XS
SM
MD
LG

Sokolac dobija ski stazu

Izgradnja ski-lifta na Sokocu u poodmakloj je fazi i trebalo bi da ovaj projekat vrijedan oko 300.000 KM bude završen do početka predstojeće skijaške sezone, rekao je Srni Strahinja Bašević, jedan od inicijatora ovog projekta.

Bašević, odbornik SNSD-a u Skupštini opštine Sokolac, naglasio je da će posjetiocima biti na raspolaganju dvije staze, jedna dužine 750 metara i druga 600 metara koja će biti opremljena i kvalitetno osvijetljena za noćno skijanje.

„Ski-lift će biti značajan sportsko-rekreativni objekat za mlade Sokoca, ali i susjednih opština, željne rekreacije u prirodnom okruženju, koji će provoditi zimske dane skijajući u ugodnom ambijentu uz prateće sadržaje na uzvišenju Puhovac u blizini gradskog naselja Sokolac, gdje uvijek ima dovoljno snijega“, istakao je Bašević.

Prema njegovim riječima, na ski-liftu će biti organizovana i besplatna škola skijanja za najmlađe koji će ovdje učiti prve korake na skijama, da bi mogli graditi karijere na nekim drugim profesionalnim stazama.

Bašević je najavio da će u u naredna dva-tri dana na gradilištu ski-lifta biti završeno juče započeto postavljanje stubova za rasvjetu na jednoj od dvije predviđene staze i počeće izgradnja postolja za glavne noseće stubove lifta.

„Učinićemo sve da u susret predstojećoj zimi završimo ovaj objekat u planiranom roku za početak sezone skijanja i obezbijedimo ljubiteljima skijanja novi sportsko-rekreativni sadržaj“, naveo je Bašević, koji je i direktor sokolačkog Šumskog gazdinstva „Romanija“.

Bašević je istakao da je u poodmakloj fazi izgradnje i objekat u kojem će biti smješteni sadržaji vezani za prodaju karata, ski-inventar za iznajmljivanje opreme za skijaše i ugostiteljski objekat.

On je dodao da je će u skorije vrijeme biti izgrađena kanalizaciona mreža sa jamom za otpadne vode i postoljem za postavljanje trafo-stanice, te plato za postavljanje kontrolne sobe ski lifta.

Bašević je rekao da će skijaške staze i lift biti značajan sadržaj koji će promijeniti imidž gradskog naselja i opštine Sokolac i postati prepoznatljiv sportsko-rekreativni objekat s obzirom da je područje Romanije poznato po jakim i dugim zimama sa dosta snijega i niskom temperaturom.

Iz Organizacionog odbora zahvalili su Vladi Republike Srspke, koja je uz inicijativu odbornika SNSD-a u Skupštini opštine Sokolac podržala izgradnju ovog objekta i finansijski ga prati u najvećem dijelu, gradu Istočno Sarajevo i gradonačelniku Ljubiši Ćosiću, „Elektrodistribuciji“ Pale i direktoru ovog preduzeća Aci Stanišiću, elektrodistributivnoj Radnoj jedinici Sokolac čiji predstavnici su podržali ideju i pomažu realizaciju projekta u bitnim fazama izgradnje, te sokolačkom Šumskom gazdinstvu „Romanija“.

Iz ovog odbora zahvalili su administrativnim službama lokalne uprave i načelniku opštine Sokolac za podršku u obezbjeđenju potrebne dokumentacije, kao i svim privrednicima i građanima lokalne zajednice koji su podržali ideju o ski-liftu.

Izgradnja ski-lifta na uzvišenju Puhovac u blizini gradskog naselja Sokolac počela je 15. septembra.