XS
SM
MD
LG

Čolan bi da presuđuje

Nova sezona u košarkaškoj ligi BiH kuca na vrata, a čelni ljudi KS BiH još ne mogu da se dogovore ni o prošloj. Jučerašnji sastanak Upravnog odbora ponovo je propao, a novi je zakazan za četvrtak.

Po odluci s kraja prošle sezone, koju je samovoljno sprovodio generalni sekretar KS BiH Amer Čolan, Igokea, Borac i Sparsi izbačeni su u niži rang takmičenja. Upravo je to bila prva tačka dnevnog reda, a zbog neslaganja sjednicu su odmah na početku napustili Mirza Teletović i Siniša Kovačević. Većina članova UO je da se kazna o izbacivanju pomenutih klubova, preinači u novčane kazne.

Kovačević: Postojao je način da se izbjegne skandal koji se desio u Širokom Brijegu

Kako dogovora nema, ostaje pitanje šta dalje? Amer Čolan je i dalje pri stavu da Igokea, Borac i Sparsi ne mogu ni da se takmiče ni u ABA ligi ni FIBA Ligi šampiona, jer kako navodi Čolan nisu dobili saglasnot od Saveza.  Kako kaže , na taj način štiti interese BH košarke koji su na prvom mjestu. Zbog toga iz Igokee još jednom ponavljaju da Amer Čolan mora da ode sa funkcije i pitaju se zar nije u interesu Saveza da pod svojim krovom ima timove koji predstavljaju bh. košarku u regionu i Evropi. Prošla sezona bila je jedna od najuspješnijih u istoriji Igokee. U ABA ligi izboren je plej-of, dok su u FIBA Ligi šampiona, od kvalifikacija stigli do TOP 16 faze. Igokea će i ove sezone nastupati u FIBA Ligi šampiona i ABA ligi, gdje su već izvučeni parovi za predstojeću sezonu. Takođe, Borac i Sparsi igraće ABA 2 ligu.

"Bio je juče nekakav pokušaj sastanak u Sarajevu na kojem se nismo ništa uspjeli dogovoriti. Ono što želim reći da je gospodin Čolan ozbiljan lažov i manipulator i da se bavi stvarima koje nisu u njegovoj ingerenciji. KK Igokea će igrati i FIBA Ligu šampiona, kao i ABA ligu, a o tome definitivno neće odlučivati gospodin Čolan, iako bi to volio, zbog svoje netrpeljivosti prema nama. Široki, Sparsi i Borac će igrati ABA 2 ligu i on ni o tome neće odlučivati, izjavio je za ATV Siniša Kovačević, član UO KS BiH.

Kako dodaje, što se tiče nastupa u FIBI, Savez je dao saglasnost.

"On je krajem šestog mjeseca ispred kancelarije potvrdio učešće Igokee u FIBA Ligi šampiona, poslao je odobrenje i na osnovu toga i našeg zahtjeva, ne kao prvaka, nego kao jedinog tima iz BiH koji se prijavio za jedno od četiri mjesta u FIBA takmičenjima, igraćemo evropsko takmičenje. To je gotovo i više se ne može povući. U slučaju da klub iz nekog razloga ne igra to takmičenje dužan je da plati ogromnu novčanu kaznu, dok u slučaju da mu treća strana brani, i to upravo ona koja je poslala saglasnost, Savez će snositi ogromne sankcije. I finansijske i sve druge. On je toga svjestan. Imamo svu dokumentaciju i prepisku sa FIBA i Savezom BiH vezano za igranje evropskog takmičenja. Angažovali smo advokatski tim koji će da tuži gospodina Čolana za zloupotrebu položaja i sve stvari kojima se on bavi. Iza nas kao i iza svih klubova koji su pod okriljem Košarkaškog savez Republike Srpske, staće i sam Savez, izjavio je Siniša Kovačević.

Nova sezona u Premijer ligi BiH trebalo bi da počne drugog oktobra. A da li će?

Tagovi: