XS
SM
MD
LG

Patrijarh Porfirije uručio predsjedniku FK Partizan Orden Svetog Save

Patrijarh Porfirije i Milorad Vučelić

Glavni urednik "Večernjih novosti" i predsednik FK Partizan Milorad Vučelić, odlukom Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve odlikovan je danas u beogradskom Patrijaršijskom dvoru Ordenom Svetog Save drugog stepena. Visoko crkveno priznanje Vučelić je primio iz ruku patrijarha srpskog Porfirija i u prisustvu članova Svetog sinoda - episkopa bačkog Irineja, zvorničko-tuzlanskog Fotija i kruševačkog Davida, kao i članova porodice i užeg kruga prijatelja.

Vučelić je odlikovan, kako je navedeno u obrazloženju Sinoda, za višegodišnju saradnju, novinarski profesionalizam i afirmisanje hrišćanskih vrednosti i vrlina.


 

Uručujući mu Orden Svetog Save, poglavar SPC je naglasio da je Vučelić višedecenijim trudom pomogao da Srpska crkva otvori vrata javnosti i izađe iz svojevrsnog geta u kome je silom prilika dugo živela.

- Tokom decenija koje su za nama mnogima su nedostajale prave informacije o našoj crkvi. Bilo je i nedobronamernih koji su u simbiozi sa sopstvenim neznanjem o prirodi i delatnosti crkve gradili o njoj lažnu i zlonamernu sliku. Kao prvi čovek televizija Novi Sad i Beograd, pa sve do današnjih dana, dali ste nemerljiv doprinos da se mi iz Crkve preko malih ekrana obratimo javnosti na isti način kao i iz oltara naših hramova - rekao je patrijarh.

NJegova svetost podsetio je da je odlikovani još osamdesetih godina u saradnji sa episkopom bačkim Irinejem pokrenuo dosad neprevaziđen televizijski serijal emisija "Bukvar pravoslavlja", čime je Crkvi omogućio da svedoči sama o sebi.

Zahvaljujući se crkvenim velikodostojnicima na odlikovanju, Vučelić je podsetio na doprinos Svetog Save, čije ime nosi orden koji je primio, očuvanju našeg naroda i njegove duhovnosti.

- Obuzet sam osećanjem da sa ovim odlikovanjem pristupam velikom društvu odabranih savremenika i izuzetnih predaka. Deo duhovnog zadovoljstva i sreće svakako ne čini samo svest o pripadnosti krugu onih koji su delovali za opštu dobrobit i sa najplemenitijim težnjama. Reč je o svesti i nadi da se ovim zbivanjem potvrđuje svojevrsni nacionalni kontinuitet u vremenu i prostoru, velika duhovna snaga čiji delić postaje i ovo odlikovanje. A to je velika dužnost i čast - rekao je Vučelić primajući orden.

"NOVOSTI" DEO SISTEMA VREDNOSTI

Patrijarh Porfirije osvrnuo se i na "Večernje novosti", na čijem je čelu danas odlikovani Vučelić.

- "Novosti" nam daju priliku da svedočimo o sebi, kao i da iskažemo sopstveni sistem vrednosti, kako bi spram toga svaki čovek, u ogledalu zvanom Hristos, mogao da sagleda svoj lik i svoj put - kazao je patrijarh Porfirije, čestitajući odlikovanom Orden Svetog Save.

novosti.rs