XS
SM
MD
LG

Real favorit iz drugog plana i posrnuli grčki velikani

Foto: Euroleague

Evroliga počinje naredne sedmice a shodno tome, najavićemo novu sezonu. Sada je došao red i na poslednji treći dio najave.

OLIMPIJAKOS

Najveća novost kod Olimpijakosa jeste da je Spanulis završio karijeru i biće zaista zanimljivo vidjeti kako će ekipa Jonasa Barcokasa izgledati bez njega.

Sačuvali su okosnicu ekipe. Slukas, Printezis, Papanikolau, Martin, Vezenkov, Mekisik, Livio i dalje su tu. Doveli su neke igrače a Tomas Vokap trebao bi biti najbitnije pojačanje. Stigao je i Mustafa Fal kao mnogo važno pojačanje pod košem a iz Makabija je došao i Tajler Dorsi.

Koliko zapravo može ovaj tim ? Oni bi sigurno da se vrate u TOP8. Međutim, veliko je pitanje koliko je to zapravo realno. Biće to prava ekipa po ukusu Barcokasa, ekipa koja će atletski biti moćna i koja će kroz čvrstinu tražiti svoju šansu. Djeluje da bi im u nekom momentu mogao zafaliti igrač sa poenima u rukama pa je ipak realnije da ne uđu u TOP8.

PANATINAIKOS

Pao je promijenio trenera i Dimitris Priftis stigao je u Atinu nakon što je uveo Uniks u Evroligu. Promijenili su neke igrače ali i dalje ne djeluju baš veselo.

Ostali su Nemanja Nedović, Sent-Ros kao i grčki košarkaši poput Papajanisa i Papapetrua. Daril Mejkon stigao e iz redova Aeka. Na poziciji pleja stigao je Kendrik Peri iz Cedevita-Olimpije. Fizički veoma jaki Okaro Vajt, stigao je za Priftisom iz Uniksa. Nova imena su i iskusni Evans koji ima EL iskustva iz Himkija i Armanija a tu je i Flojd koji je snažan centar i koji stiže iz Izraela. Odličan je u oba smjera i mogao bi biti dobro pojačanje.

Ekipa jeste sastavljena po ukusu Priftisa. Vanjska linija sa poenima u rukama a ekipa atletski i fizički dosta moćna. Međutim, sve je to dovoljno za nešto bolju sezonu od prošle ali ne i TOP8.

REAL MADRID

Real se ozbiljno pojačao. Laso je ostao, ostali su i neki igrači poput Ljulja, Rudija, Tejlora, Kozera, Tavareša. Međutim, doveli su ozbiljna pojačanja. Stigao je Poarije još u završnici prošle sezone ali nije imao pravo nastupa u EL.

Na poziciji pleja stigli su Vilijams-Gos, kojeg se sjećamo još iz dana u Partizanu a stigao je i Tomas Ertel. Veoma bitno pojačanje, prije svega defanzivno, trebao bi biti Adam Hanga. Pored njega, stigao je i Jabusele koji je atletski veoma moćan. 

Real će imati veliku širinu jer pored pomenutih, tu su i Abalde koji se nametnuo prošle sezone, veteran Kerol ali i mladi Alosen i Vukčević. Treba očekivati drastično bolju sezonu Reala. Prošle sezone su jedva ušli u TOP8 a sada neće biti iznenađenje ako se iz drugog plana uključe u borbu i za samu titulu.

UNIKS KAZANJ

Kao finalisti Evrokupa ušli su u Evroligu. Umjesto Priftisa, sa klupe će ih voditi Perasović. Promjena je takođe bilo i u igračkom kadru.

Ajzea Čana i Džoš Braun ostali su u ekipi. Iz Fenera je stigao Lorenzo Braun. Pojačanje u vanjskoj liniji je i bivši NBA igrač O Džej Mejo koji se vraća nakon što je bio suspendovan u NBA ligi radi dopinga. Novo ime u ekipi je i Zajtsev a veliko pojačanje predstavlja i dolazak Hezonje. Pod košem je stigao Džekiri, tu je i Klimenko a valja svakako reći da su doveli i iskusnog Vorontseviča.

Uniks je baš nezgodna ekipa. Imaju poena u rukama, imaju atletizma i ako bi im odbrana bila na nivou, iz drugog plana mogu čak i za TOP8 da se bore. Perasović je njihov veliki adut i sigurno će ih biti zanimljivo pratiti.

ZENIT

Nakon što su igrali majstoricu za odlazak na F4, ekipa Ćavija Paskvala i ove sezone ima visoke ambicije. Dobar dio ekipe su sačuvali a i dobro su se pojačali.

Ponitka, Beron, Piojtres, Zubkov i Gudaitis ostali su tu. Stiglo je mnogo kvalitetnih igrača. Džordan Miki svakako je veliko pojačanje baš kao i Sergej Karasev a obojica su igrala za Himki ranije. Stigao je i Dmitri Kulagin, iz Zvezde je došao Džordan Lojd a veliko pojačanje je dolazak Šabaza Nejpira iz NBA lige. Treba ispratiti i kako će se snaći Komir Frenkemp koji iza sebe ima sjajnu sezonu u Španiji. Iskusni Mindagas Kuzminskas svakako će značiti u oba smjera za ekipu iz Sankt Petersburga.

Zenit je odlično popunjen na svim pozicijama i ove sezone i opet je to ekipa po mjeri Ćavija Paskvala. Boriće se za TOP8 a ako tamo završe, mnogima mogu pomrsiti račune.

ŽALGIRIS

Žalgiris je okupio jednu jako zanimljivu ekipu. Trener je isti i Martin Šiler će ih opet voditi ali je ekipa dosta promjena pretrpjela. Ostali su recimo bez Grigonisa i Vokapa ali su se sjajno pojačali.

Imaju i starosjedioce poput Žo Lovernja, Jankunasa, Milankisa. Lukas Lekavičius je takođe tu. Pojačanje za novu sezonu je iskusni Litvanac Mantas Kalnietis. Pod košem je stigao Tajler Kavano a očekuje se da prostor dobije i Marek Blaževič. U vanjskoj liniji stigao je Janis Strelnieks iz CSKA, Ulanovas se na krilu vratio iz Fenera a veliko pojačanje predstavlja dolazak Emanuela Mudijea. Mudije je igrao godinama u NBA ligi i predstavlja ozbiljno pojačanje u vanjskoj liniji. Takođe, iz Albe je stigao Nils Gifaj koji je tip igrača kakvog Šiler voli.

U jednom dijelu prošle sezone Žalgiris je igrao sjajnu košarku. Ipak, u završnici sezone su pali i nisu ušli u TOP8. Imaju odličnu ekipu koja ima i igrače sa poenima u rukama ali je i prilično čvrsta. Šiler je sigurno sjajan trener koji će iz njih izvući maksimum pa bi Žalgiris mogao dobaciti i do TOP8.