XS
SM
MD
LG

Leotaru bodovi na Koševu

Sarajevo - Leotar 0:1

Utakmicom između Sarajeva i Leotara na stadionu Koševo, večeras je otvoreno deveto kolo Premijer lige BiH. Meč koji su navijači Sarajeva s nestrpljenjem iščekivali jer je donio prvu utakmicu trenera Gorana Sablića na klupi Bordo tima na kraju je došao u vrlo nezgodno momentu. Kiša je od ranih jutarnjih sati u intervalima padala i natapala teren, a neprestano pred samu utakmicu, veliki pljusak je teren koji je ionako bio u lošem stanju dodatno natopio, pa je bilo jasno da utakmica neće biti odigrana u idealnim uslovima.

Sarajevo je promijenilo formaciju u varijantu sa četiri igrača pozadi, a još prije utakmice trener Goran Sablić je najavio da će njegov tim pokušati da igra agresivniji presing i da bude što ofanzivnije. S druge strane, Leotar je zaigrao standardno vrlo defanzivno, sa jako čvrstom zadnjom linijom, ali i gosti su mijenjali između formacija sa četiri i pet igrača u zadnjoj liniji. 

Domaći su očekivano bili ofanzivniji tim od početka, ali Sarajevo je opet imalo identične probleme kao i ranije, kojem im ni formacijske promjene nisu riješile. Uspio je Bordo tim kroz najveći dio prvog dijela imati posjed lopte, ali morao je mnogo kružiti okolo, pa je najveći broj prilika pred protivničkim golom stvorio praktično nakon ubačaja sa strane. Mirko Oremuš je nekoliko puta sa desne strane uspio pronaći Mersudina Ahmetovića, ali ovom nije pošlo za rukom da zatrese mrežu gostujuće ekipe.

S druge strane, Leotar je bio gotovo bezopasan u ofanzivi, a loptu je u prvom poluvremenu držao samo 31% vremena, a imao je manje od šest minuta aktivne igre. 

Nije se proslavilo ni Sarajevo, a najbolju i praktično jedinu pravu šansu, ne računamo li već spomenute ubačaje Oremuša i centaršuteve Kapića iz kornera, imalo je preko Anela Hebibovića u 27. minuti. Rijad Kobiljar se izborio za loptu na protivničkoj polovini, potom je uposlio Hebibovića odmjerenom loptom, ali mladi golman gostiju Mićo Vukanović brani njegov pokušaj.

Lopta se odbija do Bagarića koji je trebao šutirati na prazan gol, ali nije dobro prihvatio loptu, pa je otišla u nepovrat praktično jedina šansa za Sarajevo u prvom poluvremenu.

Nije se stanje na terenu promijenilo ni u ranoj fazi drugog dijela, pa je trener Sarajeva Goran Sablić pola sata prije kraja utakmice napravio tri izmjene, a šansu za igru dobili su Darko Bodul, Tarik Ramić i Boris Cmiljanić. Ipak, umjesto da Sarajevo "prodiše" nakon izmjena, iz prve naredne situacije je primilo gol.

Prethodio mu je prekid za Leotar i loša postavka zadnje linije Bordo tima, koja je poklekla i dopustila Zecu da neometano spusti loptu za Aćimovića, a ovaj trese mrežu Sarajeva. 

Samo što su gosti poveli, Sarajevo je pogodilo stativu. Ubacio je Šabanović, do lopte nije stigao Ahmetović a ona je prevarila i golmana Vukanovića te pogodila stativu gola Leotara. Samo nekoliko minuta kasnije, poslije prodora i ubačaja Kobiljara, Cmiljanić ne uspijeva šutirati, a lopta ga praktično pogađa.

Primljeni gol potpuno je poremetio Sarajevo, koje je u drugom poluvremenu definitivno bilo još lošije nego u prvom. Imalo je tek nekoliko polušansi do kraja meča, a najbliži je golu bio Dal Varešanović, no njegov je udarac izblokiran. U 86. minuti je veliku šansu imao Cmiljanić nakon ubačaja Bodula, ali je Vukanović odbranio i ovaj pokušaj. 

Do kraja meča je nakon nesporazuma Šahinovića i Dupovca mladi golman Sarajeva napravio i jedanaesterac, ali je potom sjajnom intervencijom uspio da ga odbrani. Do kraja meča promjena nije bilo, a Leotar je odnio tri velika, hstorijska boda sa stadiona Koševo.

FK Sarajevo - FK Leotar 0:1 (0:0)
Stadion: Olimpijski stadion Asim Ferhatović Hase, Koševo
Gledalaca: 2000
Sudija: Zoran Grbić (Prijedor)
Strijelci: 0:1 - Aćimović (66)
Žuti kartoni: Šabanović, Kurdić, Cmiljanić, Oremuš, Šahinović, Velkoski (Sarajevo), Perišić, Andrić, Prebiračević (Leotar)

FK Sarajevo: Šahinović, Oremuš, Šabanović, Dupovac, Kurdić, Đokanović (62. Ramić), Kapić (62. Bodul), Kobiljar (77. Velkoski), Hebibović (77. Varešanović), Bagarić (62. Cmiljanić), Ahmetović. Trener: Goran Sablić.

FK Leotar: Vukanović, Milović, Paranos (90+3 Prebiračević), Arsić, Đurić, Mićunović, Sekulović (85. Milić), Perišić, Bosančić (72. Andrić), Ristanović, Zec (72. Maksimović), Aćimović (85. Ristić). Trener: Branislav Krunić.


Sarajevo 0 : 1 Leotar
Željezničar 0 : 0 Velež
Borac 2 : 1 Široki Brijeg
Tuzla City 1 : 0 Sloboda
Posušje 1 : 1 Radnik
Zrinjski 3 : 0 Rudar Prijedor
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Tuzla City 9 7 2 0 23
2 Zrinjski 9 6 3 0 21
3 Sloboda 9 4 3 2 15
4 Sarajevo 9 4 2 3 14
5 Velež 9 3 3 3 12
6 Željezničar 9 2 5 2 11
7 Borac 9 2 5 2 11
8 Široki Brijeg 9 1 6 2 9
9 Rudar Prijedor 9 2 2 5 8
10 Leotar 9 2 2 5 8
11 Posušje 9 1 3 5 6
12 Radnik 9 0 4 5 4