XS
SM
MD
LG

Pripreme "zakopane" u snegu

Foto: pixabay.com

 

Nema kluba sa kojim smo kontaktirali a da se na početku priprema nisu suočili sa velikim problemima zbog visokog snežnog pokrivača. Naročito su ugroženi klubovi iz zapadne Srboje, mada ni ostali nisu bez problema kada je start priprema u pitanju. 

Snega najviše ima na Zlatiboru i Ivanjici (oko pola metra), nešto je tanji snežni pokrivač u Novom Pazaru, Kruševcu, Lučanima. U najpovoljnjoj situaciji su klubovi iz istočne Srbije, zbog manjih padavina i nešto više temperature. Beograd i Vojvodina sa visinom snega između 10 i 20 santimetara u povoljnijem su položaju, ali bilo koju količinu snega nije lako ukloniti sa tako velike površine kao što je fudbalski teren, pogotovu ako se radi sa priručnik sredstvima koja zahtevaju veliki broj izvrsilaca.

Suočeni sa nefudbalskim uslovima, stručni štabovi su prisiljeni da improvizuje i menjaju plan i program rada, bar što se tiče uvodnog dela, pa umesto rada sa loptom opredeljuju se za čiste fizikalije. Tu treba dodati rad u sali, balonu, teretani. Sve je to kratkog daha i pogledi su uprti u nebo (u sunce) očekujući da će sa porastom tempersture i sneg se istopiti. U postojećim okolnostima ni veštačka podloga nije od velike pomoći, ukoliko se sa nje ne ukloni sneg. Zaleđena "plastika" može biti neugodna i dovesti do eventualnih povreda.

Za profesionalne klubove postojeće stanje neće dugo potrajati, s obzirom da za manje od nedelju dana odlaze u toplije krajeve (Turska, Hrvatska, Kipar). 

U problemu su amaterski klubovi koji celokupan rad sprovode na svojim terenima. Olakšavajuća okolnost je da najveći deo srpskoligaša i zonaša sa pripremama počinju pri kraju meseca, tako da se moraju osloniti na dugoročnu prognozu i nadati da neće pasti novi sneg, bar ne u ovoj količini. Bar do vikenda vreme bi trebalo da ide na ruku fudbalerima, jer se najavljuje porast temperature za nekoliko stepeni, i ono što ljudi lopatama ne budu mogli da uklone, istopiće ga "zubato" januarsko sunce.