XS
SM
MD
LG

Mladost u čast velikana

MODRIČA – Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić otvorio je danas 11.Memorijal „Dr Milan Jelić“ u kadetskoj konkurenciji. Ovogodišnja dvodnevna manifestacija okupila je 12 klubova iz Srbije, Hrvatske, Federacije BiH i Republike Srpske.

Memorijal „Dr Milan Jelić“ je i ove godine okupio danas mladost, a sutra ozbiljne i odrasle ljude, divove svog vremena iz tri zemlje.

Otvarajući manifestaciju, ministar Petar Đokić rekao je da je Milan Jelić bio grandiozna ličnost.

„Obeležio je jednu epohu svojom društvenom pojavom. Nije bio uspešan samo u sportu, nego je bio uspešan i u privredi, politici. Voleo je ljude i sav svoj život posvetio je ljudima. Bio je motivacioni čovek, onaj koji pokreće i podstiče, onaj koji hrabri i predvodi i vodi ljude do uspešnih rezultata. Zato je Modriča jedna od lokalnih zajednica koja je zabeležila velike uspehe u svom razvoju upravo u periodu kada je Milan Jelić imao najveći uticaj na ukupan društveni život Modriče. Drago mi je da Modriča nastavlja tim putem, da se kreće i bori za ukupan napredak i razvoj. Svi mi nosićemo Milana Jelića u našim najlepšim sećanjima. Tamo gde žive veliki, oni koji ne mogu otići, tamo gde žive oni kojima je određena večnost za buduće vreme“, poručio je ministar Đokić.

Načelnik Modriče Jovica Radulović, i sam nekad talentovan fudbaler, danas prvi čovek ovog grada, upamtio je Milana Jelića između ostalog i po tome što je voleo svu decu ovog sveta, a upamtio ga je u vremenu kad je i sam bio dete.

I u doba pandemije okupio se značajan fudbalski krem, ekipe sa prostora bivše Jugoslavije. To je dokaz da Modriča ostaje na fudbalskoj mapi velikih sredina, jer okupljamo velike. Naša obaveza i obaveza ljudi koji vode klub je da pokušamo svake naredne godine da budemo bolji. Naravno, ova vremena ne idu nam u prilog, ali jako je važno kada i u teškim vremenima ostajemo veliki. Prisustvo ministra Đokića, pa gradonačelnika Gračanice, generalnog sekretara Fudbalskog saveza RS ukazuje da je Modriča sredina koja je uvek bila grad dobrih domaćina. To ćemo i ostati. Nadam se da ćemo od naredne godine imati i masovniji turnir, sa više sadržaja. Tako se sećamo našeg predsednika i svega onog što je ostavio Modriči“, naglasio je Radulović.

Generalni sekretar FSRS Ognjen Valjić rekao je da Milan Jelić nije zaboravljen i da FSRS neguje tradiciju sećanja prema šestom predsedniku Srpske.

„On živi u fudbalu Republike Srpske. On je naš dugogodišnji predsednik. U ime predsednika Vice Zeljkovića došao sam da prenesem pozdrave, a on je sa reprezentacijom BiH u Ukrajini. Milan Jelić je do sada najznačajnija ličnost u fudbalu RS i BiH. Naša asocijacija pomoći će organizaciju Memorijala u okviru naših mogućnosti. Uz Fond’Dr Milan Jelić’ koji stipendira mladost Republike Srpske, uz našu manifestaciju ’Dan fudbala Republike Srpske’, gde imamo nagradu za životno delo ’Dr Milan Jelić’, uz centralni Trg u Modriči koji nosi njegovo ime, uz dokumentarni film Radio – televizije RS ’Predsednik’ autora Slađana Jeremića, sada imamo i Kup Republike Srpske koji se od ovog leta zove Kup ’Dr Milan Jelić’ . Evo, ovaj Memorijal se zove „Dr Milan Jelić“ i podržavaćemo ga svaki put. Jer, jedan je Milan Jelić“, istakao je prvi operativac FS Republike Srpske.

I ove godine učešće je uzelo Bratstvo iz Gračanice, a gradonačelnik Gračanice Nusret Helić – Dasa na otvaranju Memorijala uzeo je reč, rekavši da se radi o samitu fudbalskog sporta i sportske mladosti.

„Modriča je uvek bila sportska sredina. Odigrao sam u svoje vreme mnogo utakmica u ovom gradu. Memorijal je posvećen čoveku koji je ceo svoj život posvetio omladini i sportu. Gračanica će uvek dolaziti, odavati poštu Milanu Jeliću. Sport usmerava ljude u dobrom pravcu. I ja ću uvek dolaziti, podržavati sport Modriče, a Modriča i Bratstvo moraju biti prijateljski klubovi. Ljudima koji su dali puno ne treba zaboraviti, a Milan Jelić bio je čovek za nezaborav“, rekao je Helić.

Legendarni Nikola Nikić napomenuo je da su na memorijalima „Dr Milan Jelić“ igrali takvi talenti kakvi su Nemanja Radonjić, Nikola Milenković, Miladin Stevanović...

„Dobar potez da igra kadetska selekcija. Da su mlađe, teško je naslutiti ko bi mogao postati veliki igrač. Mada, hiljadu je razloga da talenat postane vedeta. Važno je da dolaze talenti iz Srbije, Hrvatske i BiH. I sada se nadam da će neko od ovih koji su ove godine na Memorijalu da će zaigrati u velikim klubovima“, nada se Nikić.

Petar Jelić, predsednik FK Modriča, organizatora manifestacije, rekao je da je večito ponosan što je naslednik velikog Milana Jelića.

„Nasledio sam i fudbalski deo angažovanja. I ovo je jedan način da mu se odužimo. Teško je, svake godine klubovi su zauzeti, Memorijal je u sred takmičenje. Primera radi, Crvena zvezda i Zvijezda 09 igraju i evropske utakmice, a našli su način da učestvuju i u Modriči. Ako se zna ko je sve do sada igra na Memorijalu, to nam je vetar u leđa da i u buduće organizujemo ove manifestacije na visokom nivou“, naglasio je Petar Jelić.

Pokrovitelj Memorijala je kabinet predsednice RS Željke Cvijanović, punu podršku pružila je opština Modriča, a medijski pokrovitelj je Radio – televizija RS. U najkraćem, svojim delima za života Milan Jelić postao je besmrtan.

Večno će trajati...

TOMO MARIĆ:

„Susreo sam kroz svoj život, i lični i kao novinar, toliko ljudi, upoznao raznih čovekovih ćudi, ali ako je neko bio ljudsko stvorenje bez mane, sa srcem i dušom kao planina, onda je to bio Milan Jelić. Mene i ne čudi što se sećanje na njega čuva u Beogradu, u Banja Luci, moje informacije kažu i u Cirihu, u Sarajevu, ma koliko bilo podeljeno, on je u istinu bio izuzetak, čovek s kojim se ponosiš i kojeg poštuješ čak i kada ga nema“, kaže njegov prijatelj i dugogodišnji saradnik, čuveni novinar i književnik Tomo Marić.

REZULTATI PRVOG DANA:

Ljubić(Prnjavor) – Zvijezda(Gradačac) 2:1

Tekstilac(Derventa) – Sloga(Doboj) 3:0

Bratstvo (Gračanica) – Zvijezda 09(Etno selo Stanišić) 1:1 (penalima 4:2)

Ljubić – Modriča 2:0

DOSADAŠNJI POBEDNICI

 OFK Beograd 3, Crvena zvezda Beograd 2x, Partizan Beograd, Osijek, Borac Banja Luka, Zvijezda 09, Brodarac

Ostali fotosi: