XS
SM
MD
LG

Može li neko zaustaviti Amerikance i koliko mogu Luka i drugovi ?

Foto: BeIN Sports

Košarkaški turnir na olimpijskim igrama proćiće nažalost bez reprezentacije Srbije. No, ljubitelji košarke imaće šta da vide jer bi košarkaški turnir trebao biti izuzetno kvalitetan.

Ekipe su podijeljene u tri grupe sa po četiri ekipe. Prve dvije idu dalje te dvije najbolje trećeplasirane.

U grupi A nalaze se Amerika, Francuska, Češka i Iran. Amerikanci su imali problema sa otkazima ali opet dolaze sa sjajnim timom. Durent, Lilard, Midlton, Holidej, Buker, Tejtum i drugovi su sigurno prvi favoriti na ovom turniru. Jesu gubili neke mečeve tokom priprema ali će sigurno biti mnogo ozbiljniji na turniru. Francuzi dolaze u jakom sastavu. De Kolo, Batum, Furnije, Gober glavne su uzdanice ekipe. Mada, ruku na srce djeluje bar na papiru da koliko god bili jaki, neće lako do medalje. 

Češka je ekipa koja igra sjajnu košarku. Ronen Ginzburg je fantastičan trener i sjajno je raspodijelio uloge u ekipi. Satoranski je glavni igrač i od njega sve zavisi a mnogo su bitni Šilb, Veseli, Auda, Balvin. Dugo su na okupu, sjajno se poznaju i oni bi mogli biti jedno od najugodnijih iznenađenja turnira. Tu je i Iran koji ima minimalne šanse da bilo šta uradi. Neće biti iznenađenje ako prođu svi sem irana iz ove grupe a realno je da o direktnom prolazu odluči meč između Francuza i Čeha jer Amerikanci djeluju neprikosnoveno.  

Grupa B je mnogo izjednačena a tu su Australija, Njemačka, Nigerija i Italija. Bar na papiru ovo bi trebala biti najzanimljivija grupa. Australija je jedan od favorita za medalju. Na poslednja dva velika takmičenja bili su četvrti, kako na prošloj OI, tako i na SP u Kini. Sem Bena Simonsa faktički su svi tu. Mils, Ingls, Delavedova, Tajbul, Bejns, Rit, Lendejl, definitivno reprezentacija za svaki respekt a i dugo su na okupu. Italiju dobro znamo jer je nažalost preko Srbije otišla na OI. U odnosu na kvalifikacije, dodatak im je Danilo Galinari. Italija na papiru ne zvuči toliko opasno ali igraju jako dobro i odlično su posloženi. Polonara i Meli igraju odlično pod košem dok je Niko Menion odigrao sjajno kvalifikacije.

Reprezentacija koja bi mogla biti iznenađenje i grupe ali i turnira je Nigerija. Nigerija ima dosta igrača koji su se razvijali u Americi. Naime, na to su dosta uticale i migracije. Nigerijci su išli u Ameriku u potragu za boljim životom a ta druga generacija sada čini okosnicu reprezentacije. Razvijali su se u Americi u mnogo boljim uslovima nego što bi ih kući imali i baza reprezentacije je iz godine u godinu sve veća. Na OI dolaze sa nekoliko NBA igrača. Tu je dvojac Majamija Ačiuva i Vinsent, NBA šampion Džordan Nvora, Metu, Okpala, Okodži a tu je i Ekpe Judo. 

U ovoj grupi nalazi se i reprezentacija Njemačke. Nijemci nisu djelovali dobro na kvalifikacionom turniru u Splitu i djeluje da su otišli na OI jer su bili najmanje loši od svih ekipa. Pod košem su najbitniji igrači Foitman i Bartel, Saibu je imao dobrih mečeva u kvalifikacijama a tu su i Lo i Bencing. Što se same grupe tiče, teško je bilo šta u ovakvoj grupi prognozirati. Australija djeluje kao najsigurnija za drugi krug a Njemačka djeluje kao najlošija ekipa u grupi.

U grupi C nalaze se Španija, Argentina, Slovenija i Japan. Španija dolazi pa gotovo u najjačem sastavu i ovaj turnir biće vjerovatno oproštaj od legendarne generacije Španaca. Tu je neuništivi Pau Gasol, tu su i njegov brat Mark, braća Hernangomez, Rudi, Ljulj, Rodrigez, Rubio a tu je i mladi Usman Garuba. O Špancima je stvarno suvišno bilo šta pričati jer su sigurno jedni od kandidata za medalju i jedni od najvećih rivala Amerikancima. Tu je i Argentina predvođena legendarnim Skolom. Pored njega tu su i Kampaco, Laprovitola, Dek, Garino, Brusino. Većina ekipe je dugo na okupu i sjajno se poznaju.

Tu je i jedina reprezentacija sa Balkana, reprezentacija Slovenije. Luka Dončić predvodi Slovence i jedna je od najvećih zvijezda košarkaškog turnira. Pored njega tu je i Majk Tobi, Prepelič, Blažič kao i Vlatko Čančar koji je sjajno igrao tokom kvalifikacija. Slovenci izgledaju zaista odlično. Sjajno su raspoređene uloge i ako Luka bude na svom nivou, ni medalja nije nerealna. Najveći autsajder ove grupe je Japan. Predvodi ih Hačimura, igraju kući ali nije realno da bilo koga dobiu.

Kad se sve sabere i oduzme, Amerikanci su najveći favoriti za zlato. Za medalju bi se trebali boriti i Španija, Australija i Slovenija te te tri reprezentacije i imaju najveće šanse da spriječe Amerikance da dođu do zlata. Česi i Nigerijci bi mogli biti najugodnija iznenađenja.