XS
SM
MD
LG

Godina protkana uspesima

Nemanja Miljanović

Iza Fudbalskog kluba Borac je jedna od najuspešnijih godina u novijoj istoriji, ako ne i bolja od šampionske 2011. Crveno plavi su sumirali rezultate u godini na izmaku i kada se realno pogloeda Borac je napravio veliki iskorak.

Osvojena je druga titula u Premijer ligi BiH nakon što je prestignuto Sarajevo koje je imalo 13 bodova više od Krajišnika, na evropskoj sceni su odigrane četiri utakmice, pobeđen je rumunski Kluž, igrano je finale Kupa BiH. Posle jesenjeg dela sezone 2021/22. Borac je zauzeo treću poziciju što je izuzetan plasman kada se sagledaju sve poteškoće sa početka prvenstva, izboreni plasmani u četvrtfinala kupova Republike Srpske i BiH, pa Banjalučane na proeće očekuju i bitke za trofeje.

Godina je zatvorena pobedom (3:1) na Gradskom stadionu protiv Slobode iz Tuzle, uvek neugodnog protivnika. Odigrali su izabranici trenera Nemanje Miljanovića, u poslednje vreme, jednu od boljih utakmica i po teškom terenu prikazali veliku požrtvovanost i zalaganje.

-Mislim da smo odigrali dobru utakmicu, pogotovo prvo poluvreme, gde smo stvorili niz dobrih prilika. Uspeli smo i da povedemo, međutim Sloboda je jako brzo izjednačila, tako da je to bio “hladan tuš” za nas, ali nam se to vratilo u drugom poluvremenu, odnosno početkom drugog, kada smo odmah uspeli da povedemo sa 2:1. Možda to drugo poluvreme nije bilo kvalitetno kao prvo, što je i normalno. Došlo je do umora, više je to bila igra tranzicije, gde smo opet dobro sve kontrolisali – istakao je Nemanja Miljanović, trener Borca i dodao:

-Uspeli smo da damo i treći gol, zatvorili utakmicu na pravi način i mislim da treba čestitati našim momcima, pogotovo što je ovo poslednja utakmica, gde ima i umora, i lošeg terena… Čestitam Slobodi na fer i korektnoj utakmici i želim Tuzlacima sreću u nastavku prvenstva.

Zaostatak za jesenjim prvakom Zrinjskim je zaista ogroman – 18 bodova. Mostarski “plemići” su u dva navrata demontirali Borac u Banjaluci (5:1) i kod kuće (4:1), igraju najbolji fudbal u “Dejtonskoj zemlji” o teško će ih na proleće bilo ko moći skinuti sa trona, pogotovo što je prvenstvo “skraćeno” i trajaće 14 kola. O ambicijama u drugom delu sezone Miljanović je rekao:

-Krenuli smo turbulentno, znate i sami kako je to bilo u početku, od euforije i osvajanja titule do nekoliko minuta od penala protiv Kluža. Onda se desio pad, ciljevi kluba su bili jasni, da se brani titula, međutim nismo uspeli da održimo korak. Došao sam posle četiri kola, bili smo poslednji ako se ne varam. Uspeli smo da napravimo niz dobrih rezultata, imali smo utakmicu protiv Željezničara kući gde smo izgubili dva boda, falilo nam je to da bismo kasnije možda mogli da pratimo Zrinjski. Onda je došla i ta utakmica protiv Zrinjskog, gde smo mogli direktno da ugrozimo njihovo mesto, ali u tome nismo uspeli. Sada je naš cilj druga pozicija, a ostali smo i u Kupu BiH. Tuzla siti nije nedostižna, Zrinjski je već odmakao i igra tako dobro da o tituli više ne mislimo. Ako možemo, treba da usmerimo snage da osvojinmo drugo mesto i Kup takmičenje.

Na samom startu sezone klub je napustio krilni napadač i jedan od najboljih pojedinaca Almedin Ziljkić, a nedavno je crveno-plavu opremu razdužio i dotadašnji kapiten Stojan Vranješ, preselivši se u Bangladeš gde je nastavio golgeterski niz. U Borcu se spremaju za “bogat” prelazni rok.

-Prelazni rok je stvar kluba, treba sesti i popričati. Momci su izneli dobar teret, Borac je trenutno treći. Videćemo, mislim da samo Goranu Zakariću ističe ugovor, oko ostalih igrača treba da se sedne i razgovara, da se vide ambicije. Ako one glase drugo mesto i osvajanje Kupa kako sam rekao, onda sigurno treba sesti, popričati šta nam nedostaje, pojačanja su uvek dobro došla. Sad tu treba pogoditi, treba uraditi sve kako treba – zaključio je na kraju Nemanja Miljanović, strateg Banjalučana.

Zakarić: Sve poznato do 10. januara

O tome da li će nositi o dalje crveno-plavi dres ili menja sredinu Goran Zakarić je rekao:

-Bilo je svega i svačega, ali možemo da budemo zadovoljni nakon ove polusezone. Nije to išlo kako smo hteli na početku od te evropske utakmice sa Klužom, kad smo ispali. U jednom mometu smo bili poslednji na tabeli i jednostavno to je bilo jako ružno kad pogledam kao igrač, a pogotovo kad to vidi javnost i svi ljudi koji vole Borac. Mislim da nas je ta utakmica dosta ispraznila, i psihički i fizički, u emotivnom i svakom drugom smislu, ali pokazali smo u nekom periodu da možemo da odigramo dobro. Svesni smo situacije da je otišlo dosta igrača: Ziljkić, Ćosić, Uzelac, Siniša Dujaković, Brtan, Vranješ na kraju, to je grupa igrača koja je dosta davala klubu i ekipi. Nadam se da ćemo u ovom prelaznom roku uspeti nešto da napravimo i dovedemo nekoliko igrača koji bi nam pomogli u tim nekim ciljevima. Na temu mog ostanka sam pričao s ljudima iz kluba, tako da će se sve znati do početka priprema. Desetog januara krećemo, tako da ću do tada znati i ja i oni, ali i svi vi, pa ne bih sad o tome. Ugovor mi ističe, to nije tajna nikakva, ali videćemo kakva je situacija. Ne bih ništa da prognoziram, u kontaktu sam sa ljudima i uskoro bi trebalo sve da se sazna.

Malbašić: Potrebna pojačanja

Predsednik Stojan Malbašić je istakao da je Borac imao je jednu od najuspešnijih godina u istoriji dugoj 95 godina:

-Bili smo šampioni, igrali smo Ligu šampiona, za nas dosta uspešno, igrali smo i finale Kupa BiH. U ovoj novoj polusezoni normalno da imamo iste ciljeve kao što je to bilo i prošle godine, a to je izlazak u Evropu. Svesni smo da u ovoj sezoni ne možemo da budemo prvi, ekipa Zrinjskog je igrala odlično, napravili su veliku razliku, tako da nama ostaje borba za drugo mesto i osvajanje Kupa BiH i nadam se da je to jedna realnost i da možemo da ostvarimo do kraja sezone. Prvo treba da sagledamo situaciju oko igračkog kadra, da vidimo šta nam treba, gde da se pojačamo i da se mirne glave donesu odluke. Sve zavisi od igrača koji su tu trenutno i od igrača koji možda više neće biti tu. Prvo moramo to da vidimo, ko će da ostane, ko će da ide, nakon toga će da se donesu određene odluke. Vidi se da nam određeni kvalitet fali da bismo apsolutno napali sami vrh tabele.

 


Široki Brijeg 3 : 3 Radnik
Sloboda 1 : 1 Željezničar
Velež 3 : 0 Sarajevo
Posušje 3 : 0 Borac
Leotar 0 : 0 Tuzla City
Rudar Prijedor 0 : 2 Zrinjski
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zrinjski 33 26 6 1 84
2 Tuzla City 33 15 12 6 57
3 Borac 33 13 15 5 54
4 Sarajevo 33 13 7 13 46
5 Velež (-3) 33 13 8 12 44
6 Željezničar 33 9 16 8 43
7 Široki Brijeg 33 8 15 10 39
8 Posušje 33 8 13 12 37
9 Leotar 33 9 7 17 34
10 Sloboda 33 7 12 14 33
11 Radnik 33 5 12 16 27
12 Rudar Prijedor 33 5 11 17 26