XS
SM
MD
LG

Aleksandar Vojnović: Bolji smo od Linfilda

Aleksandar Vojnović

Fudbaleri Borca će danas igrati prvi meč drugog kola kvalifikacija za UEFA Ligu konferencije. Protivnik šampionu Premijer lige BiH biće ekipa Linfilda, prvak Sjeverne Irske, koji je ispao u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona od litvanskog Žalgirisa.
Posle boda (1:1) osvojenog na Grbavici protiv Željezničara na startu nove premijerligaške sezone pred Banjalučanima je novi evropski ispit, a svi u crveno-plavom taboru se nadaju da bi mogli da preskoče prepreku zvanu linfild i da prođu u narednu fazu takmičenja u kojoj bi ih sačekali beloruski Šahtjor Soligorsk ili luksemburški Fola Eš.
-Velež je u dve utakmice eliminisao Kolerajn, zabeležio je dve identične pobede od po 2:1. Nešto slično priželjkujemo i mi protiv Linfilda, mada neće biti nimalo lako ni jednostavno. Za rivala imamo borbenu i čvrstu ekipu, kakve i dolaze gotovo uvek sa Ostrva, ali smatramo da smo kvalitetniji i bolji u ovom trenutku od Severnih Iraca i da je naša liga kvalitetnija i jača od njihove. Pred nama je prvih 90 minuta u kojima očekujemo dobar rezultat, koji će nam u revanšu na našem stadionu dati šansu da prođemo dalje – optimističan je Aleksandar Vojnović koji igra na poziciji zadnjeg veznog u timu Borca.


Iza Banjalučana su dve utakmice protiv rumunskog kluža u kojima je malo nedostajalo da favorizovani protivnik bude nokautiran.
-Posebno dobro smo odigrali revanš na našem stadionu, zasluženo pobedili 2:0 i da nije UEFA promenila pravilo o golu u gostima prošli bi dalje i sada bi se spremali za put na Gibraltar gde bi imali ulogu favorita. Sve je to fudbal, a mi smo bogatiji za jedno veliko evropsko iskustvo, poput onog protiv portugalskog Rio Avea minule jeseni. Kroz ovakve utakmice i mi ćemo rasti i jačati. Ostaje žal, međutim moramo da razmišljamo o narednim preprekama i obavezama. Sada je samo linfild u našim glavama. Iskreno, svi verujemo da će nam se Rio Ave i Kluž negde i nekada vratiti. Sigurni smo u to – nastavio je Vojnović.
Što se tiče starta u novoj sezoni Premijer lige BiH u Borcu su zadovoljni bodom osvojenim na Grbavici.
-Rezultat 1:1 je, posle svega viđenog i prikazanog, možda i najrealniji. Želji je pripalo prvo, a nama drugo poluvreme. Imali smo i onaj slobodnjak Gorana Zakarića koji je sjajno odbranio golman Sarajlija Josip Bender. Mnogi su loptu videli u mreži. Dakle, mogli smo i da pobedimo, ali nismo nezadovoljni. Ovaj bod će nam mnogo značiti za naredne prvenstvene utakmice. Nastojaćemo da i u Evropi doguramo što dalje – jasan je na kraju bio Aleksandar Vojnović, Borčeva radilica.
Situacija oko kapitena Stojana Vranješa koji je na Grbavici zaradio četiri kopče iznad levog oka je sve bolja i očekuje se da bi iskusni napadač mogao da zaigra u Belfastu. Još uvek trenirao odvojeno od ostatka ekipe, a na licu mesta biće poznato da li će moći da istrči na teren protiv Linfilda.
Prvenstveni meč drugog kola protiv Leotara na Gradskom stadionu u Banjaluci fudbaleri Borca odigraće u nedelju od 21 čas, a ne od 19, kako je ranije bilo planirano i biće prenošen na Arenisport. Razlog pomeranja je odlaganje mostarskog derbija Zrinjski – Velež koji je bio planiran u nedelju od 21 čas.


Sude Finac i Jermen

Delilac pravde na meču u Belfastu (početak u 20:45 po našem vremenu) biće Finac Karlo Oskari Hamalainen (1993. godište), koji je ove sezone bio delegiran za susret Malmea i Rige (1:0). Prošle i pretprošle sezone sudio je po jedan meč u kvalifikacijama za Ligu Evrope, a do sada ima 70 utakmica u elitnom finskom rangu, na kojima je, interesantno, pokazao čak 18 crvenih kartona!
Za revanš, 29. jula od 20 časova, delegiran je Jermen Zaven Hovhanisjan, koji će dva dana nakon meča u Banjaluci proslaviti 41. rođendan. Prošle sezone je bio glavni arbitar na 20 mečeva u jermenskom prvenstvu, ali i delilac pravde na utakmici Partizan – RFS u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope. Ove sezone je sudio Valuru i zagrebačkom Dinamu (0:2), u revanšu prvog kola kvalifikacija za Ligu šampiona.

Sportski Žurnal


Široki Brijeg 3 : 3 Radnik
Sloboda 1 : 1 Željezničar
Velež 3 : 0 Sarajevo
Posušje 3 : 0 Borac
Leotar 0 : 0 Tuzla City
Rudar Prijedor 0 : 2 Zrinjski
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zrinjski 33 26 6 1 84
2 Tuzla City 33 15 12 6 57
3 Borac 33 13 15 5 54
4 Sarajevo 33 13 7 13 46
5 Velež (-3) 33 13 8 12 44
6 Željezničar 33 9 16 8 43
7 Široki Brijeg 33 8 15 10 39
8 Posušje 33 8 13 12 37
9 Leotar 33 9 7 17 34
10 Sloboda 33 7 12 14 33
11 Radnik 33 5 12 16 27
12 Rudar Prijedor 33 5 11 17 26