XS
SM
MD
LG

Vlaseničani se bore za pehar na Krajiškoj zmiji

Na čuvenoj „Krajiškoj zmiji“ prvi put će voziti i dva Vlaseničanina. Za mjesto na pobjedničkom postolju u Cazinu  Srđan Bjelanović će voziti u klasi  E1-15, dok će Božo Kević do pehara pokušati doći u klasi E1-16.

Osim činjenice da vlasenički AMD, na ovoj međunarodnoj brdskoj trci, prvi put ima dva predstavnika, zanimljivo je da su oba vozača debitanti u auto-sportu. Obojica su na stazu prvi put izašli u julu, na brdskoj auto-trci u Vlasenici.

„Iako smo to  duže vrijeme planirali, tek ove godine smo se uključili u takmičarski dio, odnosno u borbu za Otvoreno prvenstvo Republike Srpske i Šampionat BiH. Uzimajući u obzir tradiciju ovog sporta u našem gradu, smatrali smo da je šteta za Vlasenicu da nema svoje vozače, ne samo na našoj stazi, nego i na drugim trkama. Poslije prve trke vidjeli smo da smo spremni i da možemo parirati ostalim takmičarima i odlučili smo da nastavimo da ulažemo u sebe i svoje automobile, pa ćemo na kraju godine vidjeti šta smo to postigli“, kazao je za naš portal Srđan Bjelanović.

Iako trening vožnje nisu protekle bez problema, nijednog to nije obeshrabrilo.

 „Zanimljivo je da sam se tokom trening vožnji, pa i u prvoj takmičarskoj,  nekoliko puta okretao na stazi, što me usporilo, ali na sreću, nisam prekinuo trku. Ta druga vožnja je jedina protekla bez ikakvog problema i donijela mi je treće mjesto, ispred nekih veterana ovog sporta, kao što su Bodnaruk i Emrić. Srđan je u svojoj klasi, koja je najbrojnija  i u kojoj vozi desetak takmičara, bio šesti, što je odličan rezultat, ako se zna da u toj klasi vlada i najveće rivalstvo i da većina vozača u njoj Vlasenicu vozi od samog početka“, s ponosom priča Kević.

Božo Kević i Srđan Bjelanović

Rezultati koje su postigli na stazi u Vlasenici, dali su im vjetar u leđa.

„S obzirom da smo vidjeli da smo spremni za takmičenje, odlučili smo da učestvujemo i na ostalim brdskim trkama, pa smo odmah poslije Vlasenice učestvovali na trci u Tuzli, na stazi Stara Majevica. Božo je ponovio rezultat iz Vlasenice i, u veoma  jakoj konkurenciji, zauzeo treće mjesto, a ja se nisam uspio izboriti za pobjedničko postolje. Ipak, najvažnije od svega je da je trka prošla bez ikakvih problema i kvarova“, jasan je Bjelanović, koji je i jedan od osnivača i potpredsjednik vlaseničkog Moto-kluba „Ortodoks“.

I Kević i Bjelanović kažu da im je ljubav prema vožnji u krvi.

„Obojica smo od malih nogu zaljubljenici u motore i automobile i to je ljubav koja se ne može opisati, niti objasniti. Na sreću, naše porodice imaju razumijevanja za ovaj naš hobi, mada im sigurno nije svejedno kada znaju koliko rizika sve to nosi.  Važno je da znam da imamo njihovu podršku, što nas dodatno motiviše da postižemo bolje rezultate“, navodi Božo Kević.

Organizator Brdske auto-trke Grand Prix Cazin 2021. je AMK MotorSport, a trka se vozi na podlozi koja je specijalno pravljena za auto-trke,  na relaciji magistralnog puta Sedra Ostrožac. Staza je duga 3 870 metara i  veoma zahtjevna što iziskuje dobre vozačke sposobnosti,  ali isto tako i kvalitetan izbor postavki vozila.