XS
SM
MD
LG

''Djed Mraz'' koji je poranio sa poklonima i Medo koji je svaki poklon zaslužio

Foto: US Open

Pritisak je dio svakodnevice i svaki čovjek, ma šta radio, nekad ga osjeti. Međutim, ni jedan pritisak nije toliko velik kao lični pritisak. Ko god je sebi za bilo šta nametnuo pritisak, zna o čemu pričam. Tako je bilo i sa Novakom Đokovićem u finalu US Opena.

Pred samo finale Nole je izjavio da će girati meč kao da mu je poslednji u karijeri. Naravno da o povlačenju nije razmišljao nego je to rekao kako bi dočarao samu važnost meča. Iz ove perspektive djeluje da je sam sebi stavio nepotreban teret. Jeste meč sa Medvedevom bio bitan radi kalendarskog Slema ali za ostale stvari i ne baš toliko. Nole je svakako po statistikama trenutno najbolji teniser svih vremena a jasno je i da je samo pitanje Slema na kome će doći do 21. titule i tako se odvojiti od Rafe i Rodžera.

Međutim, osvojiti sva četiri Gren Slema u jednoj sezoni bio bio nevjerovatan podvig. Uspio je to nekada Lejver ali bez uvrede Rodu, uradio je to kad je konkurencija bila daleko slabija i kad su se tri Gren Slema igrala na travi. Nole je sada morao osvojiti tri Slema, do US Opena, na tri različite podloge.

Iako na samom US Openu nije bio na svom nivou, djelovalo je da Nole diže nivo igre iz meča u meč i da igra koliko mu treba. Sa druge strane, Medvedev nije imao pravi test do finala i bio je odmorniji. No međutim, za sam ishod finala taj umor nije bio bitan toliko kao neke druge stvari.

Vidjelo se od prvog poena da je Nole stegnut. Nešto slično se vidjelo i u finalu Vimlbdona i dobrim dijelom je radi toga izgubio prvi set tada. Isto se desilo i sada i opet je izgubio prvi set. S obzirom da je četiri puta već gubio prvi set u Nju Jorku, nije bilo panike među Noletovim fanovima ali svima je bilo jasno koliko je bio bitan start drugog seta.

A tih prvih pet gemova drugog seta su odlučili šampiona. Nole nije ni u njima bio na top nivou ali je digao nivo igre. U prvom servis gemu Medvedeva u drugom setu, Nole je imao 0-40 a u drugom dvije brejk lopte. Nije napravio brejk ali je u petom gemu izgubio servis. Do kraja seta nije bilo šanse za ribrejk i Medo je suvereno došao do 2-0.

Tada se očekivala reakcija. Odlazak u svlačionicu ili neka slična pauza ali je nije bilo. Nole je samo nastavio i za ne mnogo vremena, Medo je imao dupli brejk prednosti u trećem setu. Da nije lako završiti posao i doći do prvog Slema pokazao je i Rus koji je dosta hladan. Jedan servis za meč nije iskoristio ali ruku na srce i bezobrazno ponašanje publike ga je izbacilo iz takta. Publika je i na 5-4 pokušala isto ali je Medvedev bio neumoljiv i zasluženo je došao do prve GS titule u karijeri.

Za ovim mečom Nole itekako može žaliti. Prije svega što nije uspio da se izbori sa pritiskom. Međutim, to valjda i najbolje pokazuje koliko je pritisak bitan pogotovo u poedinačnim sportovima. Iako je mentalna gromada i na glavu je dobio bezbroj bitnih mečeva, i Nole se nekada isključi i desi mu se meč gdje ga pritisak ''pojede''. To mu se desilo u finalu Rolan Garosa protiv Nadala prošle godine a to mu se desilo i sinoć. Nije to ništa neobično prosto i on je samo čovjek koliko god često djelovao da je robot.

Takođe, Medo nije odigrao ni 80% svog najboljeg tenisa a radi toga Nole može i najviše žaliti. Kada je Medvedev dobio Đokovića u Sinsinatiju, igrao je za klasu bolje nego sinoć pa je jedva dobio taj meč. Sada i uz prosječnu igru, dobio je Noleta koji je sebi vjerovatno bio veći protivnik od Medvedeva.

Veoma često ličio je na Djeda Mraza koji je poranio sa bezbroj poklonjenih poena. Par puta je Medvedev iz očaja skratio loptu, Đoković bi stigao bez problema a onda bi napravio grešku u prilično dobroj situaciji. Takvih je bilo možda i deset poena a sigurno bar šest-sedam. Nisu to bile jedine greške jer je Nole promašivao zicere i iz forhenda i bekhenda. Pored toga, Nole se mučio sa servisom i nije pravio preveliku razliku. Lakih poena na Noletov servis gotovo da nije ni bilo. Kada gledate 58% ubačenog servisa i devet duplih Medvedeva, na prvu možete imati utisak da je i on loše servirao. Međutim, tri duple je napravio dobrim dijelom radi publike a isto tako je i procenat prvog servisa ispod 60% radi publike i činjenice da u poslednja dva gema nije mogao ubaciti prvi servis.

Pritisak meča na Noleta je uticao tako da u jednom momentu krene sa panikom i da igra bez ikakvog plana. Generalno, Noleta ko pomjeri iz njegove konforne zone, taj će ga dobiti ali u normalnim okolnostima to i ne ide tako lako. Sinoć je išlo ali čak možda više radi samog Noleta nego Medvedeva.

No šta god se dešavalo oko Noleta, ne smijemo umanjiti zasluženu titulu Medvedeva. Sve one Noletove greške i poklone, Medo je itekako zaslužio. Godinama igra sjajan tenis i bilo je samo pitanje vremena kada će osvojiti Slem. Na kraju krajeva, kada vam neko nešto poklanja, često to trebate znati i iskoristiti. Medvedev je itekako znao iskoristiti sve i na kraju je zasluženo slavio.

Što se Noleta tiče, možda je i bolje da odmori do kraja sezone i da se ''resetuje'' a onda da krene u nove pobjede. Ostalo je još materijala u njemu bar za godinu-dvije dobrog tenisa. Vjerovatno kalendarski Slem nikada više neće biti tako blizu ali isto tako je samo pitanje vremena, pod uslovom da bude zdrav, kada će osvojiti naredni Slem.