XS
SM
MD
LG

Poniženje “fudbalske vlade”

Sednica Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Republike Srpske, deseta po redu, održana je minule srede daleko od očiju javnosti, bez ikakvih obaveštenja i najava prema novinarima, za nju je znao samo određeni broj fudbalskih poslenika – tačnije delegati “fudbalske vlade” i… dnevni red je bio retko kome dostupan, obaveštenje o istoj nisu imali ni savetnik za medije predsednika Vice Zeljkovića, kao ni predsednik Komisije za medije Fudbalskog saveza Republike Srpske.

Na toj i takvoj “zatvorenoj” sednici Izvršnog odbora FSRS, koja je održana u sramnom, i u 30 godina dugoj istoriji Saveza neviđenom i nezapamćenom ambijentu, članovi Izvršnog odbora su radili i donosili važne odluke! “Fudbalska vlada” Republike Srpske je ponižena do te mere da je “bila primorana” da sastanči u hodniku Sportske dvorane “Borik”, prostorije između restorana i kuglane, pored silaznog stepeništa, kojim su tokom zasedanja prolazili ljudi i zaposleni u ovoj javnoj ustanovi.

Na iznenađenje mnogih došlo je do smene predsednika Komisije za sudije i suđenje Dragana Mejakića iz Banjaluke kojeg će ubuduće na toj funkciji menjati Duško Vujičić iz Foče. Zanimljivo je da je ova smena došla nešto više od dve sedmice pre početka prvenstva, a Mejakićev izveštaj o jesenjem delu je prihvaćen od strane Izvršnog odbora krajem novembra prošle godine. Vujičić je inače i član Komsije za sudije i suđenje Fudbalskog saveza BiH.

Takođe, razgovaralo se o sankcijama prema Fudbalskom klubu Krupa, jesenjem prvaku Republike Srpske koja je kažnjena oduzimanjem jednog boda zbog činjenice da nema kadetsku omladinsku selekciju, čime ne ispunjava uslove iz Propozicija za takmičenje Prve lige. Pojedini članovi Izvršnog odbora FSRS tražili su veću kaznu, da se Krupljani, u skladu sa Disciplinskim pravilnikom kazne, od šest do dvanaest bodova.

-Mislim da više nema nikakvih argumenata za novim odlukama. Prošli su svi rokovi za žalbe i bili bi neozbiljni da sada donosimo novu odluku – rekao je, saznali smo, Vico Zeljković, predsednik Fudbalskog saveza Republike Srpske.

Nakon toga pristupilo se glasanju i kompletan Izvršni odbor je bio za okončanje postupka osim Mladena Bosančića iz Novog Grada koji je bio suzdržan, a i pokrenuo je celi ovaj slučaj.

Tako će deseta sednica Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Republike Srpske ostati u sećanju kao skup “zatvorenog karaktera u neprimerenom ambijentu” u godini kada prvoosnovani strukovni sportski savez srpskog entiteta, ali i celokupan sport Republike Srpske, slave tri decenije postojanja i rada, te borbe za svoju izvornost i autonomnost.

Ukoliko Vico Zeljković, predsednik FSRS, brzo ne reaguje, njegovi saradnici zaduženi za organizaciju zvaničnih sednica tela Saveza mogli bi još više da ponize i dezavuišu FSRS, Republiku Srpsku, ali i njen fudbal, kompletan sport! I ne samo sport! Njihova imena i prezimena uveliko kolaju u kuloarskim krugovima, a nama nije namera da se bavimo tim pričama.

Na kraju će se sve ove, čudesne i čudnovate odluke, a pogotovo neshvaljtivo ponašanje pojedinaca, kao završni račun, “fakturisati” na adresu Vice Zeljkovića.