XS
SM
MD
LG

Španija prejaka za BiH na startu Evropskog prvenstva

UEFA.com

Futsal reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je u prvom kolu Evropskog prvenstva od Španije sa 5:1.

Debi na Evropskom prvenstvu ipak je malo okovao noge našim futsalerima. Možda su i Zmajevi previše respektovali Špance, ali vidjelo se da ta igra nije tečna i da ima dosta nervoze. Bez obzira na kvalitet Španaca, sigurno da su u nekim situacijama naši momci i ispoklanjali lopte protivnicima, što su Španci znali iskoristiti.

Prvu šansu na utakmici stvara naša reprezentacija. Davor Arnautović je pokušao iz jako teške pozicije, lopta odlazi pored gola.

Igrala se 3. minuta utakmice kada je Španija stigla do vodstva od 1:0. Golman Španaca, Didac Plana prvi put je prešao u polje napada, odmah je stvorio višak, gurnuo loptu desno u korner za Mellada, koji je vraća u sredinu gdje je na drugoj stativi lako u mrežu šalje Raul Gomez.

Španija je u osmoj minuti uduplala svoje vodstvo. Golu Španije prethodila je fantastična šansa Marija Aladžića nakon greške Borje, ali je šut našeg futsalera Borja ipak uspio da zaustavi pred gol linijom. Nepunu minutu kasnije Španija dolazi do 2:0. Srđan Ivanković je dao loptu u noge Raulu Camposu, a on te poklone ne propušta da realizuje za sigurno vodstvo Španaca.

Dvanaesta minuta utakmice donijela je historijski momenat za našu reprezentaciju, postigli smo prvi gol na Evropskom prvenstvu, a Josip Bošković će ostati vječno upisan u historiju našeg tima. Marijo Aladžić je poslao dugu loptu pred gol protivnika gdje je bio Josip Bošković. Didac Plana je loše reagovao, odbio je loptu samo do Boškovića, ovaj šutira, prvi put mu brani španski golman, ali u ponovoljenom pokušaju nije bilo spasa, 2:1.

U 18. minuti Španci dolaze i do trećeg gola i ponovo poslije jednog poklona našeg tima. Almedin Bundavica je pred golom pogriješio, ali je zicer Sergija Lozana fenomenalno odbranio Andrijano Dujmović i izbacio loptu u korner. Nakon kornera Raul Gomez odigrava za Sergija Lozana, a ovaj topovski šalje loptu u rašlje za 3:1. 

Da su Španci bili nadmoćni u prvom poluvremenu govori i čak 36 pokušaja prema našem golu, od čega je 13 završilo u okviru gola, a deset pokušaja je Andrijano Dujmović uspio odbraniti. Nasuprot toga, naši momci su uputili tek devet šuteva ka golu Didaca Plane.

Samo što je počelo drugo poluvrijeme Španija dolazi do četvrtog gola. Sjevnula je ubojita kontra Španaca, u čemu su oni gotovo nepogriješivi, razmijenjeno je nekoliko brzih pasova, a veteran Ortiz na svom posljednjem velikom takmičenju u karijeri pogađa za 4:1. Inače, ovo je 50. utakmica Ortiza samo na Evropskom prvenstvu i pogotkom je proslavio taj jubilej. 

Dobru akciju smo odigrali nedugo nakon tog primljenog gola. Aladžić je ostavio lijepo loptu za kapitena Anela Radmilovića, a Didac Plana vrhom patike brani taj udarac. 

Nastavak susreta donio je samo čekanje da vrijeme prođe. Španija je uzela loptu u svoj posjed i dugim napadima trošila vriijeme. Naša reprezentacija je dobro držala odbranu, dobro se kretala u posljednjoj liniji i nije željela da dozvoli da Španci baš ubjedljivo slave u ovom meču.

Do petog pogotka izabranici Fedea Vidala stižu u 37. minutu utakmice. Sergio Lozano je sa desne strane odigrao pas za Ortiza, a na svom 50. meču na Evropskom prvenstvu kapiten Španije postiže drugi gol za 5:1. 

Mogli smo mi nakon tog gola možda doći i do drugog pogotka, Sesar je bio u prilici, ali je Didac Plana sačuvao svoj gol. 

U drugom kolu naša reprezenacija će u srijedu od 17.30 igrati protiv Gruzije, dok od 20.30 igraju Španija i Azerbejdžan. 

ŠPANIJA - BIH 5:1 (3:1)
MartiniPlaza, Groningen
Bez prisustva gledalaca
Sudije: Nicola Manzione i Chiara Perona (oboje Italija)
Strijelci: 1:0 Raul Gomez 3, 2:0 Raul Campos 9, 2:1 Bošković 12, 3:1 Lozano 18, 4:1 Ortiz 21, 5:1 Ortiz 37
Žuti kartoni: - 

ŠPANIJA: Didac Plana, Ortiz, Raul Gomez, Lozano, Mellado, Jesus Herrero, Borja, Esteban, Boyis, Camacho Perez, Cecilio, Chino, Raul Campos  SELEKTOR: Federico Vidal

BIH: Dujmović, Arnautović, Ivanković, Jelić, Kahvedžić, Bundavica, Sesar, Gašpar, Aladžić, Radmilović, Bošković, Pantić  SELEKTOR: Ivo Krezo 


Sarajevo 6 : 5 Salines
Sloga 4 : 1 Radnik MD Šop
Borac 2 : 4 Mostar SG
Brotnjo 3 : 7 MNK Hercegovina
Željezničar 7 : 5 Sloboda Kompred
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Radnik MD Šop 18 12 2 4 38
2 Mostar SG 18 11 3 4 36
3 Sloga 18 11 1 6 34
4 Sarajevo 18 9 3 6 30
5 Salines 18 10 0 8 30
6 MNK Hercegovina 18 8 2 8 26
7 Željezničar 18 7 4 7 25
8 Borac 18 6 2 10 20
9 Sloboda Kompred 18 5 1 12 16
10 Brotnjo 18 2 0 16 6