XS
SM
MD
LG

Fudbalski savez Republike Srpske pomaže gradnju svlačionica

 MRKONjIĆ GRAD - Mrkonjić je grad fudbala. U to se uvjerio i predsjednik Fudbalskog saveza RS i BiH Vico Zeljković, koji je   razgovarao sa predstavnicima opštine Mrkonjić Grad i Fudbalskog kluba Sloboda o izgradnji infrastrukture na stadionu „Luke“.

Dogovoreno je da naredne godine, na principu  zajedničkih ulaganja počne gradnja svlačionica na glavnom terenu stadionu „Luke“. Riječ je o objektu koji će imati klupske prostorije, svlačionice za fudbalere, službena lica, VIP lože i prateće sadržaja. Objekat će se graditi na principu partnerskog ulaganja.

-Ovo što je urađeno na infrastrukturi u Mrkonjić Gradu, je olakšanje za FS RS. Dogovorili smo se da nađemo mehanizam kako da pomognemo nove projekte iz infrastrukture, kao što je izgradnja svlačionica i klupskih prostorija. Naša je želja da to bude dugoročno rješenje. Na nama je da nađemo mehanizme za finansiranje toga projekta i da budemo većinski partner u tom projektu - rekao je Zeljković.

Da je dogovorena gradnja svlačionica potvrdio je i načelnik opštine Mrkonjić Grad Dragan Vođević.

 -Mi smo goste iz FS RS upoznali sa aktivnostima koje smo proveli do sada na izgradnji infrastrukture. Upoznali smo ih šta je sve opština uradila vlastitim sredstvima, ali i pomoći Vlade Srbije. Ono što predstoji je izgradnja svlačionica i uprave zgrade kluba. Planiramo da do kraja godine završimo sve projekte, izaberemo izvođača radova i da početkom naredne građevinske sezone  krenemo s izgradnjom, kako bi smo sledeću fudbalsku sezonu 2022/23 dočekali sa novim svlačionicama - rekao je Vođević.

 Moderni fudbalski tereni impresionirali su i prvog čovjeka Fudbalskog saveza RS Vicu Zeljkovića.

-Mrkonjić Grad je dobar primjer, kako opština u saradnji s klubom može da uradi mnogo na infrastrukturi. Uloženo su dva miliona maraka u izgradnju infrastrukture. Za sve što je urađeno imam samo riječi hvale. Sigurno je da će Fudbalski savez RS i FS BIH  sa svoje strane pronaći sredstva i pomoći realizaciju  ovih infrastrukturnih projekata. Biće to objekat za budućnost i za mlade generacije i mlade fudbalere- kaže Zeljković.

U Mrkonjić Gradu nema pouzdanih podataka od kada se igra fudbal. Međutim, pouzdano se zna da su prvu  fudbalsku utakmicu organizovala braća Buhovac 1919 godine. Oni su iz Češke donije dvije fudbalske lopte i na prostoru sadašnjeg stadiona „Luke“, organizovali odigravanje utakmice.

Od tada su na „Lukama“, prošle mnoge generacije fudbalera koje su igrale na neuslovnom terenu. Tek prošle godine urađen je novi teren, ali i pomoćni teren sa vještačkom travom i rasvjetom.

Fudbalski klubi Sloboda, osim seniorske ima mlađe selekcije i Školu fudbala koju pohađa 150 malaišana

-Brat i ja  treniramo fudbal. Ja treniram pet godina. Sada imamo odlične uslove za treniranje i ovaj stadion sa vještačkom travom nam mnogo znači- kaže dječak Dimitrije Gavrić.

Slično priča i djevojčica Željka Lekić, koja fudbal trenira s dječacima četiri godine.

-Na stadion sam došla da treniram skupa s bratom. Volim fudbal i želim da jednog dana postanem vrhunska fudbalerka - kaže Željka.

Ono s čim se Mrkonjićani posebno ponose je pomćni teren satdiona „Luke“, sa vještačkom travom i koji omogućava odigravanje utakmica u noć nom terminu.T o je upravo bio i veliki „mamac“ da fudbal počne da treniraju mališani, ne samo iz Mrkonjić Grada, nego i susjednih mjesta.

Ostali fotosi: