XS
SM
MD
LG

Mogu li basketaši opravdati ulogu favorita ?

Foto: Youtube

Jedan od sportova koji je novi na ovogodišnjim olimpijskim igrama je i basket. Basket je sport u kome Srbija itekako ima šta za reći jer je u muškoj konkurenciji jedan od favorita za najviši plasman.

Turnir u basketu je koncipiran tako da postoji jedna grupa sa osam ekipa. Igraće svako sa svakim  a nakon sedam kola dvije prvoplasirane idu direktno u polufinale dok će ekipe od trećeg do šestog mjesta razigravati za preostala dva mjesta. Ono što je svakako iznenađenje jeste da Amerikanci nisu prošli kvalifikacije i nisu na turniru.

Srbija će nastupiti u sastavu Dušan Bulut, Dejan Majstorović, Aleksandar Ratkov i Mihailo Vasić. Bulut je vjerovatno i najbolji basketaš svih vremena iako u poslednje vrijeme bilježi nešto lošije rezultate, baš kao i Majstorović koji je trenutno 22. basketaš svijeta. Međutim, obojica su osvajali gomilu medalja i sa svjetskih i sa evropskih prvenstava i izuzetno su iskusni. Ratkov i Vasić su sjajni u poslednje vrijeme i trenutno su drugi i treći basketaš svijeta. Generalno, Srbija je imala zaista veliki izbor sjajnih basketaša a vjerovatno je ovo i najbolja postava jer je  spoj iskustva i trenutne forme.

Najopasniji rival po Srbiju bi trebala biti selekcija Letonije. Letonija dolazi u najjačem sastavu. Oni među 11 basketaša imaju čak četvoricu a Miezis je trenutno najbolji basketaš svijeta. Tu su još i Krumins, Lasmanis i Čavars. Pored njih, svakako je opasna selekcija Holandije. Oni pojedinačno nemaju toliko dobar rang ali Berkering, Šlager i Van der Horst itekako imaju kvaliteta. Treba obratiti pažnju i na Poljake koji su sa Srbijom igrali par dosta neizvjesnih mečeva na velikim takmičenjima. Hiks i Zamojski su ključni igrači Poljske a tu su i Pavlovski i Rduh. Kina i Japan su poprilični autsajderi a ne očekuje se previše ni od Belgije koja je mnoge iznenadila samim plasmanom na OI. Rusi takođe nemaju velike rezultate ali će Karpenkov, Zuev i drugovi pokušati iznenaditi.

Realno je da u polufinalu budu Srbija, Letonija, Holandija i Poljska jer su te četiri selekcije i najkvalitetnije dok će Belgija i Rusija pokušati iznenaditi. Srbiji neće biti lako direktno otići u polufinale ali svakako bi bilo dobro imati jedan meč manje.

Kakve su šanse za medalju ? Izuzetno velike. Realno, s obzirom na rezultate u prošlosti, bio bi veliki neuspjeh da Srbija ne dođe do medalje. Posebno jer nema selekcija poput Francuske, Amerike, Slovenije koje su odlične na velikim takmičenjima. 

Na kraju krajeva, bez ikakvog pretjerivanja se može reći da su Srbija i Letonija dvije najkvalitetnije selekcije i da bi, gledajući barem kvalitet, te dvije selekcije trebale igrati finale. Na kraju krajeva, olimpijska medalja bi bila kruna na sve sjajne rezultate Srbije na velikim takmičenjima.

Već prvi dan pokazaće od kakvog je materijala Srbija. Istini za volju, prvi meč protiv Kine ne bi trebao biti problematičan. Međutim, drugi meč Srbija igra protiv Holandije i taj meč će svakako biti dobar putokaz kad je u pitanju Srbija.

Kako god bilo, nadamo se i vjerujemo da će Srbija opravdati ulogu favorita i da će doći do medalje. A zašto ne i one najsjajnije. Jer bilo bi lijepo vidjeti zlato oko vrata Buluta i drugova i čuti Bože pravde.