XS
SM
MD
LG

Hoši specijalno priznanje

Kemal Hošo dobitnik priznanja na proglašenju najboljih sportista BiH u organizaciji Olimpijskog kometa BiH za 2021 godinu

Među dobitnicima Specijalne nagrade na proglašenju najboljih sportista u 2021 godini u organizaciji Olimpijskog komiteta BiH je Kemal Hošo. Nagrada  „Sportskim radnicima za dugogodišnji doprinos u razvoju sporta“, otišla je u prave ruke.

Ovaj sportski radnik karijeru je počeo 1958. godine kao atletičar u atletskom klubu „Sarajevo“ , gdje je bio bacač koplja. Sam osjećajući da je sklon sportovima snage , iste godine se učlanjuje u Klub dizača tegova „Željezničar“ , Sarajevo, kojem je ostao vjeran do kraja sportske karijere.

1980. godine bio je prvak Jugoslavije za veterane.  1977. godine projektovao je objekat borilačkih sportova na stadionu Grbavica.

Još ranih 50 – ih godina prošlog vijeka uključen je u olimpijsko dizanje tegova, prvo kao takmičar, potom kao trener i takmičar, te na kraju kao tehnička ličnost.

Sportista, trener, tehničko lice, dugogodišnji Generalni sekretar Saveza dizača tegova Bosne i Hercegovine. U 2021. godini je objavio svoju četvrtu knjigu iz oblasti sporta.

„ Ovo priznanje me raduje iz dva razloga. Prvo, jer se nalazim u životnoj dobi kada je povlačenje iz aktivnih i dinamičnih sfera života realno i neminovno. Drugo, ovo priznanje veoma cijenim, jer mi ga je dodijelila jedna tako renomirana institucija kao što je Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine, koji je prepoznao efekte i značaj mog dugogodišnjeg rada u sportu „ kazao je Kemal Hošo koji je ostavio dubok trag u  bh. sportu.