XS
SM
MD
LG

I Nole je samo čovjek

Foto: Tennishead

''Trnovit je put do zvijezda'' jedna je od najčuvenijih poslovica Latina. Nebrojano puta se to pokazalo kao tačno, ma o kojoj sferi života da govorimo. Da bi dostigao vrh i uspjehe, moraš na tom putu imati dosta neuspjeha i gorkih pilula. jednu takvu danas je dobio Novak Đoković.

Novak Đoković došao je na olimpijske igre kao najveći favorit za zlato. Osvajač sva tri Gren Slema ove sezone, po svim parametrima trenutno najbolji svih vremena ali isto tako  kao neko ko nikad nije osvojio to famozno olimpijsko zlato. Tajming je bio idealan. Zlatom u Tokiju Nole bi ostvario san a imao bi šansu i za Zlatni Slem. To je u svijetu tenisa pošlo za rukom samo legendarnoj Štefi Graf 1988. godine.

Nole je pa realno sa par lakših treninga došao do polufinala. Tamo ga je čekao Saša Zverev. Prvi set briljantan. Sve je išlo i Nole je dobio set sa 6-1 iako je Saša odigrao stvarno dobro prvi set. Kada je Nole poveo sa 3-2 uz brejk prednosti u drugom setu, svima su nam oči zatreperile uz misao evo ga. To je to. Drži servis kralju i u finalu si. Ali to je mnogo mnogo lakše reći nego uraditi. To što je Nole ispustio brejk prednosti, to što je na kraju i izgubio i nije tako neobično. Pa pobogu izgubio je od petog tenisera svijeta koji je odigrao vrhunski meč. Ali ipak ima nešto nevjerovatno u ovom meču.

Gledam Noleta od njegovih početaka i sigurno sam odgledao 80% njegovih mečeva u karijeri ako ne i više. One najbitnije nikad propustio nisam. U svim tim mečevima bilo je mnogo velikih pobjeda, pobjeda za ponos. Ali bilo je i poraza, poraza koji bole kao da vam neko zabada nož u leđa. Ali nikada kao danas.

U suštini nije teško objasniti poraz. Mentalno je pao pod pritiskom. Međutim, kada pogledate o kome govorite, o Noletu mentalnoj gromadi, ne možete povjerovati u to. Zaista djeluje nevjerovatno da je neko takav pao na mentalnom polju i da je zato izgubio. Ali i to je dokaz da je i Nole, ma kakva mašina na terenu bio, ipak samo čovjek. Čovjek koji nekada pukne pod pritiskom kao i svaki čovjek. Ali zar je baš danas moralo ? Nažalost moralo je baš danas i baš u tom meču koji je mogao Noleta dovesti na korak do zlata koje toliko sanja. Ali nije suđeno pa to ti je.

Pritisak je najveći problem a pogotovo kad ga sami sebi nametnete. Svi smo to nekada radili i znamo koliko smo se loše osjećali radi toga. Položio sam tokom studiranja preko 30 ispita ali prije dva sam sebi stvorio veliki i nepotrebni pritisak. Nisam tremaroš ali na ta dva sam imao tremu i položio uz dosta sreće jer sam slabije znao pa bar 20-30% radi te treme izazavane prevelikim pritiskom.

A taj veliki pritisak sam sebi je nametnuo Nole pred ove olimpijske igre. Nije on došao ni po srebro ni po bronzu nego po zlato. Znate kakav je perfekcionista pa sad samo zamislite koliko velik je on pritisak sebi stavio na leđa. I onda, kad je bio u poziciji da ima finale u džepu, posljedice pritiska izašle su na vidjelo.

Bukvalno se stegao i doživio nevjerovatan pad. Od momenta kad je imao sve u svojim rukama pa do kraja meča, uzeo je jedan od 11 gemova. Pri tome, promašivao je zicere, brzopleto pokušavao završiti poene, birao udarce kakvi nisu ni logični a ni karakteristični za njega. Prosto, kad je bio u dobitnoj poziciji, puknuo je pod pritiskom.

Vidjeli ste i da su mu udarci izgubili na intenzitetu u završnici drugog i u trećem setu. Nije to radi neke povrede. Mentalni pad uticao je i na to. Kad se oko nekog cilja mentalno trošite mnogo, vremenom ćete osjetiti nevjerovatnu fizičku iscrpljenost i umor pa taman i da ste sjedili cijelo vrijeme. A daleko od toga da je Nole sjedio. Trošio se cijelo vrijeme i fizički te je uz ogromnu mentalnu potrošnju sve negdje došlo na naplatu.

Na kraju je doživio pa vjerovatno jedan od tri najbolnija poraza u karijeri. I svi smo znali da neće biti lako protiv Zvereva ali da mi je neko rekao da će Nole ovako izgubiti i da će mentalno pasti, ne bih vjerovao. Ali kao što je već rečeno, i Nole je samo čovjek ali je to pokazao u pogrešnom trenutku.

Postojala je nada da će Nole do zlata i pored ispadanja, ali je u paru sa Ninom Stojanović ostao bez finala mješovitih parova. Tako je propala nada a se osvoji barem tu zlato. Međutim, taj meč može radovati ma koliko svima bolan dan bio. Meč je počeo pa nekih sat vremena nakon duela sa Zverevom. Jesu Nole i Nina izgubili ali Nole je imao fokus, energiju i mentalno je potpuno bio u meču. Izgubili su ali radi detalja bukvalno.

Takav pristup raduje jer igre za Noleta nisu gotove. Sutra ga čekaju dvije borbe za bronzu, prvo pojedinačno pa i sa Ninom u miksu. Jesmo se nadali barem jednom Noletovom zlatu i jeste nas današnji dan sve ''slomio'' ali i bronza je nenormalan uspjeh. Pogotovo za zemlju kakva je Srbija. Za zemlju gdje se daju bezobrazno velike državne pare za otkup stranih fudbalskih liga umjesto da se ulaže u domaći sport. E za takvu zemlju je svaka medalaj ogromna kao Rusija. A Nole može i dalje do dvije i to u par sati.

A šta mi možemo ? Možemo da ga podržimo kao nikada do sada. Došao je i ostavio srce na terenu kako bi došao do zlata. Nije uspio ali i dalje ima za šta da se bori a da se ne lažemo, protiv Karenja će sve zavisiti samo od Noleta. Ako bude i na 60% dobće Španca i uzeti bronzu.

Bronzu u koju vjerujemo jer nebrojano puta nas je Nole uvjerio da i kad pada, kao mačka se na noge dočeka i vrati još jači. Možda te potencijalno dvije bronze nisu ono po što je Nole došao, ali itekako se vrijedi boriti za njih. Nole će se sigurno boriti do poslednjeg atoma snage i nadamo se da će nas obradovati sa barem jednom pobjedom sutra.