XS
SM
MD
LG

Sarajevo dobilo Želju

Foto: Damir Hajdarbašić, www.fkz.ba

Fudbaleri Sarajeva i Željezničara sinoć su na stadionu Koševo zatvorili deseto kolo Premijer lige BiH međusobnim derbijem koji je prvi put nakon novembra 2019. godine odigran u prisustvu publike.

Oko 12 hiljada gledalaca se okupilo na Koševu, gdje su oba tima imala ambicije da se pokažu u što boljem svjetlu, a i pored lošijih rezultata, sa optimizmom su ušli u meč. Sarajevo je nedavno dobilo novu upravljačku strukturu, a Željezničar je proslavio stoti rođendan, pa je atmosferau oba tabora bilo pozitivno.

Trener Sarajeva Goran Sablić ponovo je značajnije izrotirao svoju ekipu, a s druge strane, četvrtu utakmicu zaredom Tomislav Ivković je odabrao identičan sastav. Sarajevo je krenulo nešto ofanzivnije u utakmicu i imalo je posjed lopte na svojoj strani u ranoj fazi meča. Uspjelo je zaprijetiti u drugoj minuti nakon solo akcije Bodula, ali vrlo brzo je i Željezničar uspostavio ravnotežu i uspio je maksimalno iskoristiti kvalitete Luke Juričića, koji je na leđima nosio odbranu Sarajeva, te je uvodio ostatak ekipe u igru.

U 14. minuti Željezničar je napravio prvi ozbiljan napad, a Muharem Trako je u posljednjem momentu izblokirao pokušaj Petra Boje. Nije utakmica bila Bog zna kako sadržajna u prvom dijelu, a tek bi povremeno jedan i drugi tim zaprijetili. Sarajevo je imalo loptu i gradilo je napade kratkim pasovima, a Željezničar je igrao nešto direktnije. Ipak, greške i jednih i drugih su donosile probleme za njihove odbrane, a u 28. minuti gosti nisu iskoristili greške Dizdarevića i Pidre u dodavanju. 

U narednom napadu, Sarajevo je povelo. Igrala se 30. minuta kada je Ramić dijagonalnom loptom izbacio Oremuša na desnoj strani, a ovaj je sjajno ubacio u sredinu, gdje se Ahmetović dobro snašao u duelu sa Vrhovcem i zatresao mrežu. Ipak, o tom golu će se definitivno još polemisati, a gosti su smatrali da je Mirko Oremuš bio u ofsajd poziciji.

Do kraja prvog dijela, imao je i Željezničar još jednu jako dobru šansu. Loša postavka odbrane Sarajeva omogućila je Nedimu Mekiću da neometano uputi udarac ka golu Sarajeva sa dvadesetak metara, no lopta je otišla malo pored gola. 

Prvi dio meča okončan je rezultatom 1:0, a Sarajevo je odlično otvorilo i drugo poluvrijeme. Mirko Oremuš je stvarao ogromne probleme po desnoj strani i dva puta je sjajno centrirao u kazneni prostor. Kod prvog ubačaja sjajno se snašao golman Željezničara Josip Bender, koji je odbranio udarac Halida Šabanovića glavom.

Bilo je osjetno da je Sarajevo jednostavno bolje u drugom dijelu susreta, a u 58. minuti uspjelo je doći do drugog pogotka. Kobiljar je fauliran u zoni šuta, a loptu je namjestio Darko Bodul, koji je sjajno pogodio i donio pravu erupciju oduševljenja među navijačima Sarajeva.

Već u narednom napadu, Sarajevo je moglo doći do novog pogotka, ali Bodulov udarac nakon lijepe finte odbranio je golman gostiju Josip Bender.

Brzo nakon drugog pogotka Sarajeva, trener gostiju pravi u dva navrata po dvije izmjene, te sa četiri nova igrača dobija na svježini i uspijeva vezati nekoliko minuta inicijative. Ipak, ta inicijativa nije donijela niti nijednu ozbiljniju šansu za Željezničar.

Nije se mnogo toga fudbalskog desilo nakon 60. minute, jer je Željezničar svega desetak minuta kvalitetno igrao, a onda je meč ušao u nepotrebnu nervozu i sukobe igrača na terenu, koji su ionako slab tempo utakmice dodatno usporili. Sarajevo je Željezničaru prepustilo blagu inicijativu, a Sablić je napravio nekoliko defanzivnijih izmjena sa ciljem da njegova ekipa dobije na defanzivnoj čvrstini.

Do kraja meča, značajnijih promjena nije bilo, pa je Sarajevo prekinulo lošiji rezultatski niz i značajno je popravilo atmosferu trijumfom nad gradskim rivalom. Sarajevo je treće na tabeli sa 17 bodova, dok Željezničar ima 11 bodova. 

FK Sarajevo - FK Željezničar 2:0 (1:0)
Stadion: Olimpijski stadion Asim Ferhatović Hase, Koševo
Gledalaca: 12000
Sudija: Irfan Peljto (Sarajevo)
Strijelci: 1:0 - Ahmetović (30), 2:0 - Bodul (57)
Žuti kartoni: Trako, Ramić, Bodul, Varešanović, Bagarić, Šabanović (Sarajevo), Subašić, Crnčević, Mekić, Blažević (Željezničar)

FK Sarajevo: Dizdarević, Šabanović, Pidro (73. Kurdić), Trako, Dupovac, Oremuš, Ramić, Kapić (67. Đokanović), Bodul (78. Palić), Kobiljar (67. Varešanović), Ahmetović (78. Bagarić). Trener: Goran Sablić.

FK Željezničar: Bender, Blažević, Malić, Vrhovac, Kosorić, Mekić (61. Beća), Crnčević (61. Hajdarević), Bojo (58. Bekrić), Subašić (58. Zdunić), Mujezinović (90+2 Jaganjac), Juričić. Trener: Tomislav Ivković.


Leotar 2 : 1 Rudar Prijedor
Radnik 1 : 0 Zrinjski
Sloboda 1 : 1 Posušje
Široki Brijeg 2 : 1 Tuzla City
Velež 0 : 3 Borac
Sarajevo 2 : 0 Željezničar
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Tuzla City 10 7 2 1 23
2 Zrinjski 10 6 3 1 21
3 Sarajevo 10 5 2 3 17
4 Sloboda 10 4 4 2 16
5 Borac 10 3 5 2 14
6 Široki Brijeg 10 2 6 2 12
7 Željezničar 10 2 5 3 11
8 Leotar 10 3 2 5 11
9 Velež (-3) 10 3 3 4 9
10 Rudar Prijedor 10 2 2 6 8
11 Radnik 10 1 4 5 7
12 Posušje 10 1 4 5 7