XS
SM
MD
LG

Mitrovićevo iskupljenje u Lisabonu

Foto: FSS

Prije nešto više od godinu dana, Srbija je igrala finale baraža za odlazak na EURO. Meč sa Škotskom bio je velika prilika jer je Srbija u njega ušla kao favorit a još se meč igrao u Beogradu. Međutim, veći dio meča Srbija je odigrala užasno. Nekako je Jović u završnici pogodio za 1-1 i meč je na kraju došao do jedanesteraca. Na kraju je u pet serija bio samo jedan promašaj. Tragičar te noći bio je Aleksandar Mitrović.

Nakon sjajnih sedam mečeva pod Piksijem u kvalifikacijama za Mundijal u Kataru, Srbija je nakon godinu dana i dva dana od pomenutog meča sa Škotskom imala novu veliku šansu. Meč sa Portugalom za direktan odlazak na Mundijal. Međutim, Srbija je igrala u gostima protiv favorita a odgovarala joj je samo pobjeda.

Pominjali su se razni sastavi ali Piksi se odlučio za startnu postavu sa jednim napadačem. U špicu je igrao Vlahović, iza njega Tadić dok su ving bekove igrali Kostić i Živković. Vezni red držali su Gudelj, Lukić i Sergej. Ovo je bila logičnija postava od one sa dva napadača koja se vrtila po medijima iz više razloga.

Prvo, i ovo je dovoljno ofanzivna postava ali je u isto vrijeme i racionalna. Drugo, da su Mitrović i Radonjić krenuli od starta, Piksi ne bi imao previše opcija da promijeni ritam meča ako ne bi sve išlo po planu. Ovako, mogao je ubaciti Mitrovića kad se odbrana umori a isto tako je mogao u kasnoj fazi meča koristiti Radonjićevu svježinu i brzinu. S obzirom da je izašao sa trojicom u centralnom dijelu veznog reda, bez problema je mogao u svakom trenutku izvesti jednog od njih i ubaciti drugog napadača.

Meč za Srbiju nije mogao gore početi. U 94. sekundi Portugal je poveo. Činjenica je da je Gudelj bio fauliran i da je gol morao biti poništen. Ali je i činjenica da je Rajković napravio kardinalnu grešku sa dodavanjem Gudelju jer su Portugalci izašli visoko. Generalno, Rajković je veoma dobar golman ali igra nogom mu je slabija strana.

Iako je rano primilia gol, Srbija nije pala. Tu se vidio karakter ali i mentalitet koji je usadio Piksi ovoj reprezentaciji. Nastavila je Srbija igrati kao da se ništa nije desilo. izlazila konstantno u visoki presing i stvarala prilike. Najbliži u ranoj fazi da donese izjednačenje bio je Vlahović kada je pogodio stativu u 12. minuti.

To je bio samo nagovještaj dobrih stvari. Kada je Srbija imala posjed, igrala je standardnu igru pod Piksijem. Konstantno se tražila širina preko krila i Kostić i Živković su stalno napadali ali nekako bi uvijek izostao pravi centaršut. Kada bi Portugal imao loptu, Srbija bi vršila presing i nerijetko brzo dolazila do lopte. A za svu hrabrost i dobru igru, Srbija je nagrađena u 33. minuti kada je Tadić pogodio za 1-1. Portugal je faktički nakon gola jedini pravi napad imao u završnici poluvremena kada je Rajković odbranio šut Mutinja.

Znalo se da će Piksi u nekom trenutku ubaciti Mitrovića. I uradio je to na startu drugog poluvremena tako što je izveo Gudelja. Srbija je tako prešla u formaciju 3-4-1-2. Međutim, Srbija je time izgubila nadmoć na sredini terena. O Gudelju vladaju različita mišljenja ali za dominaciju Srbije u prvom poluvremenu, dobrim dijelom je i on bio zaslužan. Međutim, imao je karton i moguće da je baš zato on izašao. 

Kako god, u nastavku je Portugal uspio umiriti tempo i uvesti utakmicu u ritam koji njima odgovara. Međutim, cijelo vrijeme su igrali ziheraški i dosta kukavički te nisu mnogo pokušavali dati drugi gol. Piksi je znao da nešto mora mijenjati i za poslednjih 20ak minuta ubacio je Radonjića umjesto Živkovića koji je odigrao odličan meč i često se sjajno vraćao i u defanzivi. Međutim, čak ni ta izmjena nije u startu donijela ono što se očekivalo. Zadnji adut bio je Luka Jović i to umjesto Kostića. To je bila izmjena u 89. minuti pa je Srbija završnicu igrala sa tri napadača mada realno i nije se imalo šta za izgubiti.

A onda je uslijedio taj trenutak. Trenutak koji je donio gomilu radosti u domove svih onih kojima je Srbija u srcu. Dušan Tadić je ubacio loptu a Aleksandar Mitrović pogodio za 2-1. Iako se možda na prvu nije vidjelo, čak je dijelom Piksijeva poslednja izmjena uticala na ovakav ishod jer je Jović odvukao jednog igrača Portugala za sobom tako da je Mitroviću bio posao nešto lakši a Mitrović je to sve itekako znao iskoristiti i pogodio je za 2-1.

Bilo je ostalo par minuta nadoknade do kraja ali Portugal nije stvorio ni jednu veliku šansu te je Srbija otišla na Mundijal. I to je otišla na maestralan način. Nije doživjela ni jedan jedini poraz u kvalifikacijama, igrala je možda i najljepši fudbal u svojoj istoriji, novijoj sigurno, te je na kraju ostvarila pobjedu protiv velikana. Ovaj isti Portugal je prije pet godina bio prvak Evrope a sinoć ga je hrabra Piksijeva Srbija bacila na koljena.

A upravo taj hrabar pristup, igra bez kalkulacije i alibija, su glavne karakteristike Piksijeve Srbije. Piksi je bio samouvjeren od starta a tu svoju samouvjerenost prenio je i na udbalere i cijelu naciju. Stvorilo se veliko jedinstvo i na kraju se sve završilo na fenomenalan način bar što se kvalifikacija tiče.

A na kraju nije moglo ljepše ispasti nego da baš Aleksandar Mitrović bude strijelac odlučujućeg gola. Prije godinu dana bio je tragičar nacije a sinoć je postao njen heroj za sva vremena. Jer nije samo u pitanju odlazak na Mundijal nego način na koji se otišlo. Jer bačena je na koljena velika fudbalska sila i ostvarena pobjeda kakvih Srbija malo ima.

Na kraju krajeva, Mitrović je definitivno zaslužio da bude heroj. Jesu tokom kvalifikacija Tadić i Sergej imali magiju u nogama i davali sjajne lopte ali trebalo je te lopte pretvoriti u golove a većinom je to radio Mitrović. U prvom meču sa Portugalom, postao je najbolji strijelac u istoriji reprezentacije a sinoć je pogodio za odlazak na Mundijal. Tako se iskupio na najljepši mogući način za onaj promašeni penal protiv Škota godinu dana ranije.

Srbija je izborila tako drugi put uzastopno odlazak na Mundijal. Prošli novembar je bio tumuran, ovaj je sjajan a s obzirom da svjetsko prvenstvo kreće u novembru naredne godine, vidjećemo kakav će taj novembar biti za Piksijevu Srbiju.

Nadamo se da će taj naredni novembar biti mnogo više sličan ovogodišnjem nego onom prošlogodišnjem.....