XS
SM
MD
LG

Grupa teška ali itekako prolazna

Foto: FSS

Srbija je saznala svoje rivale sa kojima će igrati na Mundijalu u Kataru. Do novembra i Mundijala biće dovoljno vremena za detaljne analize ali bar na prvu čini se da je grupa i teška ali i prolazna.

Brazil je prvi favorit grupe. Šta reći o Brazilcima ? Svjetska velesila i reprezentacija koja je pet puta osvojila svjetsko prvenstvo. Kad bi htjeli opisati svu istoriju Brazila, trebalo bi mnogo vremena da se sve nabroji. Mnogo velikih majstora dala je ova zemlja. Pele, Garinča, Ziko, Sokrates, Romario, pravi Ronaldo, Ronaldinjo, Kaka su samo neki od velemajstora fudbalske igre koji dolaze iz Brazila.

Međutim, ovo je neki sada novi Brazil. Od svoje titule 2002. godine, najbolji plasman imali su 2014. kada su ispali u polufinalu. Sjećate se vjerovatno onih 7-1 za Nijemce usred Brazila tada. Dakle, dugo čekaju na finale od te 2002. druge a tada su treći put uzastopno igrali finale.

Pod Titeom igraju jako dobar i atraktivan fudbal. Nejmar je prva zvijezda ekipe ali ne i jedina. Napadački su pretalentovani, brzi i sposobni svakoj ekipi dati nekoliko golova. Međutim, svakako da se sa njima može igrati. Srbija će prvi meč na prvenstvu igrati sa Brazilom. Samim tim, šanse za barem remi su veće. Brazil obično sporije uđe u velika takmičenja. Prije četiri godine, remizirali su sa Švajcarskom na startu. U Brazilu su dobili Hrvate ali uz dosta sudijskih grešaka na štetu Hrvata a i 2006. godine su dobili Hrvate na startu uz veoma lošu igru. Dakle, ako već moramo igrati sa njima, najbolje je baš na startu.

Kamerun je reprezentacija sa kojom će Srbija igrati u drugom kolu. Biće to meč koji će se vjerovatno morati dobiti a takvi mečevi znaju biti nezgodni. Kamerun je bio treći na nedavno završenom prvenstvu Afrike koje se i održalo u Kamerunu.

Sa klupe ih vodi Rigobert Song kojeg najviše pamtimo iz dana kada je igrao za Liverpul i Galatasarj. Što se tiče Kameruna, oni su tipična afrička ekipa. Taktički na dosta niskom nivou ali fizički veoma snažni. Nemaju ni blizu kvalitet kakav su imali nekad. Ofanzivni dio je nezgodan jeriaju Toko Ekambija, Bajernov Čupo Motan a tu je i bivši igrač Partizana, Tavamba. Valja još izdvojiti golmana Onanu. Ajaksov golman poznat je kao kiksara pa se nadamo da će taj epitet opravdati i protiv Srbije.

Poslednji rival u grupi je Švajcarska. Gledajući kvalitet ekipa, sa njima bi Srbija trebala voditi bitku za drugo mjesto. Švajcarska je stari znanac. Te za nas gorke kalinjigradske noći, Švajcarska je pobijedila Srbiju i faktički je eliminisala sa Mundijala u Rusiji. Meč će ostati upamćen po velikoj krađi jer je Brih propustio svirati očigledan jedanesterac nad Mitrovićem ali i po prostačkom ponašanju dvojice bezobraznika, Granita Džake i Đerdana Šaćirija.

Sada Srbija ima šansu za osvetu. Švajcarska je generalno dobra ekipa i ekipa sa dobrim sistemom. Pod Vladimirom Petkovićem došli su do osmine finala na dva Mundijala, osmine finala na EURU u Francuskoj dok su prošle godine igrali četvrtfinale. Na EURU prošle godine izbacili su Francuze nakon što su gubili 3-1. Činjenica je da je Dešam sa taktičke strane amaterski odradio tu utakmicu i da je zaslužio da mu se oduzme trenerska licenca, ali to ne umanjuje preokret Švajcaraca. I protiv Španije su bili dobri u 1/4 finalu ali su ipak ispali nakon penala.

U kvalifikacijama su izbacili Italiju. Može se reći da su opet imali sreće jer je Žoržinjo promašio penal protiv Švajcarske i tako poslao svoju Italiju u baraž a Švajcarce poslao na Mundijal. Dakle, iako je Petković otišao u Bordo, nastavili su po starom pod vodstvom Hakana Jakina.

Ako gledamo igrački kvalitet, Srbija je kvalitetnija od Švajcarske. Međutim, neće to biti lagan meč. Švajcarska ima sistem, dugo su na okupu i sjajno se poznaju. Ali i pored toga, Srbija će biti favorit u tom meču. Za razliku od prošlog Mundijala, Srbija ima neuporedivo kvalitetnijeg selektora a sama atmosfera u ekipi je za nekoliko nivoa bolja. Polako ali sigurno Srbija konačno ima pravi mentalitet za ovakve utakmice i zato nije pretjerivanje reći da je Srbija favorit u ovom meču.

Dakle, kad se sve sabere, Srbija ima jako lijepe šanse da prođe grupu ali će svaki meč morati odigrati na nivou na kojem je odigrala protiv Portugala u Lisabonu. Najbitnije je da kad dođe Mundijal svi budu zdravi jer je to prioritet.

A sa kompletnom ekipom i Piksijem na klupi, može Srbija mnogo, jako mnogo......