XS
SM
MD
LG

Zašto je Vico Zeljković trn u oku Sarajevu!?

Juče su mnogi federalni mediji prenijeli, ne sa malom ostrašćenošću, vijest da SIPA, po nečijem nalogu kontroliše rad Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine. Neko je (iz krovne kuće fudbala) slikao neke papire, te ih proslijedio na adresu SIPE, a ovi krenuli u istragu i svemu tome dali notu dramaturgije. Ne slučajno (!).

Zatražili su od Fudbalskog saveza podatke kako su se zaposlili Vaso Mijanović, Rijad Prolić i na koji način je Marko Miličić došao na poziciju savjetnika za ekonomske poslove predsjednika Vice Zeljkovića. Uz sve to zainteresovalo ih je i kako su građeni neki terenu sa vještačkom travom, a poseban kuriozitet je traženje spiska onih koji su putovali na utakmice reprezentacije BiH u 2021. godini.

Netreba biti posebno informisan da bi se shvatilo da je neko iz Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine poslao ''papire'' SIPI, želeći ih navesti na tu istragu,  sa ciljem da se  pokaže netransparentnost i nezakonito poslovanje Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine i to od dana dolaska na poziciju predsjednika ovog saveza iz Republike Srpske. Dakle, prvi put na mjestu predsjednika krovne bh kuće je Srbin, Vico Zeljković, a to sarajevska čaršija nikako neće da prihvati.

Napadi na Zeljkovića su počeli praktično od njegovog dolaska. Nije čini se nikome važno šta je to Zeljković uradio u  kratkom periodu. Uz to neviđenom energijom je Zeljković je afirmisao i fudbal Republike Srpske gdje je god stigao u Evropi, a kojoj je postao posebno zanimljiv jer je obilježio istoriju svjetskog fudbala činjenicom da je postao najmlađi predsjednik jednog saveza u istoriji evropske i svjetske kuće fudbala.

To im nije mnogo važno, ali jeste kako su se zaposlili radnici, ko je putovao na utakmice i šta radi Miličić?

Dan prije objave da je SIPA zatražila neku dokumentaciju pojedini sarajevski novinari  su se bavili Milačićem i tragali za njegovom biografijom. Tvrdili su, a izvori su im  bili (njima) ''poznati novinari'' iz Beograda i iz Banjaluke(!)da ima neku vezu sa nekom fudbalskom agencijom. Nisu okazali ni jedan dokaz!

Nisu takođe naveli imena, tih ''poznatih novinara''. A nakon teksta o Miličiću , dakle 24 časa kasnije krenula je SIPA.

Sinhronizovana kacija je krenula na Vicu Zeljkovića. Zanimljiv je on njima iz dva aspekta. Prvi je da je Srbin, a predsjednik saveza, a drugi možda još važniji  je činjenica da je sestrić Milorada Dodika. Ovaj drugi aspekt u Sarajevu je sigurno presudio da krene interesovanje SIPE..

Po difoltu, sve što ima veze sa Dodikom treba napadati. Tako funkcioniše sarajevska čaršija. Pokušavaju preko Vice, doprijeti i do Milorada.

Dobro, novinari imaju pravo da se bave svim i svačim, a da li je normalno da SIPA se bavi anonimnim prijavama i da istražuje ko je putovao na utakmice, ko je boravio u sarajevskom hotelu i ko je to platio, kako su se zaposlili Mijanović i Prolić...

Svojevremeno, kad je i sarajevska javnost upozorava da se dešavaju čudne stvari, prije svega finasijske prirode oko rekonstrukcije velelepne kuće fudbala nadležni nisu ni prstom mrdnuli.

Neka SIPA istražuje, kada nema važnijeg posla. Valjda je sve ostalo po pravdi i pravu u ovoj Dejtonskoj tvorevini, pa ćemo da tragamo po anonimnim prijava.

Samo neko zaposlen u FS BiH  je mogao fotografisati te navodne neke papire i nakon toga ih poslati SIPI. To je jasno, a nije jasno kako je SIPA postala produžena ruka pojedinih zaposlenih u FS BiH. Krenuti u istragu na osnovu anonimne prijave je zaista čudno. Možda se ne bi tragalo da nije u pitanju Srbin, pa još Miletov sestrić! Malo je čudno, da se SIPA nije bavila recimo spiskovima onih koji su putovali na Svjetsko prvenstvo u Brazil?  Da utvrdi kako su se vodili kumovi, braća...Ko je i kako boravio u kampu reprezentacije? O čijem trošku? Kako su članovi Izvršnog odbora bili nagrađeni za rezultate reprezentacije? Pa nisu članovi Izvršnog odbora  trčali i davali golove, a  svi su  dobili po 15.000 maraka. Nisu se u SIPI zainteresovali oko vještačkih terena (15) i namještenih tendera za jednu firmu. Tada ih sve to nije interesovalo, a danas su se eto odlučili da krenu u istragu, po anonimnoj prijavi.

Naravno, treba sve provjeriti, utvrditi i vidjeti. I ovo sada i ono od prije sedam – osam godina.

Da se mi ipak vratimo početku ovog teksta i da konstatujemo da nekome smeta sestrić Milorada Dodika, čovjek koji je FS BiH donio 15-tak miliona maraka  ugovorom sa M-telom, koji je sa saradnicima i FIFA i UEFA dogovorio gradnju 12 hibridnih terena za bh premijerligaše. Započeo reorganizaciju i preporod kompletne fudbalske organizacije.

Smeta im on, a pokušavaju da ga ruše se Mijanoviće, Prolićem, savjetnikom Milačićem. Kažu, savjetnik i on su kumovi, dakle prijatelji i sigurno da Zeljković u Milačića ima povjerenja. Zato ga je i postavio za savjetnika.

Neće valjda savjetnik mu biti neko kome ne vjeruje, ko mu je neprijatelj i ko bi radio protiv njega?

Nije badava do sada 1000 puta rečeno da tamo gdje počinje Bosna prestaje svaki razum i logika.