XS
SM
MD
LG

Dan fudbala Republike Srpske, decenija rasta i ponosa

Od Jovanjdana do Svetog Save leta Gospodnjeg 2012. rodila se ideja o manifestaciji “Dan fudbala Republike Srpske” koja je dostigla internacionalne domete, a minule decenije bila sportski zaštitni znak Republike Srpske i svetski imidž njenog Fudbalskog saveza. Organizatori, “Sportski žurnal” i FSRS tokom minule decenije u grad na Vrbasu doveli su mnoge fudbalske velikane: Velibora Boru Milutinovića, Dragana Džajića, Predraga Mijatovića, Milorada Mažića, Dušana Maravića, Iliju Pantelića, Ivicu Osima, Iliju Petkovića, Safeta Sušića, Ivana Ćurkovića, Mladena Krstajića, Miloša Kosanovića, Savu Miloševića, Mitra Mrkelu, Zvezdana Terzića, Milovan Rajevac, Zoran Smileski…


Osmišljena kao akcija u sklopu Svetosavskih svečanosti manifestacija “Dan fudbala Republike Srpske” je rođena na ideju znanog novinara i pisca Tome Marića, savetnika u Vladi Republike Srpske, saradnika Sportskog žurnala. Predlog je osmišljen i prezentovan u bifeu “Željo” na Obilićevu umesto kojeg je danas postavljena benzinska pumpa “Petrol”
-Savez ove godine proslavlja 20 godina postojanja, a “Dan fudbala Republike Srpske” treba da bude, ubuduće, njegov zaštitni znak, jer svaka ozbiljna organizacija, kakva i jeste FSRS, mora da ima svoje laureate Ovo treba da bude početak nove fudbalske istorije Republike Srpske – istakao je Tomo Marić u prezentovanju svoje ideje, a svedok pokretanja akcije bio je gazda “Želje” Eno Priliplija.

Tog januara 2012. godine, kada se zakotrljao veliki fudbalski zamajac, prisetio se i Rodoljub Petković, generalni sekretar Fudbalskog saveza Republike Srpske od njegovog osnivanja 5. septembra 1992. godine do 16. novembra 2017. i odlaska u penziju:

-Nakon iznesene ideje Tome Marića u ime “Sportskog žurnala” oberučke smo je u Savezu prihvatili svesni, da jednog dana, ta manifestacija dobio međunarodni karakter, a iz Banjaluke bude poslana lepa slika pozitivnih fudablskih vibracija i snažnog eha u Evropu i svet. Uspeli smo u našim nastojanjima i možemo da budemo i srećni i ponosni na to! Za svega nekoliko dana, uz pomoć prijatelja, saradnika i sponzora uspeli smo da organizujemo svečanost i istorija je mogla da počne.
Premijerna svečanost “Dana fudbala Republike Srpske” održana je u banjalučkoj “Akvani” 30. januara 2012. godine, birani su laureati za 2011. godinu, punoj tubulencija, u kojoj je srušeno tročlano Predsedništvo FS BiH, a banjalučki Borac bio šampion Premijer lige po prvi put. Prvi dragi gost, ostaće zabeleženo za sva vremena, bio je Zvonko Živković, nekadašnji fudbaler Partizana i reprezentativac Jugoslavije.

-Uvek sam radostan i srećan kada dobijem poziv iz Republike Srpske. Kao trener radio sam u ovdašnjim klubovima, isti smo narod i zajednički treba da nastupamo u svim sferama, a fudbal može daleko da dobaci kao najbolji ambasador svake zemlje – istakao je tada Zvonko Živković.

Iz godine u godinu, od januara do januara, akcija “Dan fudbala Republike Srpske” je rastao i razvijao se, a njegov eho se čuo čak do Japana, Meksika i Katara. O njemu je pisao i najprestižniji američki dnevnik “Njujork tajms”, kao manifestaciji na kojoj se rodila ideja sportske nezavisnosti Republike Srpske obelodanjene kroz reči tadašnjeg predsednika Milorada Dodika 2018. godine:

-Spremajte se za dan kada ćemo imati svoju reprezentaciju u svim sportovima. On će brzo da dođe… 

Premijerna manifestacija “Dan fudbala Republike Srpske” počela je minutom ćutanja čime će se još jednom u Banjaluci odala poslednja počast legendarnom srpskom treneru Miljanu Miljaniću koji je preminuo 13. januara 2012. u Beogradu, u 82. godini. Od 2013. godine internacionalna nagrada Zlatna povelja nosi ime po legendarnom “Čiči”.
Ostaće zapisano i to da je prvi Stručni žiri bio u sastavu: Tomo Marić, predsednik, te članovi Dragiša Ćorsović, Veselin Klimović, Vinko Marinović i Dragan Škrba. Voditelj programa bila je glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske Sandra Ljubojević, a u muzičkom programu učestvovali su Miro Janjanin, autor svojevrsne himne o Republici Srpskoj “Moja republika”, te najslušanije pesme u Banjaluci “Ovo je moj grad”, inače nekada frontmen banjalučkog rok sastava "Viteški ples".

Podršku organizaciji manifestacije “Dan fudbala Republike Srpske” u januaru 2012. godine dali su Rajko Radovanović, tada direktor “Akvane”, Petar Đokić, u to vreme ministar rada i boračko invalidske zaštite, Nada Tešanović, ministrica porodice, omladine i sporta, Željko Jungić, ostaknuti banjalučki vinar, te Velimir Sombolac, olimpijski pobednik iz Rima 1960. godine, Vinko Marinović, bivši fudbaler Borca i Crvene zvezde… 

Iza nas je decenija velikog uzleta i ponosa u kojoj je Republika Srpska, na najlepši način, prezentovala svoje fudbalske vrednosti, uprkos činjenici pokretanja akcija minimiziranja vođenim iz Sarajeva, uz podršku “magupa iz vlastitih redova”… Deset godina posle “Dan fudbala Republike Srpske” sudara se sa pandemijom korona virusa, ali ipak živi zahvaljujući slobodarskoj ideji zasnovanoj na čistom patriotizmu čojstva, u duhu Svetosavlja…

Pobediće fudbal i Republika Srpska i ovu svetsku pošast. U iščekivanju novog datuma pobede, 11. izdanja “Dana fudbala Republike Srpske” lepo se prisetiti svetle prošlosti.


Prvi laureati

Ostaće zapisano za sva vremena, da su prvi laureati u “Akvani” bili: najbolji fudbaler Branislav Krunić (Borac), najperspektivniji igrač Alekandar Nikolić (Radnik), najbolji trener Vlado Jagodić (Kozara), najbolji sportski radnik Milorad Sofrenić (Bijeljina), najbolji sudija Ognjen Valjić (Banjaluka), nagrada za životno delo “Dr. Milan Jelić” Božo Spasojević (Doboj).

Od drugog izdanja manifestacija se održava u Kristalnoj dvorani banjalučkog hotela “Bosna”.

Nagrade po velikanima

Pored prestižnih odlikovanja Zlatna povelja “Miljan Miljanić” za izuzetna ostvarenja u fudbalu i afirmaciju igre, te nagfrade za životno delo “Dr. Milan Jelić” i ostale nagrade su nazvane po fudbalskim velikanima.
Priznanje za najboljeg fudbalera čuva uspomenu na Velimira Sombolca, za najperspektivnijeg igrača na Srđana Kačara, za najboljef trenera na Iliju Miljuša, a sportskog radnika na Iliju Pantelića, dok laureat u suđenju dobija priznanje po imenu Ratka Kragulja.
U sklopu manifestacije pokrenuta je i nagrada ambasador fudbala “Mihajlo Andrejević Andrejka”, a premijerni dobitnik prošle godine, je Dejan Stanković, strateg Crvene zvezde.

U čast jubileja

Bez obzira na tešku epidemiološku situaciju usled pandemije korona virusa organizatori manifestacije “Dan fudbala Republike Srpske”, FSRS i Sportski žurnal tražiće pogodan trenutak za organizaciju 11. izdanja, koje će biti održano u sklopu jubileja Fudbalskog saveza Republike Srpske – 30 godina postojanja!

Na taj način biće obeležene tri decenije trajanja i rada entitetske “kuće fudbala” iz Banjaluke, koja je jedan od dva konstitutivna elementa “krovnog” saveza sa sedištem u Sarajevu.

Slavko Basara/Sportski žurnal