XS
SM
MD
LG

Htjeli su poniziti Noleta a na kraju su ponizili vlastitu državu

Foto: ATP Tour

Saga oko Novaka Đokovića je i definitivno gotova. Nakon odluke tročlanog vijeća Federalnog suda, Novak je deportovan i neće moći nastupiti na prvom Gren Slemu u sezoni. Tako je okončan proces koji je trajao 11 dana i koji je imao nekoliko činova.

Iako je rečeno da će Novak moći igrati na Australijan Openu i da ima izuzeće, već po njegovom slijetanju u Melburn vidjelo se da sve neće ići tako lako. Novaku je ukinuta viza te je smješten u hotel gdje se smještaju migranti. Čekala se odluka suda i sudije Kelija koji je odlučivao po Novakovoj žalbi. Na kraju je žalba i usvojena i poništena je odluka o ukidanju vize.

Međutim, tu priči nije bio kraj. Ministar za imigracije u vladi Australije, Adam Hok, cijelo vrijeme je imao mogućnost da otvori novi proces i da po drugom osnovu ukine Noletu vizu. Kako je vrijeme prolazilo a obavljen je bio i žrijeb za turnir gdje je Nole bio postavljen za prvog nosioca, djelovalo je da ipak ministar neće reagovati. Međutim, reagovao je i poništio je vizu.

Poništio je vizu jer je tako u mogućnosti i jer je Australija do te mjere katastrofalno uređena da je jedan političar iznad zakona. On je naveo sam da je Nole ispunio sve uslove da igra na turniru i da nije prekršio ni jedno jedino pravilo. Međutim, ministar se pozvao na ''zaštitu zdravlja i opšteg dobra''. Najjači argument mu je bio taj da Nole nije vakcinisan i da njegov ostanak u Australiji može izazvati revoluciju antivakserskih pokreta.

Naravno, ponovo je Novakov pravni tim uložio žalbu. Suđenje je zakazano za noć sa subote na nedelju. Odlučivalo je tročlano vijeće. To je bio i zahtjev Novakovog pravnog tima jer se time ubrzavao proces s obzirom da je malo vremena ostalo do starta turnira.

Tokom samog suđenja i izlaganja kako Novakovog pravnog tima tako i advokata vlade Australije, jasno se moglo zaključiti jedno. Novakova odbrana zasnovana je na dokazima a izlaganje advokata vlade zasnovalo se na pretpostavkama i nagađanjima. Ključna priča ministra kao i advokata koji je zastupao vladu je da od Noleta naprave antivaksera. To su radili tako što su njegove ranije izjave prilagođavali onako kako im odgovara a sam ministar je priznao da nije pitao Noleta šta misli o vakcini trenutno. Advokat vlade rekao je kako nije bitno šta Nole sada misli o vakcini ali je bitno šta je mislio prije skoro dvije godine. Da nije žalosno bilo bi smiješno.

Na kraju je donesena odluka kakva je donesena. Vijeće je jednoglasno odlučilo da će Novak Đoković biti deportovan. Samim tim, trojica sudija dokazali su da nemaju nikakav kredibilitet kao sudije i da bi im se trebalo oduzeti pravo da rade kao sudije. Zašto ? Pa ni u jednom pravnom sistemu sud ne smije i ne može odluku zasnovati na pretpostavkama nego se odluka mora zasnovati isključivo na činjenicama koje su potkrijepljene dokazima. U ovom slučaju to nije bilo tako jer je odluka donesena na osnovu pretpostavki.

Jasno je da je ovo politička odluka. Sad je jasno i zašto je ministar toliko čekao sa novom odlukom o ukidanju vize. Htio je biti siguran da će sudije presuditi onako kako on želi pa je čekao dok god svojim uticajem ne osigura lažnu pobjedu na sudu. Jer ovde da se gledalo pravo, Novak bi sutra igrao sa Kecmanovićem u prvom kolu. Međutim, politika se umiješala, ministar iskoristio uticaj kojim je pritisnuo sudije i na kraju je donesena odluka kakva je donesena.

Priča oko vakcinacije je samo izgovor. U nekim drugim okolnostima ne bi bilo bitno što Nole nije vakcinisan. Međutim, Australija je na brutalan način prisiljavala stanovništvo da primi vakcinu i imaju oko 92% vakcinisanih sa dvije doze bar. S obzirom da im u martu idu izbori, ministar se uplašio šta će biti ako nevakcinisani Nole ostane na turniru. Uplašio se ministar da ne izgubi fotelju jer mnogo je dobar i lagodan život na državnim jaslama.

Iako i ministar Hok i premijer Morison sada likuju, nisu ni svjesni šta su napravili sopstvenoj državi. Oni su krivi što im je država ispala smiješna u očima svijeta. Oni su krivi što je svijet vidio potpuno bezakonje koje vlada u Australiji i da nema ni d od demokratije ni v od vladavine prava. Htjeli su poniziti Noleta a ponizili su svoju državu jer ovo je najveća sramota u istoriji Australije.

A Nole ostaje nedodirljivo božanstvo za sve koji su mu stali na put. On ostaje najveći svih vremena i bez ovog nastupa u Melburnu što je takođe jedna od stvari koja mnoge boli. Htjeli bi mnogo izgurati priču da su beskičmenjaci poput Nadala i Federera veći ali ''Mali iz Srbije'' je odavno prevazišao obojicu.

Uz sve to, Novakova djela i veličina ostaju i kada su u pitanju stvari van terena. U istoriji sporta malo je bilo onih koji su bili veći humanitarci od Noleta. Pomagao je i kome je trebao i kome nije trebao. U Bergamu nikad bio nije ali im je dao milione da se oporave od koronavirusa. O pomoći regionu suvišno je i pričati. Istoj Australiji je pomagao kad su imali požare, plaćao put kući teniserima sa Australijan Opena prošle godine jer neki nisu imali para da se vrate nazad. Na kraju krajeva, Novak Đoković je ambasador UNICEF-a.

Kad se podvuče crta, Novak se vraća u Srbiju uzdignute glave. Na kraju se ispostavilo da je ispoštovao sve procedure, što je potvrdila i odluka sudije Kelija ali i izjava ministra Hoka. To što je ministar iznad zakona i suda i to što su sudije donijele odluku kršeći osnovna načela svoga posla, to svakako nije mrlja u Noletovoj biografiji nego velika sramota Australije.