XS
SM
MD
LG

Novakova duša, ili sluša ili zapoveda

Ako postoji čovek kojeg možete u svakoj (ne)prilici, prepoznati po osmehu, pobeđivao ili gubio, bio hvaljen ili kuđen, onda je to Novak Đoković.
Njagova duša kad nesluša, tada izdaje zapovest; eto, tako, a i kako bi drugačije bilo, onoga koji ispraća 350. nedelju kao teniski vladar kugle zemaljske. 

 


Činjenica da danas živimo u svetu fikcije i naglavačke okrenute realnosti, Đokoviću ne smeta da bude svoj, autentičan i unikatan, ni na čiju štetu, već u korist običnog čoveka, pomalo uplašenog sutrašnjim svitanjem. Isti odnos ima i u svom planetarnom teniskom bratstvu u kojem nemilosrdno ruši rivale i rekorde, a ponos ga, pri tome, čini skromnim i ćutljivim. 
Taj njegov pogled i stav prema ljudskom bitisanju najmanje ima dodirnih tačaka sa njegovim kolosalnim teniskim ostvarenjima, naprotiv: on ih koristi, za raziku od drugih u svim sportovima, da bi se još više posvetio malom uplašenom biću, ohrabrio ga da korača napred ka svom realnom i dostižnom cilju. Na taj način i tenis, koji se već i kao igra i kao vrhunska, koliko civilizacijska, toliko i sportska ostavština postaje planetarna magija s brojnim dostignućima i čarolijama. 
U mom kraju, tamo preko Vrbasa “Banjalučkom Dorćolu”, video sam dečake i devojčice da na poligonu ispred zgrade nemilosrdno udaraju žutu lopticu kuhinjskim tavama, devojčice su silovitije i spretnije, uz graju i vrisku njihovih roditelja, i tu su majke bučnije, što opet potvrđuje misao nedostižnog Viktora Igoa da je Bog stvorio muškarca, a đavo ženu, makar on uvek tvrdio da je anđeo.
Tako i Novakova misija, još uvek na planeti kod svih neshvaćena na pravi način, dok u međuvremenu ruši teniske rekorde i otkriva brojne čovekove zablude, ostaje i dalje nada da je pravednost mnogo više od sna budnog čoveka. 
Zato je Novak Đoković uistinu nešto posebno, do sada neviđeno, i kao sportista i kao mlad čovek, u kojem uvek živi nada, čak i onda kada je cela planeta zemlja, baš kao u ovom vremenu, izgubila svaku nadu!!
Novakova dela sve govore, pre svega, da nijedno ljudsko dobro nije prekasno za učenje, a onda – toliko toga kristalno jasno objašnjavaju!

Sportski žurnal

Novak Đoković