XS
SM
MD
LG

Sokolovi ponovo lete: Mladen Mrda zasukao rukave i stabilizovao RK Slavija

Foto VASKE

Rukometaši Slavije iz Istočnog Sarajeva nalaze se na zimskom odmoru. I dok oni odmaraju rukovodstvo kluba i dalje radi na stabilaziciji kluba koja je započeta u junu ove godine. Tada je, poslije pola godine bez uprave i praktično gašenja kluba, u predsjedničku fotelju Slavije stigao Mladen Mrda.

Nekadašnji rukometaš, čovjek koji je učestvovao u osnivanju RK Slavija na početku ovog milenijuma, poslije devetnaest godina se vratio u svoju Slaviju. Kako kaže, i sada se pita zašto je to uradio, zašto je sebi nametnuo obavezu, ali i ističe da nije mogao da gleda kako se klub gasi.

- Moja lična dilema je i sada prisutna. Rad u bilo kojem sportskom kolektivu iziskuje mnogo odricanja, vremena i truda. Ali, nisam mogao da dozvolim da se klub ugasi, kako zbog rukometnog sporta, igrača, publike - tako i zbog naše lokalne zajednice kojoj je rukomet donosio mnogo radosti i predstavljao ovu regiju na kvalitetan način. Nakon mnogo godina vratio sam se u klub u kojem sam bio kada se osnivao prije dvadeset godina. Uz podršku lokalne zajednice, prijatelja kluba, igrača i  pozitivne energije koja nas sve drži , mogu da budem ponosan šta smo uradili za kratko vrijeme. Ovo je čak i prevazišlo moja očekivanja, rekao je za SportDC, Mladen Mrda.

Situacija po preuzimanju kluba nije bila obećavajuća. Na računu nije bilo sredstava, a dočekala su nas  mnoga dugovanja. Ipak, 2021. godinu klub, mimo njegovih očekivanja, završava sa izmirenim obavezama.

- Kada sam preuzeo funkciju predsjednika, klub je bio u prilično teškoj situaciji u finansijskom ali i materijalno – tehničkim uslovima. Napravili smo operativni plan, definisali prioritete i krenuli u pripremu kluba za predstojeću sezonu. U bukvalnom smislu prvo smo se bavili oživljavanjem kluba jer je praktično bio ugašen, prvi tim je već nekoliko mjeseci bio raspušten, mlađe kategorije su bile pred gašenjem, dugovanja kluba nisu bila zanemarljiva i posebnu smo energiju uložili za izmirenje istih. Danas, imamo situaciju da su nam i najveći skeptici čestitali na poslu koji smo uradili a vjerovali su da nije moguće, govori nam Mrda, i nastavlja:

- Postavili smo sebi prioritete i radili. Sa ovom godinom završili smo prvu fazu oporavka kluba a to je stabilizacija, finansijska i igračka. Moram da se pohvalim da smo zaključno sa 2021. godinom izmirili sva dugovanja koja je Rukometni klub Slavija imao. Istina, nedomaćinski odnos prema raspodjeli sredstava iz prethodnih godina, zadao nam je mnogo muke, i dalje se pojavljuju određene obaveze i repovi ali ih rješavamo u hodu.

Zadovoljan je Mladen Mrda kako ovo sve trenutno izgleda. Klub je u procesu oporavka i malo je nedostajalo da se okite jesenjom titulom Prvaka Republike Srpske. Ipak, još jednom napominje ulazak u Premijer ligu nije prioritet.

- Moramo biti zadovoljni. Rekao sam već da smo bili u toj prvoj fazi oporavka kluba. Pred sebe nismo postavili visok rezultatski cilj. Ulazak u Premijer ligu ove sezone nam nije imperativ, ali sjećate se da sam više puta naglašavao da me interesuje pobjeda u svakom meču. Želim da ekipa ima pobjednički mentalitet i da ide na pobjedu u svakoj utakmici, ali to ne znači da nam je prioritet prvo mjesto, naprotiv. Iz takve želje, odnosa igrača prema klubu i našoj vjernoj publici u samom smo vrhu tabele. Da smo posljednju utakmicu protiv Jedinstva pobijedili na svom terenu umjesto što smo odigrali nerješeno, mi bismo bili jesenji prvaci, I to je ogromna stvar. Klub je početkom godine praktično bio ugašen, budućnost kluba je bila neizvjesna, a onda smo uspjeli da se podignemo i odigramo dobro polusezonu.

Foto VASKE

Jasan je Mrda po pitanju budućnosti kluba. Slavija u ovom trenutku ne može igrati značajnu ulogu u Premijer ligi BiH, ali je želja da Sokolovi stasaju i imaju svoju okosnicu za Premijer ligu.

- Nije Slaviji cilj ove sezone Premijer liga Bosne i Hercegovine. Evo i da uđemo u Premijer ligu ,iskreno, nisam siguran šta bi radili. Slavija u ovom trenutku nema infrastrukturu da igra Premijer ligu Bosne i Hercegovine. Ok, evo možemo mi odmah ući, to nije sporno, naći ćemo i novac za takmičenje u Premijer ligi za tu prvu sezonu, ali moramo da budemo svjesni da to nije ispravan put. Šta nakon te prve sezone? Napominjem, nemamo omladinski pogon koji je spreman da igra Prvu ligu, a ne Premijer ligu BiH. U prethodnim godinama omladinski pogon je gotovo potpuno nestao. Imali smo tu nekolicinu dječaka koji su ostali da treniraju, ali to su tek dječaci 2005. godište i mlađi koji nisu spremni za viši rang takmičenja. Treba nama još nekoliko godina stasavanja, nekoliko godina slaganja tima i kompletnog kluba i tek onda možemo da razmišljamo o Premijer ligi Bosne i Hercegovine a da to ne bude samo da uđemo i da razmišljamo kako opstati u ligi. Želimo da budemo ozbiljan klub koji je spreman da se uhvati u borbu sa najboljima.

Sa ovom pauzom počinje druga etapa u stabilizaciji kluba. Sada se insistira na ozbiljnošću i na selekciji ekipe.

- Sa ovom sedmicom počeli smo sa drugom etapom opravka kluba. Igrači su na odmoru, pa smo za vikend održali jedan sastanak prvo stručnog štaba, a onda i sa igračima. Sada već moramo da se uozbiljimo. U prvoj fazi bila nam je bitna stabiliziacija kluba, formiranje igračkog kadra i nastavak takmičenja. No, već sada moramo krenuti sa ozbiljnijim radom. Sa tribina se moglo vidjeti da neke stvari evidentno nisu funkcionisale u igri i sa trenerima smo se dogovorili da to ispravljamo. Nedostaje nam sinhronizacije u samoj igri, brža igra i jedan značajno ozbiljniji pristup trenažnom procesu.

Imaju u Slaviji plan da „izbace“ vlastite trenere sa Master coach licencom.

- Želimo da edukujemo trenere i da im omogućimo dalje školovanje, te da na kraju stignu do Master coach licence. Nažalost, ranije nije bilo neke vizije po pitanju obrazovanja trenera, tako da je propuštena prilika da postojeći trenerski kadar bude već u sistemu edukacije za Master coach licencu u ovoj generaciji koja se sada školuje. Hoćemo da stvaramo sopstveni trenerski kadar koji će u budućnosti doći do rezultata. To je put kojim želimo da idemo, kako bismo u budućnosti osim dobrih rukometaša stvorili i respektabilne trenere.

U narednoj godini Slavija će započeti nove projekte kojima žele omasoviti podmladak i privoljeti dječake i djevojčice da se bave rukometom.

- Već od narednog polugodišta krećemo sa nekoliko projekata u cilju omasovljenja omladinskog pogona. Želimo da djeci i njihovim roditeljima predstavimo naš program i da kroz projekat rukometa u školama sa prostora našeg grada probamo stvoriti bazu za budućnost. Ne može svako trenirati fudbal, košarku, odbojku ili neki borilački sport, isto kao što ne mogu ni samo igrati rukomet. Ima mjesta u svim sportovima, a mi hoćemo da se ponovo aktiviramo i djecu pokušamo motivisati da treniraju rukomet. Trenutno u pogonu imamo petnest igrača 2005 godište i mlađi, dok u kategoriji 2010-2014 trenira 27 dječaka. Bitno je napomenuti da su dječaci u kategoriji 2005 i mlađi zauzeli prvo mjesto u polusezoni mlađih kategorija grupa istok  takmičenju u organizaciji rukometnog saveza Republike Srpske.  Imamo u planu i formiranje ženskog rukometnog kluba. Slavija je već imala žensku ekipu i želimo da je ponovo formiramo. Angažovali smo već jednu djevojku koja će raditi u klubu i sa kojom takođe imamo velike planove u smislu daljeg trenerskog usavršavanja.

Foto VASKE

Što se tiče seniorskog tima za drugi dio sezone, već se zna da će biti nekih odlazaka, ali dogovoreni su i dolasci, odnosno povratak nekih bivših rukometaša.

- Imamo već neki plan. Biće odlazaka, ali biće i dolazaka. Postoji mogućnost da se jedan broj igrača koji su započeli rukometnu karijeru u Slaviji, vrate u matični klub. Vrata Slavije su im širom otvorena. Doći će sigurno vrijeme da se Marko Pandžić, Miloš Močević, Ivan Benić i svi drugi vrate u Slaviju. Možda je nerealno u ovom trenutku to očekivati, ali sigurno da ćemo u narednom periodu raditi na stvaranju uslova da oni ponovo obuku Slavijin dres. Znaju da su im vrata našeg kluba uvijek otvorena, uvijek mogu doći i na treninge, jer su to i zaslužili.

Nova sportska dvorana u Istočnom Sarajevu dobila je konačno upotrebnu dozvolu, pa će tako i rukomet konačno da se igra na većem terenu kakav i zaslužuje rukometni klub, ali ovu sezonu Sokolovi će završiti u svojoj dvorani.

- Ne planiramo prelaziti u novu dvoranu ove polusezone. „Hangar“, kako popularno zovemo našu dvoranu je čini mi se ovoj ekipi taličan i publika nas u njoj maksimalno bodri i podržava. Naravno, ostvarenjem svih gore pomenutih preduslova, nadamo se da će od septembra 2022. godine prvi tim u punom sjaju sezonu 22/23 početi u novoj dvorani i ambicijom da pomjeramo granice i postavljamo standarde. Slavija će kroz razvoj svih omladinskih selekcija, dobrim igrama mladih igrača koji se takmiče u timu „Slavija 2“, vrlo brzo doći u situaciju da sa vlastitim igračkim kadrom ostvaruje plasman u viši rang takmičenja i to je proces od kojeg nećemo odustati.

Podrška lokalne zajednice, Opštine Istočno Novo Sarajevo, grada Istočno Sarajevo, Opštine Istočna Ilidža i ostalih u sastavu grada, garantuje da će se rukomet igrati u Istočnom Sarajevu na zadovoljstvo svih koji rade na afirmaciji sporta i rukometa u Republici Srpskoj.


26 .kolo Prva liga RS
Jedinstvo 2015 34 : 31 Slavija
Drina 29 : 29 Derventa
Mladost 28 : 26 ORK Borac
Hercegovina 37 : 28 Višegrad
Bijeljina 36 : 26 Kotor Varoš
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Hercegovina 22 14 2 6 30
2 Kozara (G) 22 15 0 7 30
3 Kozara (KD) 22 12 4 6 28
4 Mladost 22 14 0 8 28
5 Višegrad 22 12 3 7 27
6 Slavija 22 10 2 10 22
7 ORK Borac 22 9 3 10 21
8 Bijeljina 22 9 3 10 21
9 Derventa 22 9 2 11 20
10 Jedinstvo 2015 22 8 3 11 19
11 Kotor Varoš 22 5 1 16 11
12 Drina 22 3 1 18 7