XS
SM
MD
LG

Nečuvena blamaža Mladosti

 U jesen daleke 1946 godine u Rogatici je formirana  F.K „Mladost“ , dakle ovih dana klub svetle tradicije i bogate istorije bi trebao da proslavi 75 godina uspešnog rada i postojanja.

Nažalost umesto proslave jubileja  nad rogatičkim članom drugoligaškog Istoka Republike Srpske su se nadvili crni oblaci , najcrnji od osnivanja kluba.

Nekada je Mladost pronosila slavu kluba i grada nastupajući u Sarajevsko- Zeničkoj zoni tadašnjem trećem  rangu takmičenja u  Jugosalviji, bila član Prve lige Republike Srpske u kojoj se nadmetala tri uspešne sezone , važila za  jednog od najstandardnijih drugoligaša.

I omladinski pogoni su beležili vrhunske rezultate  , kadeti bili šampioni i vicešampioni , juniori drugi u nadmetanjima koji su se igrali  pod okriljem Fudbalskog saveza Republike Srpske.

Ono što ovih dana klub preživljava zahvaljujući neradu rukovodstva kluba  i stručnog štaba, Neodgovornost i pristupu igri fudbalera zaslužuje svaku osudu .

Nedavni poraz od Sloge 2 iz Crnjelova pitomog sela u blizini Bijeljine od 16:0 samo je rezultat svega negati vnog što se u poslednji pet godina dešava u rogatičkom drugoligašu. Velika je to blamaža i bruka, ne samo za klub veći za Rogaticu i sve njene građane, bar one koji  su istinski vezani za Mladost i njeni su verni navijači. Upitaju  li se ponekad gospoda iz uprave zašto tih zaljubljenika u njihov klub ,u njihovu Mladost nema na tribinama, zašto je poseta na stadionu  od 20, 30 do 50 gledalaca i zašto to sve tako traje  već godinama.

Posle ovog „cirkusa“ i fudbalske bruke u Semberiji , tražili su članovi kluba sažaljenje u smislu da je nekorektno od igrača Sloge bilo što su im „natrpali“ toliko golova, jer su zaboga došli desetkovani sa podmlađenim sastavom, a vrlo dobro se zna šta je bilo osnovni razlog što u Crnjelovo nisu putovale „zvezde“ kluba sa šefom stručnog štaba na čelu.  Navodno radi privatnih obaveza, bolesti , povreda itd...

Po kuloarima kruže priče da je šef struke podneo ostavku, ali pobogu nema ga ko zameniti pa je morao ostati na užarenoj trenerskoj klupi.

I ne prođe sedam dana desi se nova blamaža , ali sada oni“ povređen“i „bolesni“ i oni koji naprasno rešiše sve privatne obaveze zauzeše svoje „zabetonirano“mesto u ekipi i napraviše novu bruku, doduše nešto umereniju jer su izgubili na svom terenu, pardon igrali su kao domaćin na Sokocu, jer se na sportskom centru „9.januar“ vršeni radovi, ali ipak su bili domaćini i pukla je „petarda“, ovaj put  su mrežu Mladosti  „ natrpali „ gosti , ekipa Jedinstva iz Broca, takođe lepog i pitomog sela iz okoline Bijlejline.

Tek je počelo novo prvenstvo odigrano je pet kola a  na saldu Mladosti je  26 primljenih golova 5 po utakmici i uz onaj rukometni rezultat iz Crnjelova (16:0)  podatak za Ginisa .

 I nakon novog posrtanja sve teče u Rogatičkom drugoligašu kao med i mleko, kao  da se nalaze u gornjem delu tabele, a ne čvrsto zakovani na začelju. Kao da su to mesto i rezervisali jer godinama tavore na dnu .

Doduše bilo je i dosta sreće koja je pratila klub, jedne godine su se spasili ispadanja jer je iz lige istupila upravo Sloga koje je eto nedavno ostavila ružnu uspomenu Rogatičanima, koja će se verovatno prepričavati i pamtiti,  dok god Mladost bude postojala.

Posle toga ispadanja ih je spasilo istupanje Napretka iz Šepka, pa onda  i konačno je i Kovid 19 prošle godine bio „saveznik „ Mladosti pa su sačuvali drugoligaški status.

Nije ovo ništa novo osim fantomskih rezultata, agonija je počela pre pet godina , politika je ušla u sve pore sporta pa i u rogatičke sportske klubove, naročito u fudbal.

Izabrana je tada Uprava sa velikim ambicijama, ali i sa ličnim interesima i umesto najavljenih uspeha počelo je najveće posrtanje kluba u njegovoj bogatoj istoriji.

U potpunosti je zanemaren rad u omladinskim pogonima pa su i omladinske ekipe u sličnom položaju kao seniori. I dok gradom odjekuju podsmjeh za neviđenu bruku nikom iz uprave kao ni članovima stručnog štaba ne pada na pamet da podnesu neopozive ostavke.

To su trebali uraditi odmah posle blamaže u Crnjelovu ,ali sve ostade isto i posle poraza od Jedinstva .Verovatno se čeka protivnik sa kojim  će se odigrati „tri za tri“ da se bar malo ublaži trenutno stanje.

Ipak verujemo da će konačno i predstavnici vlasti i opštine koja je najveći finansijer kluba i odvajanja pozamašna sredstva za javašluk koji traje godinama reagovati na najbolji način, razrešiti trenutne članove Uprave i na njihova mesta dovesti ljude koji istinski vole Mladost i koji znaju raditi u fudbalu.

Ima ih dosta i u vladajućoj strukturi, ako baš tako mora da bude. Takođe verujemo i da će se rešiti mesto trenera, jer u Rogatici ima stručnih ljudi sa Uefinim licencama od Profi do B, ali ko zna iz kog razloga ne mogu da privire na stadion, a kamo li da preuzmu trenersku palicu.

Veliki je broji mladih fudbalera što su prestali da treniraju jer su im vrata kluba na direktan ili indirektan način zatvoren, verovatno bi trebalo razgovarati sa njima vidjeti razloge zašto su otišli i pokušati ih vratiti na zeleni teren .

Još nije kasno, tek je odigrano peto kolo verujemo da će razum preovladati da će se desiti promene i da će se konačno  Mladost vratiti na stare staze uspeha u ovoj jubilarnoj godini sigurno to i zaslužuje.


Jedinstvo (Br) 2 : 1 Proleter
Glasinac 1936 4 : 0 Mladost (G)
Drina HE 5 : 1 Ilićka 01
Rudar 1925 6 : 2 Romanija
Stakorina 1 : 1 Guber
Mladost (R) 0 : 4 Famos
Sloga 5 : 1 Vlasenica
Milići 0 : 1 Velež
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sloga 30 26 3 1 81
2 Famos 30 21 7 2 70
3 Velež 30 16 4 10 52
4 Guber 30 14 6 10 48
5 Stakorina 30 13 6 11 45
6 Jedinstvo (Br) 30 11 7 12 40
7 Glasinac 1936 30 13 1 16 40
8 Vlasenica 30 12 4 14 40
9 Romanija 30 11 5 14 38
10 Drina HE 30 11 5 14 38
11 Mladost (G) 30 11 4 15 37
12 Proleter 30 11 4 15 37
13 Rudar 1925 30 10 6 14 36
14 Ilićka 01 30 11 0 19 33
15 Mladost (R) 30 8 2 20 26
16 Milići (-3) 30 7 4 19 22