XS
SM
MD
LG

Maksov savršeni vikend i noćna mora Ferarija

Foto: Formula 1

Kolo sreće se okreće. Nekada te sreća pogleda a nekada bez iste ostaneš. U prve tri trke, obično bez sreće bi bio Red Bul, pogotovo Ferstapen. Međutim, na Velikoj nagradi Emilije Romanje, sreća je okrenula leđa Ferariju.

Ferari je konačno uradio bolid kako treba i jasno je da uz Red Bul imaju najbolji bolid. Uz to što imaju sjajan bolid, treba reći da je prva tri vikenda u sezoni Šarl Lekler odradio pa faktički bez greške. Na sve to su se dodali problemi Red Bula i dva odustajanja Maksa Ferstapena pa se Lekler u ranoj fazi sezone prilično odvojio.

Sam početak ovog vikenda nagovijestio je da će ovo ipak biti vikend Red Bula. Kvalifikacije jesu bile čudne ali su na kraju pripale Ferstapenu. Ferstapen je formu iz kvalifikacija prebacio i na subotnji sprint. Tu je bolje čuvao gume pa i pored gubitka prvog mjesta na startu, prestigao je u završnici Leklera jer je bolje čuvao gume.

Što se same trke tiče, tu Maksa nismo ni skontali da je na stazi. Odvozio je jednu pravu simultanku gdje mu niko nije bio ni blizu. Na startu se odbranio bez problema a nije problema imao ni nakon što se sklonilo vozilo bezbijednosti. Na kraju je apsolutno zasluženo došao do pobjede. Duplo slavlje Red Bula upotpunio je Perez. perez je u sprintu bio treći ali je na kraju u trci bio drugi. Na samom startu prestigao je Leklera te je drugo mjesto čuvao faktički do kraja. Dijelom mu je i Lekler pomogao svojom greškom ali činjenica je da Čeko nije napravio ni jednu grešku te je njegov uspjeh apsolutno zaslužen.

A sada dolazimo do Ferarija i prvog njihovog katastrofalnog vikenda u potpunosti. Problemi su krenuli još u kvalifikacijama kad je Sainc izletio i nije mogao voziti treći dio kvalifikacija. U sprintu je uradio sjajan posao te je završio kao četvrti. Lekler je bio i u kvalifikacijama i u sprintu drugi. Međutim, trka je bila problem.

Već na startu Sainc je morao odustati nakon sudara sa Rikiardom. Tako je drugu trku zaredom faktički završio a da nije ni počeo trku kako treba. Tako je Ferari ostao samo na Lekleru a i za njega su problemi krenuli već od starta.

Lekler nije dobro startao. Pao je na četvrti mjesto i prešli su ga i Perez i Noris. Tokom trke uspio je riješiti Norisa i vratiti se na treće mjesto. Dugo se borio da prestigne Pereza a onda je napravio grešku i morao je neplanirano ići u boks. Vratio se kao deveti i bilo je jasno da ne može do podijuma jer je ostalo manje od deset krugova do kraja. Do kraja trke je uspio izvući šestu poziciju ali to je bio njegov maksimm.

Ako gledamo da je Ferstapen kad nije bio na postolju odustao i sotao bez bodova, svakako da ova katastrofa Leklera nije ni blizu tako velika. Na kraju krajeva, Lekler je za svoj nastup na kraju uzeo osam bodova što i nije tako loše. Svakako bolje od nule.

Od ostalih ekipa, moramo krenuti od Meklarena. Lando Noris ponovo je odvozio dobru trku i drugi put je došao do postolja u sezoni. Nije djelovao najbolje kad je sezona krenula ali polako se diže i ono što je bitno, koristi i najmanju šansu. Rikiarda ne možemo komentarisati jer je nakon sudara sa Saincom bio prikovan za dno.

Mercedes je imao totalno suprotan vikend ako gledamo njihove vozače. Dosta slušamo priče onih koji brane Hamiltona kako bolid Mercedesa ne valja. Međutim, to baš i nije tako. Luis Hamilton je neprepoznatljiv ove sezone. Utisak je da vozi preko volje jer je svjestan da su Ferari i Red Bul ispred i da im ne može parirati. Očito mu fali motivacije jer njemu očito nije uspjeh ako nije u stanju da se bori za prvo mjesto. Rasel sa drug strane vozi jako dobro i sjajno koristi šanse. Konstantno pokušava uraditi nešto i izvući maksimum. U ovoj trci je to četvrto mjesto dok je Hamilton završio 14. i faktički nije uspio nikog proći.

Botas je odradio jednu jako dobru trku. Na kraju je završio kao peti u svom Alfa Romeu što je svakako jako lijep rezultat. Sjajnu trku odradio je i Tsunoda u Alfa Tauriju te je popravio dan ekipi s obzirom da se Gasli poprilično mučio. Ono što je svakako bilo lijepo vidjeti jeste izdanje Aston martina jer su oba vozača uzela bodove a Fetel je bio osmi na kraju.

Has je u jednom momentu djelovao kao neko ko može uraditi sjajan posao jer je Magnusen bio dobar i u kvalifikacijama i sprintu a dobar posao je uradio i Mik Šumaher. Međutim, u samoj trci nisu bili tako uspješni. Magnusen je bio deveti i uzeo bodove ali je sigurno htio nešto više. Sa druge strane, Mik je imao kontakt sa Alonsom i faktički umjesto da se bori za bodove, na kraju je tavorio na dnu.

A kad smo kod Alonsa, njemu se ne da pa mu se ne da. Gledajući ono što radi, kapacitet je za TOP5 rezultat pa možda čak i postolje uz malo sreće. Svakako, očito je da ima potencijal za dobre stvari. Međutim, u trci je ponovo bio prisiljen da odustane i opet je bio razočaran jer je i sam svjestan da je mogao više.

U svakom slučaju, trka u Emilija Romanji je vratila Red Bul i Ferstapena u igru. Utisak je da će se definitivno Lekler i on boriti za titulu iako bi uz dizanje Mercedesa u borbu za titulu iz ove perspektive mogao ući i Rasel. Međutim, mnogo toga bi oni morali poboljšati pa da bi Rasel bio potpuno u igri ali definitivno djeluje dobro.