XS
SM
MD
LG

Jahorina spremno dočekuje novu zimsku sezonu

U cilju adekvatne pripreme nove zimske sezone na Jahorini, održan je sastanak operativnog tima, na inicijativu i uz podršku ministra saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske, Nedeljka Ćorića. Na ovom sastanku izložen je plan rada i rasporeda aktivnosti OC Jahorina za zimsku sezonu 2021/2022. Raspravljalo se o obezbjeđenju uslova za rad ski centra od naplate parkinga, čišćenja puta i ski centra, medicinske pomoći, konstantnog prisustva policijske patrole, inspekcijske kontrole, komunalne policije, do nesmetanog obezbjeđenja električne energije, rasvjete i vode.

„Mi kao Olimpijski centar Jahorina smo na sastanku operativnog tima izvjestili sve prisutne o stanju naših projekata. Ovog ljeta smo, uz podršku Vlade Republike Srpske i predsjednika Milorada Dodika izgradili veliki broj instalacija. Nova kabinska gondola Poljice, najbolja u ovom dijelu Evrope, čiji dizajn potpisuje italijanska dizajnerska kuća Pininfarina, predstavlja najznačajniju investiciju u nizu noviteta.  Sa povećanim kapacitetom na 3.600 skijaša na sat, svjetlosnim efektima i toplom vezom koja je povezuje sa Olimpijskim barom, gondola je dostupna za dnevno i noćno skijanje kao i za panoramsko razgledanje. Dvije potpuno nove šestosjedne žičare Rajska dolina i Trnovo i dva nova ski lifta „Javor" i „Spust" zaokružuju ponudu Jahorine na ukupno 24 ski staze dužine 47 km ski staza povezanih u jedinstvenu cjelinu sa 16 instalacija vertikalnog transporta ukupnog kapaciteta 28.800 skijaša na sat. Prvi put nakon 30 godina smo osposobili stazu „Spust". Nova rasvjeta je zasijala stazom Novak Đoković koja će prvi put ove sezone biti dostupna i za noćno skijanje. Ambijentalno je uređen gornji dio planine a dobro poznati ugostiteljski objekat, Olimpijski bar je novu zimsku sezonu dočekao sa proširenim kapacitetom za 100 mjesta. Novih 7 km sistema za osnježavanje garantuje dobro pripremljene ski staze, a za ugodniji dolazak do Jahorine, presvučen je put od Pala do Jahorine. Ovo su sve projekti sa kojima ulazimo u novu zimsku sezonu."

Ljevnaić je istakao da je zahvaljajući dobroj promociji i marketingu Jahorina od decembra rasprodata i u potpunosti bukirana. Najavio je i ski opening koji kreće od 3. decembra koncertom Tonija Cetinskog, potom 4. decembra će nastupiti Haris Džinović a dan nakon 5. decembra će posjetioci Jahorine uživati u hitovima Saše Matića. Prema njegovim riječima nakon svakog koncerta će biti VIP Partiji u Olimpijskom baru. Poslije ski openinga, dva naredna vikenda uslijediće nastupi velikog broja izvođača sa čak 22 koncerta. Za mart je najavljen festival poznatih svjetskih DJ-eva pod nazivom Brodolom. Po svemu sudeći Jahorina će ove sezone biti centar najbolje zabave u regionu.

„Suština ovog sastanka je bila u tome da se uvežemo svi. Velika su sredstva uložena na Jahorini i velika su ulaganja u skijašku infrastrukturu i dovoljno je da napravimo propust u samo jednom segmentu i da turisti odu nezadovoljni. Zato je bitno da svaki segment fukcioniše dobro i samim tim će sve investicije imati svoj puni smisao.

Predsjednik nadzornog odbora Olimpijskog centra Jahorina, Nedeljko Elek, rekao je da je ovo istorijska godina u investicionim ulaganjima na Jahorini. „Uz 99 miliona KM koje su uložene u Olimpijski centar uz pomoć Vlade Repubulike Srpske, imamo ulaganja i Puteva Republike Srpske, Elektroprivrede, Elektroprenosa. Elektrodistribucija Pale je ove godine izgradila pet novih trafo stanica što govori dovoljno o ozbiljnosti ulaganja na Jahorini. Želim da se zahvalim svima koji su pomogli realizaciju ovih projekata, prvenstveno Vladi RS, resornom ministarstvu i svim lokalnim preduzećima a posebno Elektrodistribuciji Pale i Vodovodu Pale.

Mi smo za iznos od 99 miliona KM ušli u investicije pet novih instalacija vertikalnog transporta. Od tih pet, četiri će biti puštene ove godine u rad, jedna neće a to je šestosjed Trnovo. Na ovom dijelu smo imali puno problema zbog poplava,  tu imamo čak i problem da je jedan hotelski kompleks koji se gradi u podnožju pozicioniran na klizištu. Da bi se sve saniralo potrebna su velika ulaganja i vrijeme koje mi trenutno nemamo, tako da ćemo po završetku sezone krenuti u rješavanje ovog problema" dodao je Elek.

Ministar Sabraćaja i veza u Vladi Republike Srpske, Nedeljko Ćorić rekao je da je zadovoljan onim što je vidio i čuo danas na današnjem sastanku.

„U pitanju su značajni infrastrukturni projekti koje je realizovao Olimpijski Centar Jahorina u ovoj godini, i ono što me raduje je što su svi oni u završnoj fazi, i da će biti spremni za pocetak nove turističke sezone. Takođe, na današnjem sastanku operativnog tima, tačnije, predstavnika svih javnih institucija koje imaju bilo kakav dodir sa turističkom sezonom ovdje na Jahorini, shvatio sam da su sve one najvećim dijelom spremne za početak nove turističke sezone. Postoje problemi, za koje se nadam da ćemo riješiti u narednim danima, kao što je pitanje ambulante, u namjeri da napravimo bolji objekat koji će svim skijašima i korisnicima zdravstvene zaštite biti izuzetno bitan, te problem čišćenja, ali i naplate parkinga, dijela Olimpijskog Centra pod vlasništvom opštine Trnovo. Uvidio sam na današnjem sastanku da postoji ta vrsta problema, te ću nastojati da u narednom periodu, sa načelnikom opštine Trnovo i skupštinskom većinom eliminišem potencijalno nezadovoljstvo usljed ovakvih pitanja. Jahorina ja spremna, u punom kapacitetu, i kao takva će sigurno biti dominantna u cijelom regionu po pitanju zimskog turizma, velikom zaslugom promocije, koja je rađena tokom čitavog ljeta. Gdje god da su se sadržaji i potencijal Jahorine promovisali, naišli su na veliki odziv i ogromno interesovanje, i već po najavama za ovu sezonu, možemo slobodno reći da će ista biti izuzetno uspješna."

 „Vlada Republike Srpske i dalje namjerava da pomaže Olimpijski Centar i sve one kapacitete koji se nalaze na Jahorini. Takođe smo razgovarali o nekim novim investicijama. U pitanju su izgradnja sportske dvorane, te  pijace, odnosno onih sadržaja koje nemamo na planini, kao i rješavanje pitanja popratnih sadržaja, kao što je smještaj policijske stanice. Jahorina nije isti centar od prije 5 godina, već sada predstavlja mjesto koje u zimskoj sezoni postaje ozbiljan grad. Kao takav ima svoje potrebe, kojima moramo da se pozabavimo, sa ciljem zadovoljavanja naših posjetilaca. Cilj nam je da svi sa planine ponesu najljepše utiske, te samim tim budu naša najbolja reklama", dodao je Ćorić.