XS
SM
MD
LG

Trka u troje

Foto: Twitter

Ovog vikenda u Premijer ligi vidjeli smo dosta toga. Iako je iza nas deveto kolo, ono je pokazalo vrlo jasno neke stvari. Prije svega pokazalo je da su tri tima mnogo ispred ostalih.

Pred start sezone, Siti, Čelsi i Luverpul važili su za najveće favorite. Dolaskom Ronalda ali i sa sedam bodova u prva tri kola, u istu priču se uključio i Junajted. Međutim, naredna kola pokazala su da, ma koliko na papiru i igrački mogli biti konkurentni, fali im bolji menadžer za to.

Čelsi je prvi od trojke koja se izdvaja igrao u ovom kolu. Ekipa Tomasa Tuhela igrala je protiv Noriča. Realno, pobjeda kao pobjeda nije senzacija jer je Norič najmanje pokazao od svih timova u ligi. Ali impresionira način na koji su došli do pobjede.

Iako nisu mogli računati ni na Vernera ni na Lukakua, igrali su maestralno i bili su ubojiti. Linije su stajale visoko, ving bekovi bili aktivni u napadu a Haverc kao devetka je sjajno otvarao prostor za saigrače. Veoma rano načeli su goste preko Maunta i već se tada moglo naslutiti da se Norič neće lijepo provesti.

Kasnije su pogađali i Hadson-Odoi, oba beka odnosno Čilvel i Džejms postigli su po gol, potom je nesrećni Arons postigao autogol. Priču je zaključio maunt sa svoja dva gola te je kompleetirao het-trik. Iako ovih 7-0 djeluje ponižavajuće, može se reći da je Norič još i dobro prošao jer je Čelsi bez problema mogao dati još dva-tri gola.

Sledeći je na teren izašao Siti. Gostovali su kod Brajtona koji je sakupio 15 bodova do ovog kola. Očekivala se jeste pobjeda ali pobjeda koja neće biti lako ostvarena. Međutim, Siti je tako rutinski odradio posao da Pep nije imao ni gram razloga za brigu.

Od samoga starta su napadali i rano su dali gol. Brajton je onda morao napasti. Poter je neko ko ne kalkuliše. To obično jeste dobro ali ovaj put nije bilo. Jednostavno, kada se otvorite protiv Sitija, lako možete u svakom momentu dobiti gol iz kontre. Baš takav je i bio drugi gol Sitija. Do poluvremena su dali i treći a nastavak je bio samo odrađivanje posla. Čak je na momente Brajton bio bolji u nastavku ali dijelom i radi toga što se Siti nije mnogo trošio.

A onda je došao red na nedelju i najveći derbi. Mančester Junajted dočekao je Liverpul. Liverpul odavno nije ušao kao veći favorit u derbi, pogotovo u gostima. Očekivala se pobjeda ''Redsa'' ali ono što se desilo niko nije mogao očekivati.

Veoma rano Liverpul je poveo preko Keite na sjajnu asistenciju Salaha. Kada je Žota pogodio za 2-0, moglo se naslutiti da će Liverpul slaviti ubjedljivo. Potom je uslijedio šou ubjedljivo najboljeg igrača ove sezone u Premijer ligi. Sa dva gola u prvom i jednim u drugom poluvremenu, Mo Salah dotukao je i ponizio Junajted kao malo ko do sada.

Frustracija i nemoć Junajteda bila je vidljiva. Vidjelo se to u potezu Ronalda kad je samo na ime izbjegao crveni, vidjelo se to u potezu Pogbe kad je dobio crveni takođe. Taktički i u svakom smislu Klop je školovao Solskjera i vjerovatno bi rezultat bio i ubjedljiviji da Liverpul nije u laganom ritmu odigrao poslednjih 20ak minuta.

Sada nakon devet kola imamo tri tima na vrhu. Čelsi ima 22, Liverpul 21 a Siti 20 bodova. Sama bodovna prednost nije prevelika u odnosu na ostale. Na primjer, Vest Hem ima 17 bodova, Junajted 14 što isto nije toliko veliki zaostatak što se samih bodova tiče. Ali ako gledamo utisak koji ostavljaju tri prvoplasirane ekipe e tad je zaista ogromna razlika.

Sva tri tima imaju fantastične menadžere koji izvlače maksimum iz svakog igrača. Opet, svaki od ovih timova ima veliku širinu i dugu klupu. Jeste tu donekle Liverpul najtanji, pogotovo jer nema prave zamjene za Arnolda, ali imaju i oni šta rotirati definitivno.

U većini utakmica svi su nadigrali svoje rivale i loše partije mogu se svesti na minimum. Čelsi je sve protivnike savladao rutinski u mečevima gdje je bio favorit i jedino je možda pravih problema imao sa Sautemptonom. Odigrali su 1-1 sa Liverpulom u gostima što je dobro jer su drugo poluvrijeme igrali sa igračem manje. Siti ih jeste potpuno nadigrao ali opet, to je meč protiv ekipe iz trojke koja je prejaka za ostale.

Liverpul nema ni jedan jedini poraz u sezoni. Ako ćemo gledati gdje su oni kiksirali i gdje su mogli bolje, sigurno će prvo u oči upasti meč sa ekipom Brentforda jer je Liverpul vodio dva puta u tom meču a i dozvolili su sebi da od novajlije prime tri gola. Sa Čelsijem su igrali 1-1 ali to nije neuspjeh a remizirali su i sa Sitijem u fantastičnom susretu. Dakle, eventualno im se može nešto reći za remis a Brentfordom.

Siti je doživio jedan poraz i to na startu sezone. Savladao ih e Totenhem u meču u kome je Nuno nadigrao Pepa. Savladali su Čelsi u derbiju, remizirali sa Liverpulom a odigrali su veoma loše i 0-0 sa Sautemptonom kući. U tom meču imali su jedva dvije dobre prilike i samo jedan šut u okvir gola. Generalno, nekako su od prve tri ekipe ostavili najlošiji utisak ali Siti više nije onaj Siti koji briljira. Sada pobjeđuju i manje ubjedljivo nego prije ali pobjeđuju. Takvih mečeva na kraju krajeva bilo je mnogo prošle sezone pa su bez problema došli do titule. Međutim, velika stvar za njih je četiri boda protiv direktnih konkurenata a te bodove su uzeli u gostima. Ne osvaja se titula u derbijima ali s obzirom koliko su moćni u odnosu na ostatak lige, bodovi u duelima sa konkurentima su ipak dosta bitni.

Sezona je duga i može se dosta toga promijeniti. Možda se još neko uključi u borbu za titulu. Prije svega Junajted sa boljim menadžerom ima kapacitet za to. Ali realno, već sada se može reći da će trka za titulu ići u troje i da bi mogla biti izuzetno izuzetno interesantna.


Arsenal 5 : 1 Everton
Brentford 1 : 2 Leeds United
Brighton & Hove Albion 3 : 1 West Ham United
Burnley 1 : 2 Newcastle United
Chelsea 2 : 1 Watford
Crystal Palace 1 : 0 Manchester United
Leicester City 4 : 1 Southampton
Liverpool 3 : 1 Wolverhampton Wanderers
Norwich City 0 : 5 Tottenham Hotspur
Manchester City 3 : 2 Aston Villa
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Manchester City 38 29 6 3 93
2 Liverpool 38 28 8 2 92
3 Chelsea 38 21 11 6 74
4 Tottenham Hotspur 38 22 5 11 71
5 Arsenal 38 22 3 13 69
6 Manchester United 38 16 10 12 58
7 West Ham United 38 16 8 14 56
8 Leicester City 38 14 10 14 52
9 Brighton & Hove Albion 38 12 15 11 51
10 Wolverhampton Wanderers 38 15 6 17 51
11 Newcastle United 38 13 10 15 49
12 Crystal Palace 38 11 15 12 48
13 Brentford 38 13 7 18 46
14 Aston Villa 38 13 6 19 45
15 Southampton 38 9 13 16 40
16 Everton 38 11 6 21 39
17 Leeds United 38 9 11 18 38
18 Burnley 38 7 14 17 35
19 Watford 38 6 5 27 23
20 Norwich City 38 5 7 26 22