XS
SM
MD
LG

Osveta otpisanog

Foto: ABA liga

Sport kod nas odavno ima pogrešnu percepciju. Sa pojavom društvenih mreža, svako je sebi dao pravo da komentariše određena dešavanja. A obično, najglasniji budu oni koji zapravo najmanje razumiju neku temu o kooj govore ili neki sport o kome govore.

Nekada je bilo lakše biti mlad i talentovan igrač. Mnogo lakše je klub davao šansu mladom igraču a on ako vrijedi bi tu šansu i iskoristio. Sada, to je gotovo nezamislivo. Iako svi na prvu vole vidjeti mladog talenta u ekipi, potpuno pogrešno se traži rezultat sada i odmah. Radi tog rezultata nema se strpljenja sa mladim igračem a nikada mladi igrač neće postati vrhunski ako ne istrpite njegove greške. A obično, mladi igrač dobije tu i tamo neku priliku a ako ne daj Bože napravi neku grešku ili loše odigra meč, kreće opšta haranga na njega kako je promašio zanimanje i slično.

Radi svega navedenog, ali i radi dovođenja stranaca često vrlo sumnjivog kvaliteta, Zvezda i Partizan su nazadovali pa i uništili mnoge talente u poslednje vrijeme. Jedan od onih koi je doživio nepravdu i koji nije dobio šansu koju je po talentu zaslužio je i Aleksa Radanov.

Još od ranih dana bilo je jasno o kakvom se potencijalu radi. Visok, atletski moćan, dobar defanzivac, kreativan i neko ko od jedan do četiri pokriva sve pozicije. Šut za tri je možda najlošiji segment u igri ali zato toliko toga ima pozitivnog da je djelovalo da je samo pitanje vremena kada će dobiti minute u kontinuitetu u Zvezdi.

Pa iako je samo sa 16 godina debitovao kod Radonjića, Radanov nikada u Zvezdi nije dobio pravu šansu. Pa  čak ni nakon što bi u dva navrata odrađivao sjajne sezone u FMP-u. Opet bi to bilo nedovoljno za ozbiljnu priliku u Zvezdi. 

Na kraju je došlo do rastanka ovog ljeta. Zveza se odlučila za druge opcije a Radanov je krenuo put Laktaša u redove Igokee. Radanov je nešto sporije počeo pripreme ali kako je vrijeme prolazilo, hvatao je ritam.

U prvom kolu ABA lige, dao je bitan doprinos u pobjedi nad Borcem sa sedam vezanih poena u 4/4. Bio je dobar u porazu od FMP-a a bio je i jedan od junaka pobjede nad PAOK-om, sa dvije trojke i blokadom u završnici.

A onda je došao red na duel sa bivšim klubom, ekipom Crvene zvezde. Ekipa Dejana Radonjića došla je kao veliki favorit u Laktaše. Međutim, na kraju je ekipa Dragana Bajića slavila pobjedu sa 75-68.

Može se reći da je meč obilježio upravo Aleksa Radanov. Radanov je radio sve što je trebalo na oba kraja parketa. Meč je završio sa 14 poena, sedam asistencija, četiri skoka i tri ukradene lopte. Sa indeksom od 25 bio je igrač utakmice.

Tako je ''otpisani'' Radanov servirao ''osvetu'' bivšem klubu na najbolji mogući način. U samoj završnici susreta, imao je i jednu reakciju nakon zakucavanja radi koje se kasnije i izvinio. Kao što je i sam rekao, ponijele su ga emocije i nepravda koju je doživljavao u Zvezdi.

Iako je Dejan Radonjić poznat kao neko ko daje šansu domaćim igračima i iako je nesumnjivo fenomenalan trener i on je samo čovjek. Čovjek koji kao i svaki nekad pogriješi. Otpisivanje Radanova ponajveća je Radonjićeva greška u trenerskoj karijeri.

Bez pretjerivanja, Radanov je mogao biti mnogo bitan faktor u evroligaškoj Zvezdi. Međutim, očito je bilo suđeno da bude takav bitan faktor u ekipi Radonjićevog dobrog prijatelja, trenera Igokee Dragana Bajića.

Bajić je u malo utakmica dao Radanovu faktički više povjerenja nego svi Zvezdini treneri u rpoteklih par sezona. Za sada, Radanov to vraća na najbolji način i definitivno pokazuje da itekako ima potencijala.


16 .kolo ABA liga
Split 61 : 72 Budućnost VOLI
Crvena zvezda MTS 85 : 66 Igokea
FMP 75 : 77 Cedevita Olimpija
Borac 91 : 78 Mornar
Krka 62 : 79 Mega Basket
Cibona 80 : 73 Zadar
Studentski centar 83 : 93 Partizan NIS
Tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Crvena zvezda MTS 16 15 1 31
2 Partizan NIS 16 13 3 29
3 Budućnost VOLI 16 12 4 28
4 Cedevita Olimpija 16 11 5 27
5 Igokea 16 9 7 25
6 Mega Basket 16 8 8 24
7 FMP 15 9 6 24
8 Mornar 16 7 9 23
9 Studentski centar 16 7 9 23
10 Cibona 16 6 10 22
11 Borac 16 5 11 21
12 Zadar 16 4 12 20
13 Krka 16 3 13 19
14 Split 15 2 13 17