0 3
5 Željezničar 1 0 1 0 1
6 Borac 1 0 1 0 1
7 Široki Brijeg 1 0 1 0 1
8 Zrinjski 1 0 1 0 1
9 Sarajevo 1 0 0 1 0
10 Radnik 1 0 0 1 0
11 Rudar Prijedor 1 0 0 1 0
12 Posušje 1 0 0 1 0