XS
SM
MD
LG

PONOVO NAJBOLJA! Dragana Vitković opet najbolji ringovni sudija Svjetskog prvenstva

Kik boks sutkinja iz Bosne i Hercegovine drugi put uzastopno je proglašena za najbolju na Svjetskom prvenstvu

Dragana Vitković drugu godinu uzastopno proglašena je za najboljeg ringovnog sudiju Svjetskog prvenstva u kik boksu. Nakon što je to laskavo priznanje prvi put dobila u Sarajevu 2019. godine, isto je sada ponovila i u Lido di Jesolu.

U razgovoru za naš portal Vitkovićeva govori o ovom laskavom priznanju, kao i ambicijama u nastavku sudijske karijere.

- Osjećaj je zaista fantastičan, prije svega, sjajno iskustvo, a zatim i potvrda da ono što radim, radim u kontinuitetu odlično. Ovo svjetsko prvenstvo je po svemu bilo posebno, naročito zato što je prvo svjetsko prvenstvo organizovano u uslovima pandemije koja je zavladala cijelim svijetom. Organizacija je bila na vrhunskom nivou, mjere su bile rigorozne i morale su se poštovati, rekla je za naš portal Vitkovićeva.

Njoj je pripala čast da sudi finala, koja su mogla da sude samo odabrane sudije sa A licencom. Kako nam kaže, imala je određeno breme na leđima, jer se pojavila kao najbolji sudija prethodnog svjetskog prvenstva.

- Sudila sam svih šest dana, uključujući i finalne mečeve koje su sudile samo odabrane sudije sa A licencom. Svakako da nije jednostavno suditi nakon što budeš proglašen za najboljeg sudiju Svjetskog prvenstva, naravno da je postojala jedna vrsta pritiska ako se to tako može nazvati, ali evo rezultati govore da sam to priznanje koje sam dobila 2019. godine u potpunosti opravdala.

Za nju je ovo prvenstvo bilo drugačije nego ono u Sarajevu prije dvije godine, jer se sada već etablirala kao najbolja na svijetu.

- Pa bilo je drugačije dosta od onog u Sarajevu jer sam tada maltene tek trebala da pokažem kako sudim, sada se to suđenje koje su supervizori ocijenili kao odlično, moralo potvrditi, tako da je sad bilo definitivno teže, ali se, hvala Bogu, završilo na najbolji mogući način.

Istovremeno, Vitković je ponijela i najveće sudijsko zvanje, internacionalni sudija A licence.

- Tako je, sada sam dobila A licencu, to je najveće sudijsko zvanje u kik boksu pod okriljem WAKO organizacije. To je cilj kojem sam težila od samog početka, a kao što sam i prije izjavljivala, moja sudijska karijera je išla brzom uzlaznom putanjom, tako da sam maltene za dvije godine stigla do A licence. Ovako kada se priča o tome nekome sa strane, to može izgledati kao nešto jako jednostavno, ali zaista nije tako. Prije svega, velika su odricanja ako želite da budete profesionalac u ovom poslu, pored toga velika su i ulaganja, a svakako i odgovornost koju nosite svaki put kada sudite. Ovo priznanje po drugi put mi je otvorilo mnoga vrata, prije svega, supervizori su oduševljeni mojim radom, vjeruju u mene i sada zvanično mogu prvi put da izjavim da sam dobila poziv da sudim Svjetske igre, koje će naredne godine biti održane u Americi. Svjetske igre će suditi 10 najboljih sudija svijeta i zaista mi je velika čast i zadovoljstvo da sam izabrana da budem među tih 10. Smatram da je ovo ogromno prizanje ne samo za mene nego i za sudijsku komisiju KBSBiH, ali i za sam Kik boks savez Bosne i Hercegovine.

Sada je već na samom svjetskom vrhu što se tiče suđenja, ali ona želi još da napreduje.

- Kažete da sam dostigla vrh, djelimično se slažem s tim. Jesam dobila tu A licencu, jesam dva puta proglašena za najboljeg sudiju Svjetskog prvenstva, ali uvijek ima prostora za napredak, ne želim da dozvolim sebi da mislim da je to to, želim i dalje da idem uzlaznom putanjom, a nikako da sad tapkam u mjestu.

Sljedeći cilj joj je da svojim znanjem i iskustvom pomogne u radu Kik boks saveza Bosne i Hercegovine.

- S obzirom na to da sam sada ušla u jednu ozbiljnu priču, želja mi je da pomognem na neki način i mom Kik boksu savezu Bosne i Hercegovine, kolegama sudijama da i oni idu i teže ka većim ciljevima u ovom poslu, jer zaista smatram da imamo mnogo dobru sudijsku organizaciju u našem savezu koja funkcioniše besprijekorno.