XS
SM
MD
LG
19.09.2021 FK Crvena zvezda

Stanković optimista

FK Crvena zvezda

U susret 165. večitom derbiju

Fudbaleri Crvene zvezde sutra od 18 časova gostuju Partizanu u okviru devetog kola Superlige Srbije. Izabranici Dejana Stankovića će pokušati da zabeleže još jedan trijumf u domaćem šampionatu nakon što su osvojili tri boda u grupnoj fazi Ligi Evrope savldavši Bragu na svom stadionu sa 2:1 golovima Milana Rodića i Aleksandra Kataija.

MEĐUSOBNI SUSRETI

Prvi večiti derbi odigran je 5. januara 1947. godine kada je Crvena zvezda pobedila Partizan na gostovanju rezultatom 4:3. Meč je obeležio het-trik našeg fudbalera Jovana Jezerkića, a četvrti gol za Zvezdu delo je Predraga Đajića. Takođe, prvi gol u večitom derbiju postigao je upravo Jezerkić i time se upisao u istoriju srpskog fudbala.

Do sada smo se sa ekipom iz Humske sastali 164 puta i iz tih duela imamo pozitivan skor. Crveno-beli su od ukupno 164 utakmice pobedili na 64 susreta uz čak 228 postignutih golova, 52 puta do sada se meč završio nerešenim ishodom, a 47 puta je slavio večiti rival. 

Poslednji duel između Crvene zvezde i Partizana odigran je prošle sezone u okviru finala Kupa Srbije. Pošto nije bilo golova u regularnom delu utakmice pobednika su odlučili jedanaesterci posle kojih je slavio naš tim (4:3), a junak penal serije bio je kapiten crveno-belih Milan Borjan. Ovom pobedom Crvena zvezda je osvojila duplu krunu.

BUDITE UZ ZVEZDU

Svi zaljubljenici u crveno-bele boje će moći da obezbede svoje ulaznice za 165. večiti derbi koji će naš klub igrati na gostujućem terenu na blagajni stadiona „Rajko Mitić“ danas u periodu od 10 do 17 časova. Cena karata za severnu tribinu iznosi 800 dinara, dok će za zapad bočni ulaz A, ona iznositi 2000 dinara.

Direktan prenos 165. večitog derbija, možete da pratite na kanalima Arenasport1 sa početkom u 18 časova. Ukoliko niste u prilici da pratite video prenos uživo, možete biti uz naše prvotimce i na Zvezdinoj aplikaciji, putem tekstualnog prenosa na našem Meč centru, koji je aktivan na svakoj utakmici, iz minuta u minut, kao i na zvaničnom Tviter nalogu našeg kluba.

FORMA EKIPA

Crvena zvezda nema poraz u dosadašnjem toku prvenstva, a izabranici Dejana Stankovića su zabeležili šest pobeda i jedan remi uz gol razliku 13:3. Takođe, naši prvotimci imaju utakmicu manje u odnosu na ostale timove u šampionatu. Posle reprezentativne pauze Zvezda je slavila protiv Proletera (3:0) u domaćem šampionatu i protiv Brage (2:1) u okviru prvog kola Lige Evrope na svom stadionu. Ekipa Dejana Stankovića će pokušati da nastavi seriju pozitivnih rezultata i na krilima pobeda zabeleži još jedan trijumf. 

Večiti rival se trenutno nalazi na prvom mestu na tabeli i ima maksimalan skor od sedam pobeda, uz gol razliku 25:2. Redom su savladali Proleter, Vojvodinu, Voždovac, Novi Pazar, Kolubaru, Radnički iz Niša, kao i Radnički iz Kragujevca. Takođe, uspešno su se plasirali u Ligu konferencija gde su zabeleželi jedan trijumf u grupnoj fazi u pobedi nad Anartozisom. Crno-beli su se i pojačali u ovom prelaznom roku dolascima Rikarda, Saničanina, Nemanje Miletića, Milana Lukača i Kvinsi Meniga.

REČI DEJANA STANKOVIĆA

-Derbi je nešto na šta Srbija treba da bude ponosna, pogotovo u poslednje vreme, jer kao što svi mogu da vide i Zvezda i Partizan krče put domaćeg fudbala da u Evropi imamo možda i dva direktna učesnika u Ligi šampiona, ako ne to, onda bar skraćene kvalifikacije, gde će biti dosta lakše. Što se tiče nas, Ben je povređen, a pokušaćemo da osposobimo Pavkova da odigra bar neki minut, ali kao što sam rekao i pred Bragu - koga nema, bez njega se mora. Igra se na svaka tri dana, iskoristićemo i ovo danas za analizu da se što bolje spremimo i taktički postavimo kako želimo. Znate i sami, derbi ne može da se prognozira, ali dolazi u dobrom momentu za nas. Pobeda protiv Brage daje sigurnost i samopouzdanje i optimista sam - rekao je Stanković.

NAJBOLjI PROTIVNIČKI IGRAČI

Ekipa Partizana sastoji se od dobrih pojedinaca, kako mladih tako i iskusnih fudbalera. Trenutno najefikasniji fudbaler večitog rivala jeste centarfor Rikardo koji je postigao devet golova od početka sezone, a na listi strelaca drugi za njim je Natho sa četiri pogotka. Na levom boku će šansu verovatno dobiti Kvinsi Mening koji je u crno-bele došao iz Tventea i već je bio strelac protiv Anartozisa u Ligi konferencija. Desno krilo je rezervisano za kapitena Lazara Markovića, na sredini terena tu su najbolji asistent večitog rivala Miloš Jojić, potom Zđelar i Šćekić. Štoperski tandem ove sezone čine Vujačić i pojačanje iz Vojvodine Siniša Saničanin. Još jedan povratnik u Partizan jeste golman Milan Lukač koji još uvek nije branio ove sezone.

SUDIJA MEČA

Pravdu na 165. večitom derbiju deliće Novak Simović, a njegovi pomoćnici kraj aut linija biće Nikola Đorović i Miloš Simović, dok će četvrti sudija biti Miloš Milanović. U VAR sobi sedeće Srđan Jovanović i Uroš Stojković.