XS
SM
MD
LG
27.10.2021 Administrator DC

Sarajevo se provuklo u Kupu

Fudbaleri Sarajeva dočekali su večeras u posljednjoj utakmici osmine finala Kupa BiH ekipu Ljubića iz Prnjavora, člana Prve lige Republike Srpske. 

Nakon što je Sarajevo u šesnaestini finala izbacilo ekipu Modriče, takođe člana Prve lige RS, očekivalo da Bordo tim i večeras pruži uvjerljivu partiju i izbori rutinski plasman u nastavak takmičenja. Ipak, gostujući tim je pružio jako dobar otpor i stvorio Sarajevu velike probleme.

Od početka meča, mješoviti sastav Sarajeva imao je potpunu dominaciju u posjedu lopte, ali ponovo su bili vidljivi isti nedostaci kao i ranije, jer iz tog posjeda lopte, Bordo tim skoro da nije stvarao šanse. Nije bio dovoljno okomit osim na momente kada bi se bekovi podigli visoko, no u takvim situacijama dupli blok gostiju bio bi već uveliko formiran i lopta je teško dolazila do napadača Borisa Cmiljanića i Dražena Bagarića.

Stoga se u prvom poluvremenu mogu istaći samo dvije šanse za Bordo tim, a u obje je bio Boris Cmiljanić, koji je jednom poslije ubačaja iz prekida šutirao pored gola, a drugi put pogodio stativu nakon solidne akcije Sarajeva. 

Pokušao je trener Sarajeva Goran Sablić prodrmati ekipu izmjenama na poluvremenu, a u igru su ušli Darko Bodul, Anel Hebibović i Rijad Kobiljar. I pored toga, utakmica je u drugom poluvremenu bila preslikana iz prvog poluvremena. Ponovo je Sarajevo imalo posjed lopte gotovo u potpunosti, ali protivničkom golu nije moglo prići.

Do 60. minute zabilježilo je samo pokušaj Numana Kurdića nakon ubačaja Pidre, a njegov udarac otišao je pored gola. Pokušao je i Darko Bodul sa distance u 64. minuti, ali nije ni on bio precizan. Za razliku od prvog dijela, u drugom su i gosti imali jednu šansu, ali šutirali su pored gola.

Sa svakom minutom koja je prolazila, rasla je i nervoza domaće publike, koja se okomila na vlastite igrače i sve češće im se zviždalo nakon neuspješnih pokušaja da dođu do poravnanja. Nisu ni navijači ni igrači Sarajeva bili zadovoljni ni suđenjem Dražena Marića iz Bijeljine, koji je u nekoliko situacija donio vrlo diskutabilne odluke.

Činilo se da će meč biti okončan rezultatom 0:0, no u 84. minuti Sarajevo konačno slama otpor upornih gostiju. Ubacio je sa lijeve strane Kerim Palić, a u kaznenom prostoru gostiju najbolje se snašao Kenan Dervišagić, koji glavom trese mrežu golmana Dabića, za veliko olakšanje atmosfere na tribinama.

Vjerovatno su svi prisutni na Koševu pomislili da je posao završen u 84. minuti i da će Sarajevo i pored mnogo turbulencija ostvariti ipak zaslužen plasman u četvrtfinale Kupa BiH. No, nije moglo bez dodatne muke. U 88. minuti, gosti su istrčali jako dobar napad, a odbrana Sarajeva je bila očajna i Belmin Dizdarević je spasio svoj gol, odbranivši gostima iz velike prilike.

Imao je Ljubić do kraja još jednu šansu, ali iz nove kontre nisu uspjeli gosti uputiti pokušaj u okvir gola. Ipak, imalo je i Sarajevo u samoj završnici tri vrlo izgledne šanse da postigne i drugi gol, ali na kraju nije uspjelo doći do njega.

Ostalo je 1:0, pa je Sarajevo nastavilo odbranu naslova u Kupu BiH i pokušaće na proljeće pokazati uvjerljivije partije.

FK Sarajevo - FK Ljubić 1:0 (0:0)
Stadion: Olimpijski stadion Asim Ferhatović Hase, Koševo
Gledalaca: 1000
Sudija: Dražen Marić (Bijeljina)
Strijelci: 1:0 - Dervišagić (84)
Žuti kartoni: Oremuš, Palić, Cmiljanić, Hebibović, Dervišagić (Sarajevo), Miljanović, Žižak, Borovčanin (Ljubić)

FK Sarajevo: Dizdarević, Oremuš (46. Hebibović), Pidro, Kurdić, Palić, Ramić (73. Đokanović), Velkoski, Varešanović (73. Dervišagić), Cmiljanić, Fanimo (46. Kobiljar), Bagarić (46. Bodul) Trener: Goran Sablić.

FK Ljubić Prnjavor: Dabić, Radaković, Radonjić, Jagodić (80. Grahovac), Segić (71. Milanović), Žižak, Jugović (87. Javorac), Subić, Guzijan, Miljanović (80. Žižek), Borovčanin. Trener: Milan Stanivuković.