XS
SM
MD
LG

Konačno vrijedi pratiti Cibonu

Foto: ABA liga

Sinoć je počela nova sezona ABA lige. Prvi meč u novoj sezoni odigrali su Mornar i Cibona. Cibona je slavila u Baru sa 87-77. Nekima je ta pobjeda iznenađujuća ali ko malo detaljnije prati, nije bio iznenađen jer ova pobjeda nije sigurno slučajna.

Cibona je jedan od najvećih košarkaških klubova na našim prostorima. Mnogo legendi nosilo je dres ''Vukova''. Na kraju krajeva, Cibona je dvostruki prvak Evrope pa ma koliko to davno bilo, takvi se rezultati moraju poštovati. Međutim, poslednjih desetak godina, poprilično je mučno gledati Cibonu. Zapravo, mučno ih je gledati od ''one'' Kecmanove trojke izuzev bljeska kada su uzeli titulu u ABA ligi u sezoni 13/14. 

Ali ako se izuzme ta titula, malo toga dobrog je bilo. Finansijski problemi, gomila loših poteza uprava i katastrofalna politika kluba sa mladim igračima. Sve je to srozalo Cibonu na veoma niske grane. Međutim, kao da se dešava neka dobra priča a sve je započelo još prošle sezone.

Vladimir Jovanović jedan je od najboljih mladih trenera u regionu. Radio je sjajan posao u FMP-u ali je nakon desetak kola prošle sezone dobio otkaz što je bilo poprilično iznenađenje. Cibona je iskoristila priliku te ga je dovela. I ubrzo se vidio napredak. Forsiranje mladih igrača ali i njihov napredak uz pobjedu nakon dugo vremena u Beogradu nad Partizanom. 

A da je stvarno ozbiljan plan u pitanju, pokazalo je i ovo ljeto. Cibona je vratila stare sponzore koji su bili tu u neka mnogo ljepša vremena za klub. Istini za volju od tri sponzora ugovora će ukupno prihodovati nekih 120 hiljada evra ali svakako da je i to pomak za Cibonu gledajući protekle sezone. Uz to, Cibona je uspjela sačuvati dva dragulja, Lovru Gnjidića i Roka Prkačina iako su obojicu htjeli neki klubovi a Mornar je bio blizu da završi Gnjidića.

Između dvije sezone odlučeno je da će se forsirati mladi igrači i da je to definitivno plan kluba. Negdje je i logično da je tako. Jovanović je u FMP-u imao mlad tim kada je završavao dvije godine zaredom u gornjem dijelu tabele tako da je neko ko očito zna izvući maksimum iz mladog igrača ali i kod koga mlad igrač napreduje.

Pored pomenutih Prkačina i Gnjidića, tu je i Branković a ekipi su priključeni još neki mladići poput Vite Vujovića. Takođe, riješili su se veterana a zadržali su Drežnjaka, Nakića, i Radovčića. Od pojačanja, doveli su Amara Gegića, Riversa te Hozea Vildozu.

Pripreme nisu uvijek mjerilo i nikada one neće pokazati baš pravu sliku o nekoj ekipi. Međutim, ko je pratio Cibonu tokom priprema, mogao je da vidi dosta toga dobrog. Prelijepa igra gdje se jasno zna ko šta radi. Cibona je već na pripremama imala izgled Jovanovićevog FMP-a kada je radio tamo. 

Da je Cibona na pravom putu pokazalo je i prvo kolo ABA lige. Cibona je odigrala fantastičan meč u Baru. Postigli su 51 poen u prvom poluvremenu i imali su +19 na poluvremenu. Malo je Mornar prijetio u nastavku ali je Cibona manje-više rutinski privela meč kraju. 

Više od pobjede je zapravo zapalo za oko to što je Cibona igrala tako jednostavno a tako fenomenalno. Roko Prkačin odigrao je sjajan meč i gotovo da nije promašivao u napadu a ono što je za njega bitno trojke je šutirao 2/3. Mladi Branković je takođe bio sjajan i gotovo nepogrešiv pod košem. Veliki doprinos pod košem je dao i Rivers i to na oba kraja parketa. Pod košem je Cibona generalno dominirala i dala je čak 64 poena iz reketa.

Lovro Gnjidić pokazao je zašto su ga na kraju krajeva htjeli i u Baru. Mladi plej bje sve ono što je Hrvatima u reprezentaciji trebalo poslednjih godina jer su mnogo muka mučili na poziciji pleja. A Gnjidić je neko ko je budućnost i reprezentacije ali i Cibone. Atletski nevjerovatno moćan sa fantastičnim predispozicijama (samo pogledajte kucanje na meču sa Pezarom na pripremama i sve će vam biti jasno) pri tome je kreativan i sjajno diriguje napadom.

Velika snaga Cibone je ta što imaju njega i Gegića. Bez problema mogu igrati zajedno a obojica su sjajni što se kreativnosti tiče. Amar Gegić u ranoj fazi karijere bio je dio Bajerna i Partizana i nije se snašao ni u jednom od ta dva kluba. Mnogo je napredovao tokom prošle sezone u Sparsima i nije ga Cibona slučajno dovela. Veoma visok košarkaški IQ, fantastčne fizikalije a jedino što ga koči da krene na mnogo veći nivo je šut. Međutim, sa ostalim stvarima ga sjajno kompenzuje.

Iako je Cibona odlično izgledala u Baru a i tokom priprema, ne treba se iznenaditi ako bude oscilacija tokom sezone. Mlada ekipa oscilacije i mora imati kao i greške tokom same utakmice. I u Baru su izgubili preko 15 lopti ali s obzirom na stil kakav igraju i na mladost, to čak i nije neki problem.

S obzirom da se plej of proširio i da će šest ekipa igrati završnicu, Cibonine šanse za prvi plej of nakon sedam godina drastično rastu. Mnogo talenta imaju ali i mnogo prostora za napredak. Uz sve to, imaju trenera koji je idealan za ovakvu ekipu.

Zato kada god budete u prilici gledati meč Cibone, uradite to. Jer nakon dugo dugo vremena vrijedi pratiti Cibonu.


16 .kolo ABA liga
Split 61 : 72 Budućnost VOLI
Crvena zvezda MTS 85 : 66 Igokea
FMP 75 : 77 Cedevita Olimpija
Borac 91 : 78 Mornar
Krka 62 : 79 Mega Basket
Cibona 80 : 73 Zadar
Studentski centar 83 : 93 Partizan NIS
Tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Crvena zvezda MTS 16 15 1 31
2 Partizan NIS 16 13 3 29
3 Budućnost VOLI 16 12 4 28
4 Cedevita Olimpija 16 11 5 27
5 Igokea 16 9 7 25
6 Mega Basket 16 8 8 24
7 FMP 15 9 6 24
8 Mornar 16 7 9 23
9 Studentski centar 16 7 9 23
10 Cibona 16 6 10 22
11 Borac 16 5 11 21
12 Zadar 16 4 12 20
13 Krka 16 3 13 19
14 Split 15 2 13 17