XS
SM
MD
LG

Šta smo vidjeli u prvih pet kola Evrolige ?

Foto: Euroleague

U Evroligi je do sada odigrano pet kola i moglo se vidjeti dosta toga. U ovom pregledu osvrnućemo se na neke najzanimljivije stvari.

-Barselona i Armani su jedini timovi sa maksimalnim učinkom. Barsa iako ima 5-0 nije baš svaki meč odigrala dobro. Na kraju krajeva, igrala je produžetak i sa Olimpijakosom i Monakom gdje je Dejvis pogodio za izjednačenje u samoj završnici a onda su slavili u produžetku. Armani izgleda nešto sigurnije, mada su i oni uz dosta sreće savladali Asvel u poslednjem kolu.

-Real je na 4-1 omjeru. Ekipa Pabla Lasa je odlično posložena o čemu smo govorili u jednom posebnom tekstu o njima. Jedino ih je porazio Olimpijakos a treba reći da su uz dosta sreće dobili Fenerbahče s obzirom da je Šajok promašio šut za pobjedu. CSKA ne briljira ali su na 4-1. Veći problem od igre su povrede jer će Šengelija biti oko dva mjeseca van terena a trenutno ne mogu računati ni na Milutinova.

-Asvel je ekipa koja je sigurno najugodnije iznenađenje. Ekipa Asvela ima omjer 3-2 s tim da su sezonu otvorili sa 3-0. Imali su veliku priliku da dobiju Armani u prošlom kolu ali su promašili dva šuta za pobjedu. Fizički su moćni, čvrsti i imaju dosta atleta. U napadu fali kvaliteta ali i pored limita za sada odlično igraju. Eli Okobo je za sada jedno od najugodnijih iznenađenja Evrolige jer pruža sjajne partije.

-Baskonija je u prva dva kola izgledala veoma loše. Međutim, vezali su tri pobjede i polako hvataju ritam. Fali im kvaliteta i po kvalitetu nisu sigurno za TOP8 ali će Duško Ivanović izvuči maksimum iz njih. Takođe, valja imati na umu da još čekaju pravog Boldvina. Makabi i Zenit imaju 3-2 ali i jedni i drugi imaju dosta mana. Makabi djeluje poprilično divlje dok Zenit ima sigurno pobjedu više nego što je zaslužio po igri.

-Zvezda je tim koji će ove sezone moći svakog dobiti ali i od svakog izgubiti u Evroligi. Dobili su Žalgiris, nadigrali Makabi u gostima i bili blizu da dobiju CSKA i Fener. Međutim, onda je došao ubjedljiv poraz od Albe. Zvezda je defanzivno moćna ekipa ali je napadački limitirana. Odbrana će većinom odraditi svoje ali kada je potrebno da napad bude dobar, Zvezda je u problemu jer je tu dosta limitirana ekipa.

-Fener je odigrao izuzetno loše prva tri kola ali onda su uhvatili dobar ritam. Šteta što su propustili šansu za brejkom u Madridu ali vidljiv je napredak u igri. Monako je na 2-3 takođe ali po igri su sigurno zaslužili bar pobjedu više. Biće oni do samoga kraja u igri za TOP8. Na 2-3 je i Alba. Neće se oni boriti za TOP8 ali će mnoge napatiti i nekima uzeti bitne bodove.

-Efes je opet loše otvorio sezonu a ovaj put još lošije nego prošlu. Tek su u petom kolu upisali prvu pobjedu. Doveli su Ilajdžu Brajanta a navodno žele i Tarika Bleka. Malo je nejasna uloga Petruševa. Odlično je počeo sezonu a onda mu Ataman daje malo minuta. Takođe, čeka se pravi Larkin u kontinuitetu a takav im fali.

-Bajern je sezonu počeo sa 0-4 a sve mečeve su igrali bez Lučića. Čim se vratio, savladali su ekipu Žalgirisa u gostia a on je bio najbolji igrač utakmice. Realno, i u prva četiri kola su zaslužili po igri da ostvare barem jednu pobjedu.

-i za kraj da se dotaknemo Žalgirisa. Oni su jedini bez pobjede. Nejasno je zašto su nakon dva kola otpustili Šilera a doveli Zdovca. Ne igraju toliko loše i u nekim mečevima nisu imali ni sreće. Međutim, utisak je da nisu najbolje odradili samu selekciju ekipe i da sada trpe posljedice.