XS
SM
MD
LG

Remi u Humskoj – sve već viđeno

Crvena zvezda nije uspela da slavi u 165. večitom derbiju i time preuzme vodeću poziciju na tabeli. Utakmica je na momente bila dobra, bilo je prilika, ali u onim dužim trenucima ličila je i na sve prethodne derbije. Na kraju – 1:1. Pogodak za naš tim postigao je Katai, dok je jedini gol za Partizan delo Natha, čemu je kumovala slaba postavka Milana Borjana.

Što se domaćina tiče, trener Partizana, Aleksandar Stanojević, za večerašnji meč nije mogao da računa na povređenog Pantića, dok je Sejdubu Sumu, najverovatnije iz disciplinskih razloga ostavio van protokola. Osim te jedne prinudne, reklo bi se „rotacijske“ promene, nama na megdan izveden je najjači mogući sastav, predvođen Rikardom, oko čijeg potencijalnog izostanka se spekulisalo u proteklim danima. Iza njega delovali su Natho i Lazar Marković, te mladi Jović koji je poslužio i da ispuni „u-21“ pravilo.

Sa druge strane, naš strateg Dejan Stanković, opredelio se da pravilo obavezne igre mladog igrača ispuni uvođenjem Strahinje Erakovića, koji je igrao na desnom beku. Njegove kolege u odbrani, činila je sad već standardna trojka Degenek -Dragović – Rodić. Defanzivni deo sredine terena poveren je standardnom Seku Sanogou, dok je njegov parnjak bio Nenad Krstičić. Ofanzivni trio sredine terena predstavljao je ujedno i našu najveću snagu, a činili su ga Katai, Kanga i Ivanić. Najistureniji igrač u našem sastavu bio je Dioni, usled povrede Milana Pavkova, te nedovoljne uigranosti Rišaria Živkovića.

Već u petom minutu videli smo prvu odličnu priliku na susretu. Borio se Dioni nakon jedne duge lopte sa Uroševićem i Vujačićem, koji su veoma loše reagovali pa omogućili našem špicu da se nađe oči u oči sa Popovićem, iskosa sa desne strane. Šutirao je pravo u golmana, pa smo dobili samo korner, nakon kojeg je pokušao i Sanogo.

Uvodni minuti 165. večitog derbija apsolutno su pripali našoj Zvezdi, pa je tako lopta uglavnom bila na polovini rivala. Šutirali su još Katai i Sanogo sa distance, ali nedovoljno dobro. Čim je Partizan malo rešio da napadne, otvorila se kontra za Kataija i Ivanića koji su dobro kombinovali, da bi na kraju Katai šutirao sa ivice šesnaesterca – preko gola.
Nakon te početne inicijative crveno-belih derbi se vratio u onu dobro poznatu „bitku na sredini terena“, gde su posed imali čas crno, čas crveno-beli. Uz, naravno, osetan broj prekida igre.

Tek u 22. minutu zabeležili smo još jednu lepu akciju našeg tima, od noge do noge, lopta je stigla do Ivanića koji je iz mesta šutirao sa 20-ak metara, pravo u Popovića.
Nakon deset minuta, još jednom je naš tim bio veoma blizu postizanju pogotka. Dugo je trajala akcija po desnoj strani, da bi Sanogo prebacio loptu nalevo ka Rodiću. Namestio se naš bek i „u trepavicu“ pogodio Aleksandra Kataija čiji se šut glavom zaustavlja na prečki gola Popovića.

A kada se propuste dobre prilike, kazna obično sledi. Do tog 36. minuta Partizan nije imao niti jedan pokušaj ka našem golu, niti jednu ozbiljniju akciju. A onda je maltene ni iz čega Natho krenuo po desnoj strani, vratio se, pa krenuo u sredinu i šutirao iz daleka, iskosa. Borjan je bio očajno postavljen i lopta je završila u mreži za 1:0.

Vrlo brzo je Izraelac imao još jednu priliku. Sada je ušao u šesnaesterac sa leve strane, opet krenuo ka sredini, ali je njegov oštar i opasan šut Sanogo skrenuo preko gola. Kao da je domaćin želeo u minutima nakon vođstva i da reši meč.

U 45. minutu, Saničanin je dobio žuti karton nakon što je faulirao Ivanića s leđa. Nakon tog prekida, naši igrači stižu i do treće odlične prilike. Kanga je pogodio Sanoga, koji šutira glavom između dvojice štopera Partizana, ali je pogodio samo spoljni deo mreže nepomičnog Popovića.

U prvom poluvremenu Zvezda je imala loptu u nogama, imala tri prilike: dve da povede i jednu da izjednači. Iako igra kao igra nije bila na vrhunskom nivou, rezultat je morao ići u našu korist. Ali nije. Maltene udarcem iz očaja, Bibras Natho kaznio je sve propuste crveno-belih.

Na poluvremenu, Nenada Krstičića zamenio je Marko Lazetić. Stanković je krenuo na sve ili ništa, sa dva napadača.

Partizan već na startu nastavka stvara dobru šansu, i to nakon kornera. Jojić je odlično centrirao na Vujačića koji šutira sa 6-7 metara glavom, ali Borjan uspešno interveniše. Nakon odbitka, u nastavku akcije fauliran je Rodić, pa je pogodak Rikarda poništen.

Marko Lazetić je prvi put pokušao u 53. minutu. Solidno se izborio za poziciju, ali je Urošević skrenuo loptu u korner. Nakon Kanginog centaršuta, Popović je izboksovao loptu i otklonio opasnost. Nešto kasnije, Gelor Kanga je dobio žuti karton zbog faula nad Nathom na sredini terena.

Kako bi dodatno pojačao napad, Stanković je u 56. minutu uveo Gajića umesto večeras odličnog Erakovića. Razume se, Gajić ima daleko bolje ofanzivne karakteristike.

Smanjenje broja igrača na sredini terena bio je mač sa dve oštrice za Dejana Stankovića. Jesmo brže stizali do protivničkog kaznenog prostora, ali su isto tako i oni stizali brže do našeg. Tako je i Rikardo imao priliku za šut u 59. minutu, tukao je jako, ali preko gola. A samo dva minuta kasnije, na ivici peterca pronašao ga je Jović. Srećom po naš tim šutirao je iz okreta, malo pored stative, umesto da je uposlio apsolutno usamljenog Uroševića.

U 66. minutu, u redovima domaćina povređenog Markovića zamenio je Menig, dok je Terzić ušao umesto Jovića.

Uspeo je domaćin gotovo u potpunosti da umrtvi igru, pa samo veoma malo toga videli od 50. pa do negde 70. minuta.

U 72. minutu, Ivanića je zamenio Falko, dok je kod protivnika odgovoreno uvođenjem Šćekića umesto Natha. Nešto kasnije, zbog igranja rukom požuteo je i Sanogo. U 77. minutu Petar Stanić je zamenio Sanoga. Poslednji pokušaj da Stanković nešto promeni na terenu.

Naši igrači su tek u 80. minutu stvorili prvu priliku u drugom poluvremenu. Centrirao je iz slobodnog udarca Falko, sa desne strane, sjajno je skočio Katai ali je lopta za malo otišla pored leve stative. Dva minuta kasnije, videli smo ozbiljnu situaciju i sa druge strane. Nikola Terzić je sa desnog krila probio u kazneni prostor, sjajno gađao dalji ugao, ali je lopte otišla pored gola.

I konačno, Crvena zvezda izvodi dobru akciju u 83. minutu. Išla je lopta sa desne strane u kazneni prostor, pa je Dioni odložio ka Rodiću na levoj strani, a ovaj još jednom pogađa Kataija u čelo. Za razliku od prethodna dva puta, sada je naša desetka bila precizna i donela Zvezdi zasluženih 1:1.

Nakon izjednačenja, gledali smo otvorenu utakmicu jer su oba tima želela do pobede. Ipak, zahvaljujući i nešto grubljoj igri oba tima, svi ozbiljniji napadi osujećeni su faulovima, pa i žutim kartonima. U poslednjim trenucima, Falko je izborio korner, ali je Kanga pogodio samo Popovića.

Igra, može se konstatovati – standardno loša. Prvo poluvreme po svim viđenim, a i propuštenim prilikama pripalo je Crvenoj zvezdi, ali po onome najbitnijem, rezultatu, pripalo je domaćima. To je navelo Stankovića da promeni formaciju, na šta su rivali imali odgovor u nastavku. Igra Zvezde je pala zbog promena na sredini terena, Partizan je u par navrata ozbiljno zapretio, ali desilo im se slično ono što je i nama u prvom delu susreta – kazna (iako, ruku na srce šanse nisu bile zrele kao one naše). Nakon novog dobrog centaršuta Rodića, Katai je doneo izjednačenje, čijem su se prilično obradovali, ali i zadovoljili naši igrači. Mogli smo još jače da pritisnemo, iskoristimo momentum – ali nismo i ostalo je 1:1.

Iz ovog boda može da raduje samo odličan odnos prema dresu, pa i igra naši mladih igrača: Erakovića, Lazetića i Stanića.

BeogradStadion JNA. Sudija: Novak Simović. Pomoćnici: Nikola Djorović i Miloš Simović. Žuti kartoni: Saničanin, Zdjelar, Urošević (Partizan), Kanga, Sanogo, Lazetić, Dioni (Crvena zvezda) Crveni kartoni: Strelci: 1:0 Natho (36. minut), 1:1 Katai (83. minut)

Partizan: Popović, Miljković, Vujačić, Saničanin, Urošević, Zdjelar, Jojić (od 87. Holender), Marković (od 66. Menig), Natho (od 72. Šćekić), Jović (od 66. Terzić), Rikardo. Trener: Aleksandar Stanojević

CRVENA ZVEZDA: Borjan, Eraković (od 56. Gajić), Degenek, Dragović, Rodić, Sanogo (od 77. Stanić), Krstičić (od 46. Lazetić), Ivanić (od 72. Falko), Kanga, Katai, Dioni. Trener: Dejan Stanković